Darth Vader and the Lost Command

Strip Darth Vader and the Lost Command je miniserijal od pet brojeva koji je objavio Dark Horse Comics i pripada LegendamaRadnja ovog stripa je smeštena u vreme imeđu Epizoda III i IV i odigrava se nekih devetnaest godina pre bitke kod Javina.

Svih pet brojeva imaju jako lepe naslovne strane koje naravno prikazuju Vejdera u prvom planu. Stripovi su dosta mračniji od kanonskih stripova koje radi Marvel. Crteži su odlično odrađeni, naročito su interesantni oni koji prikazuju Vejdera van svog odela. Vejder u njima izgleda izuzetno mišićavo, što je još uočljivije usled nedostatka udova. Sidijus je takođe preteći predstavljen, s tim  što nema toliko detalja na njegovom deformisanom licu već se dosta toga prepušta mašti čitaoca.

U ovom stripu Vejdera često progone vizije i maštarije o tome kakav bi bio njegov život sa Padme da se nije priklonio tamnoj strani, već spasao Vindua i uništio Sidijusa. Crteži ovih njegovih maštanja su odrađeni dosta veselijim i otvorenijim bojama, u pozadini preovlađuju cveće i sunce, a sami likovi su nekako magloviti, tako da se samo po crtežu može naslutiti da je reč o snoviđenju. Sa druge starne, crteži stvarnosti su dosta mračniji, realističniji sa dosta kontrasta.

Kad smo kod mračnog tona stripa, scene u kojima Vejder ubija su pune krvi i mučnih izraza na licima žrtava. Naročito je upečatljiva jedna scena u kojoj Vejder iznova i iznova udara jednog izdajnika u glavu, a svaki udarac je propraćen prštanjem krvi i komada zuba iz čovekovih usta.

Sam Vejder je prikazan kao vrlo kompleksan lik u kome borba između svetle i tamne strane još uvek traje, ali tamna strana preovlađuje i pobeđuje. On je čovek rastrzan tugom i bolom, često govori svojim priviđenjima i kaže da ga jedino Padme, to jest sećanje na nju, drži razumnim. U jednoj sceni u kojoj vidi prikazu Padme čak i plače!?

Priča stripa prati Vejdera na jednoj misiji da pronađe nestalog Garoča Tarkina, sina velikog mofa Tarkina, u jednom manje poznatom sistemu. Njemu se priključuju i kapetan Šejl, prijatelj Garoča, a na misiji sreću i Ledi Saro, sveštenicu, koja im nudi pomoć u pronalaženju Garoča ako je zauzvrat postave za kraljicu sistema.

Dalja priča je puna izdaja i preokreta i iako nije nešto posebno originalna, vrlo je zabavna.

Što se drugih likova tiče tu su kapetan Šejl i Ledi Saro koji se pored Vejdera najčešće pojavljuju, a na kratko imamo priliku da vidimo i Sidijusa, kao i Tarkina mlađeg i starijeg. Problem sa ovim likovima je što nemaju dovoljnu dubinu pa često ne možemo da razumemo njihove postupke i motivacije. Ceo strip je fokusiran na Vejdera i taj deo je odlično odrađen.

Sve u svemu vrlo interesantan strip. Možda ne spada u najbolje koje ste pročitali, ali biće vam vrlo zabavno dok ga budete čitali.

Za još Star Wars recenzija posetite OVAJ LINK, a za poslednje vesti o Star Wars stripovima posetite našu sekciju posvećenu Star Wars Literaturi i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s