Dawn of the Jedi: The Prisoner of Bogan

The Prisoner of Bogan je druga petodelna priča u Dawn of the Jedi serijalu, koji nas je vremenski najdalje odveo u istoriji Star Wars univerzuma u odnosu na filmove. Naime, radnja ovog serijala se dešava čak 27 000 godina pre Epizode IV! The Prisoner of Bogan je izdavan krajem 2012. godine, a sama radnja priče se dešava nekoliko nedelja nakon one iz Force Storm.

Na početku Prisoner of Bogan lepo, kroz flešbekove sumira sadržaj prethodnog mini-serijala, u kojem Force Hound Infinite carstva zvani Kseš (Xesh) dolazi na planetu Titon (Tython) koju treba da spremi za invaziju. Na Titonu, Kseš je sreo tri mlada Džedaja sa kojima se sukobio i nakon velike borbe i jurnjave ipak bio savladan.

Nakon toga, Džedaji zarobljavaju Kseša i šalju ga na Titonov tamni mesec Bogan (Džedaji inače na Bogan šalju sve one koji preterano koriste Tamnu stranu Sile da bi se tamo meditacijom vratili u ravnotežu). Na Boganu Kseš sreće još jednog zatvorenika/izganika sa mračnom prošlošću – Degena Loka (Daegen Lok). Lok vođen svojim vizijama pravi velike planove o skupljanju vojske, a u koje uključuje i Kseša, sa kojim beži sa Bogana. Džedaji brzo primećuju da su Lok i Kseš pobegli te organizuju poteru za ovim mračnim dvojcem.

The Prisoner of Bogan se suštinski dosta razlikuje od prethodne priče – Force Storm. Naime, Force Storm je služio kao uvod u ovu epohu Star Wars istorije, gde nam je objašnjena organizacija i filozofija reda Džedaja, ali i sveopšte stanje stvari tog vremena. Nasuprot tome, The Prisoner of Bogan ni blizu toliko ne ulazi u takve stvari, već su u centru pažnje sami likovi, a ponajviše Kseš i Degen Lok. Čak šta više, iako je u principu Kseš glavni lik čitavog Dawn of the Jedi serijala, u prvi plan je ovde izbio Degen Lok. Pored toga što je ispričana njegova prošlost, Lok je dobro razvijen i dopadljiv lik. Njegova upotreba mind trikova je, u najmanju ruku, zanimljiva.

Sama priča iako je sasvim solidna ima nekoliko nelogičnosti i kontradiktornosti. Na primer: Kada Lok pita Kseša šta mu znači znak, odnosno tetovaža koju ima na licu, Kseš mu odgovara da je to znak koji se dobija kada osoba postane Force Hound. Uprkos tome, u jednom od flešbekova Kseš kao klinac (po mojoj proceni od 5-6 godina) isto ima tu tetovažu, a tada nije bio Force Hound.

The Prisoner of Bogan ima dobru priču i likove koji imaju veću širinu od onih u Force Storm, što su najveći plusevi ove priče. Iako ne spektakularna i grandiozna, The Prisoner of Bogan je dobra priča, ali koja je ipak služila kao odskočna daska za nešto veće.

*NAPOMENA: Prva verzija ovog teksta je objavljena na portalu sf-serbia.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s