From a Certain Point of View – grupa autora

Ove godine obeležavamo četrdesetu godišnjicu filma Star Wars: A New Hope, koji je i započeo ovu franšizu. Imali smo odličan panel na ovogodišnjem Celebrationu koji je odao počast, glumcima (originalne i prikvel trilogije), Džonu Vilijamsu i naravno Džordžu Lukasu. Iako je taj panel bio jako dobar, ono što je, rekao bih, još bolje odalo počast ovoj franšizi je upravo ova knjiga, sjajnog naslova From a Certain Point of View.

Ova knjiga nije roman kakve smo dobijali proteklih par godina pod patronatom Diznija, već je kolekcija od četrdeset kratkih priča koje su napisane od strane četrdeset različitih autora. Ova antologija kratkih priča je potpuno ispunila naša očekivanja.

Uporedio bih je sa Tales of the Bounty Hunters i sa Tales From the Mos Eisley Cantina (koje pripadaju Legends kontinuitetu), jer se priče tiču likova koji su bili u pozadini nekih ključnih momenata prvog Star Wars filma, a takođe prate i neke, reklo bi se, skroz nebitne likove, ali u tome i jeste lepota Star Warsa: svaki lik i svako stvorenje, koliko god ono „nebitno“ bilo, ima svoju priču, što samo daje autentičnosti samog univerzuma. Ovde su pisali neki od najboljih pisaca Star Wars knjiga, a među nijma se ističe legenda Tron trilogije, Timoti Zan i „nova nada“ novog kanona, Klaudija Grej, kao i mnogi drugi. Teme priča se kreću od urnebesno smešnih, pa sve do jako ozbiljnih i dosta tragičnih, ali svaka priča je zanimljiva na svoj način, mada su neke nesumnjivo bile bolje od drugih. Ovde ću istaći priče koje su mi bile najinteresantnije.

Prva je od pisca Gerija Vite i  zove se Raymus, a to je ime kapetana broda Tantivi IV koga Vejder ubija na početku filma. U toj priči saznajemo dosta o kapetanu Rejmusu, kao i o njegovim mislima i osećanjima odmah nakon bitke na Skarifu. Priča je odlično napisana i kroz nju mi se poistovećujemo sa unutrašnjim bolom nesrećnog kapetana.

Drugu je napisla sjajna Klaudija Grej, a priča se zove Master and Apprentice i tiče se razgovora između Obi-Vana i njegovog pokojnog učitelja Kvaj-Gon Džina. Ova priča nam daje infromacije o tome kakav je osećaj postati „jedan sa Silom“ i takođe, lepo je bilo videti ponovnu interakciju između ova dva ljubimca fanova. Jako slična priča ovoj je Time of Death, koja je takođe o Kenobiju.

Treću je napisala Madelin Rou, a priča se zove Eclipse. Ovo je još jedna jako tragična priča koja se tiče Bejla Organe i njegove žene Breje i njihovih poslednjih trenutaka na Alderanu. Ovo je jedna jako dirljiva priča koja nam pokazuje ljubav porodice Organa prema Leji, kao i ljubav koju njih dvoje gaje jedno prema drugome.

Četvrta koja mi se posebno svidela je priča koju je napisao Daniel Hoze Older, a ona se zove Born in the Storm. Ovo je jedna šaljiva pričica koja se tiče jednog stormtrupera kom je muka od imperijalne birokratije, jer zbog nje on nije dobio da jaše dubeka. Sama priča je ispričana kroz izveštaj tog trupera i ona ne samo da je urnebesno smešna, već nam pokazuje i apsurdnu Imperijalnu birokratiju.

I poslednja se zove Journal of the Whills, koju je napisao Tom Angleberger. Ovo mi je možda i omiljena priča koja ne samo što ima humora, nego nas podseća zašto volimo Star Wars i navodi nas da po hiljaditi put pogledamo Novu nadu.

Ovo su bile samo neke od priča koje su mi se posebno svidele, ostale ću ostaviti na vama da otkirjete.

Jedna priča koja mi je bila malo dosadna se zove The Kloo Horn Cantina Caper, a koja je napisana od strane Keli Su Dekonik i Meta Frakšona. Ova priča se tiče nekoliko prijatelja koji hoće da prevare jedan drugoga. Priča nije loša sama po sebi, ali imao sam osećaj da traje duže nego što treba, a ni likovi mi se nisu nešto posebno svideli. Još jedan razlog zbog kog mi se priča nije svidela je i to što se kao i nekoliko prethodnih događaju u kantini u Mos Ajsliju i već postaje dosadno da se proživljava Gridovo ubistvo, ali opet to ide u prilog samom naslov knjige. (Koja god da je tačka gledišta: Han puca prvi.)

Ovo je bila fantastična kolekcija kratkih priča i u rangu je sa Lost Stars kao jedna od najboljih knjiga novog kanona. Ako ste voleli prethodne antologije ovo je knjiga za vas. From a Certain Point of View nam pokazuje da je Star Wars bezvremenska franšiza, koja nam i posle četrdeset godina daje nov i kvalitetan materijal. Nakon čitanja ove knjige, kao da smo mogli da čujemo reči mudrog Obi-Vana Kenobija: „Zapamtite… Sila će biti sa vama… Uvek.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s