Star Wars: Galaxy of Heroes

a

Prateći talas popularnosti Star Wars: The Force Awakens i zadnjeg dela sage Rogue One, Dizni, razvojni tim EA i Capital Games su odlučili da u međuvremenu izbace iOS i Android free-to-play mobilnu igru Star Wars: Galaxy of Heroes.

Ništa čudno i novo, pokušaj da se maksimalno monetizuje hajp kod ljubitelja, izazvao je podeljene emocije. Istini za volju, EA nije uložila neki poseban trud da reklamira GoH računajući da će ljubitelji samo prepoznati sadržaj. Uzevši u obzir stanje zaključno sa 1. avgustom, EA se hvali sa preko milion korisnika .

Sama igra je koncipirana da tokom vremena otključavate neke više, neke manje poznate likove iz sveta Star Wars. Podeljena je na PvP sferu i dva tipa arena i ˝singlepleyer PvE˝, koliko se tako može formulisati, gde u suštini otključavate zadatke boreći se protiv tima botova.

U početku svako dobija Luka Skajvokera i Čubaku kao šampione strane ˝svetla˝ i Taliju i Imperijalnog gardistu kao predstavnike ˝tamne strane˝. Sam sastav dalje veoma varira jer dalja akvizicija likova veoma zavisi od faktora sreće po sistemu ruleta i brzine otključavanja određenih delova arene, što opet sa sobom nosi nove i specifične likove.

Ali, uvek mora da bude to ali, kao što napomenuh na početku teksta, EA i razvojni tim Capital Games  nisu izbacili GoH jer vole nas ljubitelje Star Warsa već im je primarna želja bila da maksimalno unovče hajp oko postojećih i filmova u najavi. Tu dolazimo do ključne reči – mikrotransakcije. O tome će biti posebno reči.

Autor ovog teksta je i sam slučajno primetio igricu kao predlog na Google Play, instalirao, počeo da igra i nakon četri meseca mislim da je dovoljno da se mišljenje iskristališe i da pravedan sud podeljen na ono pozitivno i negativno.

POZITIVNO

b

Igrica na temu Star Wars. Za mene je to već u startu bilo dovoljno da mi privuče pažnju i da GoH dam fer šansu.

Prvi utisci su bili sasvim okej. Interesantna priča, simpatična grafika. Audio podloga minimalna ali ništa posebno problematično. Sa početnim bonusima koje nosi tutorijal dobijate pozamašan game-time i količinu kristala koji se koriste kao moneta unutar igre a kupuju se za pravi novac. Pored toga dobijate i ingame monetu koja služi za nadogradnju likova i…ništa drugo.

Zavisno od vremena koje provedete taj početni bonus neće dugo potrajati (spržio ga za 2 sata) i onda shvatite da ne postoji tako nešto kao besplatan ručak i da vam ne gine grindovanje. Okej, pravom ljubitelju ovo neće smetati u početku jer… Star Wars…

Naravno imate mogućnost da se priključite nekoj gildi ili da napravite svoju, naravno to i košta. Dobra vest je da ima dosta ljudi sa prostora Ex-Yu (ništa čudno kad su free-to-play naslovi) a još bolja da za razliku od sličnih multiplejer igara koje su besplate nećete niti jednom videti/čuti ˝siema˝. Dobra stvar je što će početniku dobra gilda pomoći da ne napravi početničke greške oko odabira zadataka kojima treba posvetiti vreme i eventualno novac, ko se na tako nešto odluči.

Igra se krpi sa vremena na vreme i zadnja je verzija 0.8.225590. Svaka zakrpa donosi neke novosti i nove likove ali i ispravljaju bagovi kojih i dalje ima.

Svaki novi zadatak ili PvP borba vam se računaju u ukupan rezultat kao exp bodovi i tako se u suštini levelujete i otključavate novi sadržaj.

Naravno, lako se zaboravi na grind kada konačno otključate omiljenog lika i sastavite dobar tim za arenu ali često se naiđe i na igrače koji su očigledno uložili dosta pravog novca i ˝nabudžili˝ likove do mere da su nepobedivi za F2P igrače.

Tu dolazimo do sledećeg dela.

 

NEGATIVNO

c

Mikrotransakcije i pay2win. Kratko i jasno.

EA je jednostavno rešila da izvuče što više novca. Ukoliko potrošite od 10 do 100 dolara po paketima možete da nabužite likove do neprepoznatljivosti i kupovinom kristala produžite vreme igranja u nedogled. Ukoliko se odlučite samo za free varijantu, imate maksimalno 1-2 sata dnevno i…to je to. Grind fest vam ne gine. A to posle izvesnog vremena prestavlja više opterećenje nego zadovoljstvo.

Onog trenutka kad vam dnevni zadatci postanu teret/obaveza, tog momenta počinje da otkucava tajmer koji neminovno vodi ka uninstall opciji. Deo će se ipak odlučiti da tu i tamo izdvoje 10-20 dolara i EA to i očekuje.

Zakrpe koje se izbacuju ne donose samo novi sadržaj već i nove blokove koji vas teraju da grindate, odustanete ili odrešite kesu. Te konceptualne promene posle nekog vremena pomalo frustriraju što ipak ne bi trebalo da bude lajt motiv nečega što je suštinski namenjeno za zabavu.

Tu dolazimo do sledećeg problema. Neujednačen i nerealan gejmplej. Likovi imaju ponekad karakteristike koje baš ne idu u korak sa kanonom ali ajde i da to ne bude problem. Problem su određeni likovi kao grof Duku, Rej, Kajlo, Sidius, Luminara Unduli i slični koji su prosto nenormalno jaki kada se nadograde a posebna priča je Palpatin, Nihilus i slični likovi koje otključavate tokom povremenih flash dešavanja ili nabavljate kupujući ih u prodavnici. Tu opet dolazi problem pay2win i posle lvl 70 prečesto nailazićete na likove u areni koji će naprosto da vas oduvaju čak i ako imate sasvim solidan tim.

Koliko para toliko i muzike, i poslovična alavost velikih kompanija i nije nešto iznenađujuće. Međutim ono što je meni lično najviše zasmetalo i predstavlja problem br. 1 jesu bagovi i stabilnost aplikacije.

Nema ništa gore kad aplikacija ˝pukne˝ u sred arene ili zadatka i ostanete bez nagrade i bodova za igranje koji su i ovako ograničeni na dnevnom nivou za F2P igrače. Što je najgore, nema apsolutno šanse da anticipirate kad će se to desiti, čak ni kad igra fercera bez problema nećete biti sigurni da koji sekund kasnije nećete gledati u home screen vašeg uređaja.

Veliki problem nakon poslednje zakrpe je i ogroman lag koji se pojavljuje isto tako nepredvidljivo i zaista može da pokvari uživanje. Apsolutno nije bitno koji uređaj koristite, kako čitam po forumu dešava se svima bez diskriminacije. Jedini lek je da se izlogujete i restartujete igru.

Problem je i nesretni Google game nalog koji više ˝puca˝ nego što radi a bez njega ne možete da koristite vaš profil.

Naravno, ukoliko ste rešeni da potražite pomoć na forumu, nemojte.

Svaki problem se ignoriše od strane razvojnog tima a kritike se ˝nagrađuju˝ banovanjem sa istog. Jedni spas vam dolazi u vidu pomoći kolektiva ili gilde.

ZAKLJUČAK

Suštinski dobar naslov koji je dosta obećavao ali kao i sve, završnica je ukaljana klasičnom korporativnom pohlepom od strane EA i razvojnog tima Capital Games.

Neko neće imati problem sa grindovanjem a uvek će se naći i onaj koji će svoj zarađeni novac potrošiti radi lakšeg napretka.

Na kraju, odluka pada na vama, s obzirom da je free2play naslov ništa vas ne košta da probate i sami i izgradite svoj stav.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s