Utisci sa Star Wars Reads Daya u Novom Sadu

U subotu 10. oktobra Novi Sad je imao tu čast da bude prvi grad u bivšoj Jugoslaviji (a i šire) u kom je obeležen Star Wars Reads Day, odnosno Svetski dan Star Wars literature. U toku tog kišnog subotnjeg popodneva, svi koji su posetili CK13 imali su prilike da čuju i vide mnogo toga, da saznaju nešto novo, da se zabave i da se upoznaju i druže sa ostalim fanovima svih generacija.

Kako je sve to izgledalo pročitajte u nekoliko narednih pasusa teksta propraćenih slikama sa Tvitera koje smo tog dana napravili.

Kapije CK13 su otvorene u 16h, a posetioci kada uđu prvo što su mogli da vide je bila bogata izložba Star Wars knjiga, stripova, igračaka, slika i ostale memorabilije. Na izložbi se našlo preko 80 knjiga, preko 40 stripova (što trejdova, što pojedinačnih brojeva), kao i brojne enciklopedije i vodiči.

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

Tribina „Putovanje do Buđenja Sile“, koja je trebala da počne u 16:30, je počela skoro pola sata kasnije zbog određenih poteškoća, ali atmosfera nikako nije splasla zbog toga već je, naprotiv, postala sve vrelija, a vrhunac je bio kada se pojavio Lord Revan. Pored Revana, posetioci su imali prilike da se druže i slikaju i sa Boba Fetom, koji je takođe bio prisutan. Zbog toga što se kasnilo sa početkom, tribina „Putovanje do Buđenja Sile“ je morala biti skraćena, ali je uprkos tome bila veoma sadržajna – posetioci su imali prilike da čuju dosta zanimljivih stvari o knjigama i stripovima Journey to the Force Awakens serije, zatim šta se sve izdešavalo nakon bitke za Endor, kao i neke stvari koje su nam knjige i stripovi otkrili o Epizodi VII.

//platform.twitter.com/widgets.jsPotom je počelo i predavanje o Revanu. Mona Radujko nam je otkrila mnogo manje i više znanih detalja o ovom super-zanimljivom liku, zašto je on tako izuzetan, te zašto je Revan praktično postao „zaštitno lice“ Proširenog Univerzuma. Za svo vreme ovog eventa, posetioci su imali priliku da vide izložbu slika dva specijalna gosta ovogodišnjeg Star Wars Reads Daya u Novom Sadu: Harvija Bunde i čuvenog Boba Živkovića. Bile su prikazane Bobove ilustracije sa Star Wars tematikom, kao i koncept art koji je Harvi napravio radeći za Lucas Arts. Posetioci su imali prilike da se upoznaju i da razgovaraju sa ova dva sjajna umetnika, te da pitaju kako to izgleda raditi za Lukas Arts. Moramo da napomenemo da je Harvi za ovaj event ekskluzivno napravio svoj poster Epizode VII koji fantastično izgleda.

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

Potom je krenuo i panel „Sve o Star Wars Literaturi“, na kom su učestvovali Mona Radujko, Aleksandar Trbojević i moja malenkost, ali je aktivnu ulogu imala i publika. Pričalo se o raznim zanimljivim temama, sve od: „Kakav je značaj Star Wars literature“, „Kako čitanje knjiga i stripova menja sveukupno Star Wars iskustvo“, „Koje su esencijalne Star Wars knjige i stripovi“, „Omiljeni junaci i negativci“, „Kolekcionarstvo Star Wars knjiga i stripova u Srbiji“, i još dosta toga.

U ovogodišnjem Star Wars Reads Dayu, posebno smo obratili pažnju na najmlađe korisnike Sile koji su definitivno uživali i koji su u subotu napravili svoje prve korake u svet Star Wars literature. Za klince je bilo organizovano i takmičenje u crtanju čiji su pobednici dobili vredne nagrade.

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

Program je u CK13 završen sa šekspirovskim izvođenjem prvih scena iz Epizode IV. U ovoj super-zabavnoj predstavi, sa „malo“ izmenjenim likovima, glumci su imali od 5-30 godina. Mnogi su pitali da li će biti nastavka ove predstave, a mi vam sa radošću odgovaramo da hoće na jednom od narednih eventova.

//platform.twitter.com/widgets.jsIako je ovom predstavom program u CK13 bio završen, zabava nikako nije prestala. Posle toga se karavan preselio u Gildu Igrača na afterparti. Sve do kasnih sati, u jednoj skroz opuštenoj atmosferi, igrale su se Star Wars društvene igre, pijuckalo pivo, kao i „Tatuinski San“ – poseban miks medovače i orahovače, specijalno prokrijumčaren sa Tatuina za Reads Day.

//platform.twitter.com/widgets.js

Tako je izgledao Star Wars Reads Day u Novom Sadu ovog 10. oktobra. Oko (po procenama) 300-tinjak posetilaca su tog dana imali priliku, da se druže, zabave, vide i saznaju nešto novo, a svi vaši komentari po društvenim mrežama potvrđuju da se to i desilo.

Na kraju moram da se zahvalim svima koji su posetili ovaj Reads Day u Novom Sadu, našim specijalnim gostima Harviju i Bobu, kao i sjajnim volonterima i kolegama organizatorima. Nakon Dana Ratova Zvezda podigli smo lestvicu i napravili, prvi u regionu, jedan fantastičan event za koji ćemo se definitivno truditi da postane tradicija. Čitalaca Star Wars literature u Srbiji ima dosta, za šta su ovaj event ali i sama HoloNet Serbia stranica dokaz, a mi ćemo se ovakvim akcijama truditi da ih bude i još više. Sila je definitivno jaka u papiru.

Za više slika i detalja sa samog eventa posetite našu Tviter stranicu, a ovih dana ćemo na Fejsbuk okačiti i veću galeriju slika koje smo sami napravili i koje ste nam vi poslali

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s