Heir to the Empire – Timothy Zahn

„Kada razumeš umetnost jedne vrste, razmeš tu vrstu.“

U godinam nakon što je originalna Star Wars trilogija zapalila svet, njena popularnost je počela da opada. Kako je svet ulazio u poslednju deceniju dvadesetog veka, verovalo se da je Star Wars samo još jedan plod osamdesetih, međutim tada na scenu stupa Timoti Zan i prvi deo njegove „Tran trilogije“ koja će udahnuti novi život u umiruću franšizu, i koja će svojim nastankom pokrenuti stari Prošireni univerzum i direktno uticati na Džordža Lukasa da napravi prequel trilogiju filmova. Ali, hajdemo da vidimo da li je Heir to the Empire posle svih ovih godina i mora novih Star Wars materijala koji su od tad izašli, još uvek dobra knjiga, dostojna statusa do kog je došla devedesetih.

Prošlo je pet godina od kada je Pobunjenički savez pobedio Galaktičku imperiju u bici na Endoru, uništivši drugu Zvezdu smrti. Sili je vraćena ravnoteža, uspostavljena je Nova republika, a nekada moćna Galaktička imperija je svedena na svega deo teritorija koju je nekada posedovala – njena moć je skršena, ali… Iz Nepoznatih regiona galaksije, vraća se jedna osoba koja ima harizmu, intelekt i veštinu da bude dostojan naslednik Imperije. Taj naslednik je: crvenooki Veliki admiral Tran.

Ova knjiga ima brdo likova, što novih što starih, a ti novi likovi će postati favoriti kod Star Wars fanova širom sveta. Počećemo prvo od glavnog antagoniste, Trana. Kao što sam rekao i u svojoj recenziji knjige Outbound Flight, Tran je negativac, ali ne u smislu kao, recimo Dart Vejder, koji svakog utorka, Silom udavi pet-šest admirala za svaku sitnicu. Tran je totalno suprotan od njega, on ne vodi strahom svoje ljude, nego primerom. On vodi Imperijalne ostatke, po staroj poslovici: „Jedan koji hoće je bolji od dvojice koji moraju.“ Tran je neverovatno inteligentan i uvek je čak nekoliko koraka ispred svojih protivnika, odličan taktičar, uvek smiren, čak i u najžešćoj bici, a takođe je i veliki zaljubljenik u umetnička dela različitih rasa galaksije. Jako interesantan negativac i zasigurno jedan od najbojlih likova u celom Star Warsu. Posebno su interesantni njegovi telohranitelji  Nogri rase.

Na Tranovom zvezdanom razaraču „Himera“ je i kapetan Gilad Peleon. On je tipičan imperijalni oficir, veteran mnogih bitaka, ima dosta iskustva, ali nije ni blizu Tranovog umeća. Jako mi se sviđa dialog između ta dva lika, pogotovo kada razmatraju taktike napada. U ovoj knjizi se ponovo pojavljuje Džedaj Učitelj Džorus  S’baot, ali on ima svojih tajni koje ne bih spojlovao. Takođe tu se pojavljuju krijumčari koje vodi Talon Kard i, miljenica mnogih, Mara Džejd koja ima prošlost u imperijalnoj službi. Ona je u početku prikazana kao emotivno hladna, ali kako priča odmiče vidimo da nije sve baš tako – ona je definitivno vrlo dobro napisan lik. Mara i Talon Kard su na nekoj sredini, nisu ni za Imperiju ni za Republiku. Na strani pozitivaca pojavljuju se dobro poznati Luk Skajvoker, Han Solo, Princeza Leia, Lando Kalrisijan, kao i vođe Pobunjeničkog saveza, Mon Motma pa čak i admiral Akbar. Svi stari likovi su verno napisani i interesantno je čitati šta su radili nakon uspostavljanja Nove republike.

Što se tiče samog toka priče, ona ide vrlo ujednačeno: nije uopšte bila dosadna iako u početku nema mnogo akcije što je i razumljivo pošto je ipak ovo prva knjiga u trilogiji. Priča knjige pratimo iz dve glavne perspektive. Neka poglavjla prate Trana i njegove pokušaje kako da ponovo učvrsti imperijalnu moć, a usput da zada Novoj republici što je više moguće muka. Ostala poglavlja su iz perspektive pozitivaca i čitamo priču koja prati Luka, 9-10Hana i Leiu na njihovim zajedničkim misijama, pa onda kasnije na njihovim pojedninačnim. Dok se sve to dešava, na glavnoj planeti Nove republike, Korusantu, su nemiri i politička prepiranja koja prete da sruše skoro osnovan sistem, a to mi se posebno svidelo, jer je prikazano da i na strani pozitivaca postoje borbe za vlast i politički oportunizam, pogotovo kod botanskog senatora Borska Fej’lje. Perspektive su odlično raspoređene, jedno poglvalje su pozitivci, a drugo negativci, a to nas pokreće da nastavimo čitanje.

Ovo je odlična prva knjiga jedne od boljih – a dosta bi fanova reklo i najbolje – trilogija u Legends kontinuitetu. Ova knjiga ima stare likove, odlične nove likove i jako zanimljivu priču. Prava je šteta što se novi likovi iz ove knjige ne smatraju više za kanon, ali određene glasine nam govore da će se Veliki admiral Tran pojaviti u trećoj sezoni serije Star Wars: Rebels. Nadam se da će biti dostojan svog „legendarnog“ duplikata. Za sve ljubitelje starog kanona, Heir to the Empire je nezaobilazno štivo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s