Analiza prvog Rogue One trejlera

Pre dva dana smo dobili prvi trejler za Rogue One, sledeći Star Wars film koji nestrpljivo očekujemo, a koji nam stiže 15. decembra ove godine. Kako smo u prošlosti radili analize svih trejlera Epizode VII, tako ćemo i ovde da detaljno istražimo šta nam je zapravo ovaj trejler otkrio. Dakle, koji su to detalji koji su vam možda promakli? Da li nešto možemo da zaključimo o priči filma? I kako u odnosu na ovaj tejler stoje brojne glasine? Saznajte u nastavku, kadar po kadar.

0:07 – U prvih nekoliko kadrova vidimo Džin Erso (Jyn Erso), glavnu junakinju ovog filma, koju igra glumica Felisiti Džouns. Džin, koja na rukama ima lisice, par pobunjeničkih vojnika sprovode kroz bazu na Javinu IV, iz koje su kasnije Luk Skajvoker i Crvena eskadrila poleteli u borbu protiv Zvezde smrti. Čujemo kako pobunjenički oficir traži od Džin da ona da svoje ime za zapisnik, pa potom nabraja prekršaje koje je ona počinila protiv Imperije.

0:22 – Džin je potom uvedena u kontrolnu sobu u bazi na Javinu IV. Tamo su Mon Motma i nepoznati pobunjenički oficir (koji je pričao ranijeu trejleru), a koji, na osnovu insignije koju nosi, ima čin generala. Mon Motmu u ovom filmu inače igra glumica Dženeviv O’Rajli, koja je istu ulogu imala i u Epizodi III, mada scene sa njom nisu završile u bioskopskoj verziji filma. Motma za Džin kaže da je: „Sama od svoje 15. godine. Bezobzirna, agresivna i nedisciplinovana.

0:26 – Prvi kadar u kom vidimo lika kog igra glumac Dijego Luna. On se, prema raznim navodima, u filmu zove Kasein Viliks (Cassein Willix) a, prema insigniji koju nosi, ima čin kapetana. Deluje da se on i Džin već poznaju i da postoji „nešto“ između njih.

0:28 – Nekoliko kadrova akcije u kojima Džin prebija stormtrupere, a potom i velika eksplozija. Vidimo da je ona spretna u borbi prsa u prsa, te da vešto koristi ove „pendreke“.

0:34 – Čujemo Džin kako kaže: „Ovo je pobuna, zar ne? Ja se bunim.“ U kadru je ponovo Mon Motma. Primetite da iza nje, levo, stoje dva oficira. Jedan od njih (onaj sa bradom) je očigledno general Dodona, koji je u Epizodi IV držao brifing pilotima pred napad na Zvezdu Smrti

0:39 – Kadar u kom vidimo Džin kako gleda kroz prašnjavi prozor nekakvog vozila. Ovaj kadar podseća na američke vojnike u hamvijima na Bliskom istoku, što dodatno daje osećaj da je ovo pravi, ratni film. Mon Motma kaže: „Imamo misiju za tebe.

0:43 – Prelep kadar u kom vidimo zvezdane razarače koji okružuju Zvezdu smrti, na kojoj su u toku poslednji radovi – konkavni deo („tanjir“) topa se postavlja na svoje mesto. Mon Motma nastavlja da govori: „Testiranje strašnog oružija je veoma blizu. Moramo da znamo šta je to i kako da ga uništimo.

0:52 – Neimenovani general u kontrolnoj sobi na Javinu IV pita Džin: „Da li je to jasno?“ na šta ona odgovara: „Da, gospodine.

1:00 – Počinju da zavijaju sirene, kakve smo čuli u Zvezdi smrti. U sledećem kadru vidimo Džin i Kaseina kako izlaze iz hangara na Javinu IV. Oko njih trče piloti i vojnici, ali i jedan gonk droid.

1:02 – Kadar u kom vidimo lika kog igra glumac Ben Mendelson, a koji stoji u komandnoj sobi Zvezde smrti. Iako na internetu preovladava mišljenje da je ovaj lik, zbog njegove bele uniforme, pripadnik ISB-a, to ne mora da nužno bude tako. Najviši oficiri Imperijalne flote su takođe mogli da imaju bele uniforme, a insignija na njegovoj uniformi predlaže da bi on mogao da bude admiral flote ili čak da ima neki viši čin. U ruci on drži i (poprilično velik) pištolj, što nam govori da se ovaj lik ne plaši da se lično obračuna sa svojim neprijateljima.

1:05 – Vidimo stormtrupere kako uz tenk patroliraju ulicama nekog grada. Primetite da je tip trupera koji se nalazi na tenku potpuno nov.

1:07 – Prvi kadar u kom vidimo lika kog igra Forest Vitaker. Prema glasinama, njegov lik je ratni veteran koji je doživeo dosta povreda i ima nekoliko veštačkih delova tela, a ovaj kadar ide tome u prilog. Vidi se da on šepa i koristi štaku, ima aparat za disanje,  a deluje da su neki delovi tela mehanički.

1:09 – Vidimo nove, crne stormtrupere, koji očigledno pripadaju nekoj elitnoj jedinici. Prema glasinama, ovaj tip trupera se zovu „death troopers“ i pripadaju jedinici koja nosi naziv „Death squad“, odnosno „Četa smrti“. Primetite da njihovi šlemovi, sa donje strane lica u ovim kružnim delovima, svetle slabim zelenim svetlom.

1:12 – Džin, Kasein i droid trče kroz nekakvu imperijalnu bazu (možda čak i Zvezdu smrti). O ovom droidu smo govorili ranije – njega će (što CGI-em, što praktičnim efektima) u život doneti glumac Alan Tudik. Smatra se da je on imperijalni droid kog su pobunjenici reprogramirali i imaće ulogu „snagatora“. Primetite da Džin u desnoj ruci drži nekakav „hard disk“. Da li su to možda planovi Zvezde smrti? Vrlo verovatno. Čujemo i glas Vitakerovog lika, koji se očigledno obraća Džin: „Šta ćeš da uradiš ako te uhvate? Šta ćeš uraditi ako te slome?

1:13 – Vidimo gomilu stormtrupera kako trče kroz istu bazu. Primetite da se među njima nalazi i još jedan novi tip trupera sa žućkastijim oklopom. Prema glasinama naziv ovog tipa trupera je „scarab troopers“. Sliku njihovog šlema smo videli još prošlog leta.

1:14 – Vidimo lika kojg igra glumac Doni Jen, koji je prema glasinama lovac na ucene, kog su unajmili pobunjenici. On štapom prebija nekoliko stormtrupera. Deluje da je njegov lik slep – možda su ga zbog toga podcenili. Primetite da je u pozadini iza Jena, srušen crni X-ving, o kom smo inače ranije pričali.

1:15 – Par kadrova borbe između stormtrupera i pobunjenika na nekakvoj tropskoj planeti. Ogromna eksplozija imperijalnog transportera i Mendelsonov „admiral“ prolazi kroz vodu između leševa. Smatra se da se na ovoj planeti nalazi imperijalna baza u kojoj su čuvani nacrti Zvezde smrti, te da se na ovom mestu odigrava finalna, klimaktična bitka u filmu.

1:18 – Figura u crnom plaštu i kapuljači ulazi u prostoriju u kojoj je neki bakta rezervoar, kog čuvaju dvoje crvenih imperijalnih gardista. Osoba u crnom očigledno nije Dart Vejder, jer, njega bismo prepoznali po šlemu, ali, ko je onda to? Moje mišljenje: lik Madsa Mikelsena.

1:21 – Vidimo pobunjenike kako jurišaju na AT-AT hodalice. Primetite da Džin u levoj ruci ponovo nosi onaj „hard disk“. Takođe, ove AT-AT hodalice nisu isti model kao i one u Epizodi V, već su iste onim AT-AT hodalicama koje smo videli u drugoj sezoni Rebelsa.

1:27 – Ponovo čujemo Foresta Vitakera: „Ako nastaviš da se boriš, šta ćeš ti postati?“ Vidimo sada Džin u imperijalnoj uniformi, koju je verovatno obukla da bi se infiltrirala u imperijalnu bazu.

To bi bilo to. Sve u svemu, trejler je bio veoma zanimljiv i zabavan, te se radujemo 15. decembru. Ako ste primetili nešto što nam je možda promaklo i kakvi su vaši utisci i zapažanja za ovaj trejler, napišite nam u komentarima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s