Darth Vader: Vader

Još jedna uzdanica novih Marvelovih Star Wars stripova je trebao da bude i serijal Darth Vader. Nije neko veliko iznenađenje to što je Marvel odlučio da jedan čitav serijal posveti Dartu Vejderu, verovatno najprepoznatljivijem od svih Star Wars likova, međutim u prošlosti ovaj Sit-kiborg se pokazao kao i te kako težak lik za napisati, tako da je Dark Horse imao više serijala posvećenih Vejderu koji su bili poprilično loši – na primer Darth Vader and the Ninth Assassin, Vader’s Quest, Darth Vader and the Lost Command i još par drugih. Zbog toga, postojao je strah da će i Darth Vader pasti u tu kategoriju, međutim, da li je Marvel uspeo tamo gde Dark Horse (uglavnom) nije, pročitajte u nastavku.

Priča serijala Darth Vader počinje svega par dana nakon što su u Skywalker Strikes pobunjenici uništili imperijalnu mega-fabriku vojnog naoružanja na Sajmunu I (Cymoon I). Na Korusantu (Coruscant) Imperator je i više nego razočaran Vejderovim neuspesima, te on krivi baš Vejdera za katastrofe kod Javina 4 (Yavin 4) i na Sajmunu. Zbog svega toga, Vejder je pao par stepenica u lancu komande, pa je sada podređeni direktno generalu Tageu (Tagge). Našavši se u ovoj neprijatnoj situaciji, Vejder pokušava da uradi dve stvari: Prva, da u neznanju Imperatora otkrije identitet mladog pilota koji je uništio Zvezdu Smrti i sa kim se sukobio na Sajmunu I, a u tu misiju šalje iskusnog lovca na ucenjene glave Boba Feta (Boba Fett). Druga stvar koju Gospodar Sita pokušava da ostvari je da sazna identitet misteriozne osobe koja je postala Imperatorov blizak saradnik i da vidi šta to Imperator krije od njega. Za pomoć pred ovim teškim zadacima Vejder unajmljuje usluge problematičnog arheologa, doktorice Afre (Aphra).

Pa, da krenemo. Priča Vader je otpočela sasvim solidno, međutim što je dalje išla, to su zanimljivost pa i kvalitet opadali. Premisa priče je sasvim dobra i logična – nakon Vejderovih neuspeha, Imperator ga kažnjava i traži mu zamenu. Pred  kraj priče su nam otkrivene te potencijalne zamene, ali skoro svi oni deluju totalno šašavo. Tu Imperator saopštava Vejderu da će on morati da se bori protiv njih za poziciju koju je ranije imao, a baš ovaj momenat je verovatno najproblematičniji u čitavoj priči: naime, mi već znamo da je Vejder u Epizodi V živ, zdrav i na svojoj staroj funkciji, tako da je napetost (ukoliko je i bilo) u startu posečena.

Još jedan slabašan trenutak je bio kada je od jednom Vejder odlučio da mu treba armija. Nije znao ni protiv koga ili čega se sukobljava (i da li se uopšte sukobljava), ali je odlučio iz nekog razloga da mu treba armija. Takođe, Vejder je sam čovek-armija (kao što smo videli u Lords of the Sith kada je potpuno sam leteo kroz vakum pa upao u i preoteo brod dupke pun pobunjenicima) tako da je njegova odluka da sakupi vojsku još besmislenija. Ovo sve je urađeno samo da bi se u priču uvela doktorica Afra.

A kad smo kod Afre, čim se ona pojavila bilo je očigledno da je ona nekakva kopija Indijane Džounsa, čak je i sama sebe nazvala „buntovnim arheologom“, a prvih nekoliko scena u kojima se ona pojavljuje su i više nego slične prvim scenama filma Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark. Na žalost, lik Afre nije imao neku dubinu i samo je ubačena eto da bi Vejder imao sa kim da razmeni par reči. Pored Afre, među novim likovima su se istakli i dva droida: Tripl Zirou (Triple Zero) i BT-1. Ovaj smrtonosni dvojac je sušta suprotnost R2-D2 i C-3PO-a i bili su poprilično duhoviti, mada je u par navrata taj njihov morbidni humor bio isiljen.

Vrhunac ove priče je definitivno bio momenat kada je Boba Fet saopštio Vejderu identitet mladog pilota koji je uništio Zvezdu Smrti. Tih nekoliko poslednjih strana šestog broja su nosile veliko značenje i bile su poprilično emotivne. Flešbekovi, pucanje stakla na mostu zvezdanog razarača i na kraju: „Imam sina,“ su bili veoma kinematografski odrađeni, te nije bilo teško u pozadini zamisliti muziku Džona Vilijamsa (John Wiliams). Vejder je konačno shvatio da ga je Imperator lagao i manipulisao svo vreme, te se ovde počinju buditi ideje o svrgavanju Imperatora, tako da kad mu Vejder na kraju kaže: „U potpunosti nas razumem,“ ta rečenica ima dublje značenje.

Bilo je sjajno za videti kako su serijali Darth Vader i Star Wars bili međusobno povezani i isprepleteni. Na stranu to što su događaji iz jednog serijala referencirani u drugom, kao i to što smo imali neke identične table, najbolji primer ove dobre interkonekcije je baš scena u kojoj Boba otkriva Vejderu identitet pilota koji je uništio Zvezdu Smrti. U serijalu Star Wars, tu scenu gledamo iz perspektive Boba Feta, a u Darth Vader serijalu iz perspektive Darta Vejdera.

Na kraju zaključak je da Vader pada u onu kategoriju prosečnih – „meh“ – stripova o Dartu Vejderu. Verovatno najveći krivac za to je scenarista Kiron Gilen (Kieron Gillen), koji kao da nije skroz znao šta da radi sa likom Darta Vejdera. Sa druge strane, crtež Salvadora Laroke (Salvador Larocca), čiji sam dugogodišnji fan, je bio sjajan, a naslovne strane koje je radio Adi Granov su kao i uvek bile fenomenalne.

Podsetnik da sve brojeve serijala Darth Vader možete besplatno preuzeti u Download sekciji.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s