Dawn of the Jedi: Force War

Force War je treća i poslednja petodelna priča u Dawn of the Jedi serijalu, koji nas je upoznao sa prapočetcima reda Džedaja. Force War je izdavan tokom kraja 2013. i početka 2014. godine od strane Dark Horse Comicsa naravno, a autori ove priče, kao i čitavog serijala, su Džon Ostrander (John Ostrander) i Džen Dursema (Jan Duursema). Radnja Force War priče se dešava nakon godinu dana posle one u The Prisoner of Bogan.

Kao što je već rečeno, radnja ove priče se dešava nakon dosta dugo vremena posle The Prisoner of Bogan priče, tačnije – jednu čitavu godinu posle. U tom periodu Rakate (Rakata) i njihova Infinite imperija su već izvršili invaziju na Titon (Tython) sistem i od tada besni krvavi rat. U tom početnom napadu, Rakate su zauzele i porobile nekoliko planeta na obodu sistema, čak su došli i do samog Titona, ali su tu bili odbijeni. Sada, predvođeni Degenom Lokom (Daegen Lok), generalom Radživarijem (Rajivari) i bivšim Force Houndom Ksešom (Xesh), Džedaji i snage preostalih slobodnih planeta kreću u kontraofanzivu. Međutim Skal’nas, koji je predor Rakata, pored totalne pobede ima još nekoliko ciljeva, a za čije ostvarivanje ima pregršt trikova u rukavu.

U odnosu na prethodne dve, Force War je totalno drugačija priča. Force Storm je bila zamišljena i urađena kao uvod u ovu novu epohu, The Prisoner of Bogan je bio posvećen samim likovima, a Force War je bombastični, akcijom prepuni završetak – ili je tako bar bilo planirano. Možda najveći problem sa ovom pričom je taj što se odvija jednu čitavu godinu nakon prethodne. Kao rezultat toga, nailazimo na dosta „WTF“ momenata, kao na primer: Degen Lok, Džedaj koji je u prošloj priči bio begunac i koga su svi ostali nazivali ludakom, sada je general i vođa Džedaja. Isto važi i za Kseša, a Taša Rio (Tasha Ryo) se od razmažene devojčice pretvorila u moćnog i smirenog Džedaja. Ove promene su izraženije ako Force War krenete da čitate odmah nakon The Prisoner of Bogan.

Takođe, iako sam zaplet ima dobru premisu, ima nekoliko mana, koje su uglavnom vezane za lik predora Skal’nasa. Naime, jedan od njegovih glavnih ciljeva je da dođe do Infinity kapije (koja se nalazi na Titonu), pomoću koje može da dospe do bilo kog mesta u galaksiji, a što bi on koristio za svoje vojne pohode. Međutim, on iz nekog razloga odlučuje da sam ode do kapije, dok traje finalna bitka. Nije mogao da sačeka da se završi bitka pa da ode do kapije? Isto tako, kad je došao do kapije, šta je mislio da uradi? Da sam osvaja galaksiju, dok se njegove trupe bore protiv Džedaja? Takođe, Skal’nas u stilu klasičnih „Bond negativaca“ Degenu Loku objašnjava detaljno svoje planove i kako da se pređu zamke koje su ispred Infinity kapije, a iz nepoznatih razloga Loka ostavlja živog. Generalno čitava priča izgleda dosta zbrzano.

Uprkos, takvim stvarima Force War u principu nije loša priča, a koja je u odnosu na prethodne dve mračnija i ima više akcije. Iako nigde nisam uspeo da nađem zvaničnu potvrdu, imam osećaj da je čitav Dawn of the Jedi serijal zamišljen da traje dosta duže od petnaest brojeva (koliko je izdato). Možda je to zato što je u sred izrade serijala Disney kupio LucasFilm, a bilo je samo pitanje vremena kad će Marvel da preuzme prava za izradu Star Wars stripova. Ko zna? Ovako je ostao osećaj da je ovaj serijal nekompletan. Ostrander i Dursema su radili na ovom serijalu kako bi nam dali odgovore o nastanku reda Džedaja, međutim sada izgleda da imamo više pitanje nego odgovora. Ko je i zašto stvorio To Jor (Tho Yor) brodove? Šta se desilo sa Džedajima? Kako, kada i zašto je došlo do raskola među njima i podele na one koji koriste samo Svetlu i one koji koriste samo Tamnu stranu Sile? Teško je da ćemo ove odgovore uopšte i dobiti.

Sve u svemu, Dawn of the Jedi serijal je bacio svetlo na neke misterije oko nastanka Džedaja, i odveo nas u daleku prošlost istorije galaksije. Solidna priča i njen istorijski značaj su svakako razlozi da obavezno pročitate Dawn of the Jedi serijal.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s