Ko je Maz Kanata?

U poslednjih nekoliko nedelja dosta vas je tražilo da sazna nešto više o liku Maz Kanate koja će imati značajnu ulogu u Epizodi VII. Stoga, na osnovu što glasina, što spekulacija, što potvrđenih informacija, sročio sam ovaj članak koji otkriva podosta o ovom zanimljivom liku.

Upozorenje! Iako je dobar deo članka u nastavku napravljen na osnovu nepotvrđenih podataka i glasina, postoji velika verovatnoća da detalji koji slede predstavljaju neke od ključnih momenata Epizode VII. Stoga, nastavak čitate na sopstvenu odgovornost.

Pa da prvo krenemo od stvari koje su potvrđene o njoj (mada koje smo mahom znali još od ranije). Maz Kanata je CGI lik koju će u život doneti glumica Lupita Njongo (Lupita Nyong’o) pomoću mo-cap tehnologije. Maz je vanzemaljac niskog rasta, a nije poznato kojoj vrsti pripada.

maz

Na početku produkcije filma njen lik je imao kodno ime „Rouz“ („Rose“), kao što je lik Vrhovnog vođe Snouka (Supreme leader Snoke) imao kodno ime „Uber“. Kada je njen lik prvobitno bio koncipiran, Maz je imala plavu boju kože (leva slika ispod), ali je kasnije to promenjeno i finalna verzija ovog lika ima neku krem-žutu boju kože (desna slika ispod).

maz-kanata  Maz-Kanata-Concept

Ali dosta o njenom izgledu, hajde da vidimo nešto više o samom njenom liku. U Epizodi VII, Maz prvi put srećemo od prilike na pola filma, kada Han, Rej (Rey), Čubaka (Chewbacca) i Fin (Finn), dođu do njene gostione koja se nalazi u nekakvom piratskom utvrđenju na jednoj šumovitoj planeti. Neke glasine kažu da Maz zapravo komanduje tim piratima, dok druge tvrde da je ona samo gostioničar – teško je u ovom trenutku utvrditi šta je tačno.

Elem, Maz odvodi Hana i ekipu u podrum njene gostione. Tamo joj oni predaju svetlosnu sablju koja je nekada pripadala Anakinu, pa Luku Skajvokeru (Luke Skywalker), a koju je od početka filma čuvao BB-8. Tu Maz objašnjava put kojim je išla ta sablja nakon što ju je Luk izgubio na Bespinu, a objašnjava i šta se desilo sa Lukom između Epizode VI i VII. Maz, takođe govori Rej kojim putem ona treba da ide – deluje da se njih dve znaju od ranije.

ba22f-4a08ee6ff02904da362056d31a65bdf8 a2468-14ff225eabb1ea3fd783043cab991245

Svi podaci koje imamo u vezi Maz Kanate nam predlažu da je Sila u njoj jaka i da je ona koristi. Neke glasine su rekle čak da u sceni u podrumu, Maz Silom inducira flešbekove iz prošlosti u glavi Rej. Ali ako je Sila u njoj jaka, šta onda ona radi u nekoj tamo gostioni na nekoj zabačenoj planeti?

Pa ovako. Nedavno je isplivao opis jednog koncept arta na kom se nalazi Maz Kamata okružena gomilom dece. Sva ta deca, osim jedne devojčice su vanzemljci – smatra se da je ta ljudska devojčica zapravo Rej, a da je ovo neki flešbek iz Džedajske akademije u kojoj je Maz bila Učitelj!

Dakle, evo potencijalne priče koja stoji iza Maz: U neko vreme nakon bitke kod Endora, Luk Skajvoker je rešio da obnovi Red Džedaja. Luk je pronašao talentovanu Maz, pa je ona verovatno jedan od prvih njegovih učenika, mada nije isključeno da je Maz Džedaj koja je preživela Ratove Klonova. Uglavnom, Maz je postala jedan od Učitelja u obnovljenom Redu Džedaja, pa je podučavala Padavane među kojima je i Rej, a najverovatnije i Kajlo Ren (Kylo Ren). U nekom trenutku (desetak godina pre Epizode VII), obnovljena Imperija u vidu Prvog Poretka, organizuje novu čistku Džedaja. Prvi Poredak pravi prepad na Lukovu Džedajsku akademiju i ubija većinu Džedaja i Padavana. Oni koji su nekako preživeli napad – među kojima je i Maz – su se razbežali na sve strane galaksije. Maz odlazi na udaljenu šumovitu planetu gde drži gostionu u piratskoj bazi i tu je sve dok je naši junaci ne pronađu u filmu.

To bi bilo to. Naravno, ove informacije tretirajte kao glasine i spekulacije do neke zvanične potvrde ili demanta. Podsetnik da potencijalni kompletan sinopsis Epizode VII možete pročitati ovde.

One Comment Add yours

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s