Na Tviteru je pronađena skrivena armija od 350.000 Star Wars botova!

Kako prenosi New Scientist, naučnici sa Univerziteta u Londonu su nabasali na jedno interesantno otkriće – otkrili su armiju od preko 350.000 Star Wars bot naloga na Tviteru!

Naime, profesor Ši Žou i njegov student Huan Ečeveria Guzman su u sklopu svog istraživanja ove popularne društvene mreže uzeli random uzorak od 1% ukupnog broja svih korisnika Tvitera, što je otprilike 6 miliona naloga (iz engleskog govornog područja).

Međutim, kada su na mapi pogledali odakle dolazi tih 1% korisnika, Žou i Guzman su pronašli da oko 3.000 naloga živi u dva perfektna pravougaonika koji se protežu, jedan preko Evrope i Severne Afrike, a drugi preko Severne Amerike. S obzirom da je velik broj tih naloga dolazio iz sred pustinje ili sa sred okeana, postalo je očigledno da se radi o bot nalozima. Kada je počeo ručno da pregleda date naloge Žou je pronašao sledeće:

Kada smo počeli ručno da pregledamo te profile, primetili smo da su svi njihovi tvitovi samo random citati iz Star Wars knjiga.

Nakon što su proanalizirali tih 3.000 profila i definisali sve njihove karakteristike, Žou i Guzman su napravili algoritam koji je pretraživao Tviter za svim ovakvim „Star Wars bot“ nalozima. Nakon završene pretrage, algoritam je pronašao čak 357.000 ovih profila!

Pronađeno je da su svi ovi nalozi napravljeni u periodu između juna i jula 2013. godine, te da ni na jednom od njih nema više od jedanaest tvitova – poslednji zabeležen tvit je bio 14.07.2013. Citati i replike u tvitovima su izvučeni iz jedanaest Star Wars knjiga (ne znamo kojih) na random.

E sad, ko je i zašto stvorio ovu armiju?

Pa, to se ne zna, ali postoji nekoliko teorija. Neki smatraju da su ovi botovi prodavani kao pratioci, kako bi onaj ko ih kupi povećao sebi popularnost. Drugi tvrde da se ovakve bot armije prave kako bi se manipulisalo temama koje su u trendu, dok treći tvrde da je ovo samo eksperiment nekog amaterskog hakera.

Koji god da je odgovor, ovaj slučaj nam pokazuje da su platforme poput Tvitera podložne manipulaciji.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s