Dawn of the Jedi: Force Storm

Ljubitelji Star Wars stripova, od početka ovog veka su željno iščekivali i uživali uz svaki novi strip Džona Ostrandera (John Ostrander) i Džen Durseme (Jan Duursema). Ovaj tim nam je predstavio sada jednog od omiljenih Džedaja iz Clone Wars ere – Kvinlana Vosa (Quinlan Vos) u Republic serijalu, a 2006. su krenuli sa Legacy serijalom, koji je u Star Wars univerzum uveo neke nove, neverovatno zanimljive likove, kao što su Kejd Skajvoker (Cade Skywalker) i Dart Krejt (Darth Krayt), te još bolju priču koja se odvija 130 godina posle Epizode VI.

2012. Ostrander i Dursema su se sa novim Dawn of the Jedi serijalom prebacili u potpuno novu eru koja se odvija 27 000 godina pre Epizode IV i predstavljaju nam priču o prapočetcima reda Džedaja i njihovih prvih pravih protivnika.

Kao i kod Legacy serijala i ovaj je u prvom broju došao sa vodičem u kojem se čitaocu objašnjavaju trenutni događaji, likovi, tehnologija i svopšte stanje stvari tog vremena. Džedaji su i u to vreme bili mistični ratnici i čuvari mira koji žive na planeti Titon (Tython), ali sa jednom ključnom razlikom u odnosu na one novije. Naime, ovi (stari) Džedaji su koristili i proučavali i Tamnu i Svetlu stranu Sile (Ashla i Bogan, kako su ih u tom periodu zvali), te su smatrali da je balans između njih ključna stvar. Takođe, u ovom periodu Džedaji su se nazivali Je’daii, što predstavlja spoj dve Dai Bendu reči: je = mistični i daii = centar. Sa druge strane galaksije u neznanju Džedaja, Infinite carstvo Rakata je u svom zenitu. Ova amfibijska bića (koja smo upoznali u Knights of the Old Republic video igri), koristeći Tamnu stranu Sile koju su sjedinili sa svojom tehnologijom, osvajaju sistem za sistemom porobljavajući stanovništvo, a one „osetljive na Silu“ treniraju da bi postali Force Houndovi, koji su najbolji ratnici i izvidnica pri pokoravanju novih sistema. Pri invaziji, Rakate biraju planete na kojima je Sila bogata, jer, kao što je već rečeno, koriste je u svojoj tehnologiji i industriji.

Dawn of rhe Jedi serijal je počeo sa prvom petodelnom pričom Force Storm (o kojoj je u ovoj recenziji i reč). Početak ove priče prati osam piramidalnih svemirskih brodova To Jor (Tho Yor) koji putuju po galaksiji i skupljaju one koji su „osetljivi na Silu“ i dovode ih na planetu Titon gde se oni organizuju u red Je’daiia. Ovi prvi Džedaji su na Titonu napravili devet velikih hramova gde su proučavali sve oblike Sile baveći se meditacijom, umenotšću, naukom, itd. Hiljadama godina kasnije predor Infinite carstva Skal’nas šalje svog Force Hounda Kseša (Xesh) na Titon, da pripremi ovu planetu za invaziju. Kada stigne tamo Kseš susreće tri mlada Džedaja: čistokrvnog Sita Sek’nosa Rata (Sek’nos Rath), Tašu Rio (Tasha Ryo) koja je Tvaj’lek (Twi’lek) i mladu Šae Koda (Shae Koda) koja je poreklom sa Datomira (Dathomir). Ksešov dolazak neće izmeniti samo živote ova tri Džedaja nego menja i čitavu ravnotežu u Sili i pokreće događaje čije će se posledice osećati milenijumima u napred.

Cilj Force Storm priče je očigledno bio da čitaoce uvede u jednu novu epohu u Star Wars istoriji, što je bez sumnje uspešno izvršeno. Ostrander i Dusrema su nam opet doneli jedan svet koji sadrži tuce zanimljivih likova i priču, koja ima puno potencijala. Takođe, lor koji je razvijen za ovaj serijal je masivan, što, naravno, u principu nije uopšte loša stvar, mada prilikom prvog čitanja može da stvara smetnje. Pod tim mislim na gomile novih i nepoznatih detalja i raznih naziva koji se provlače kroz priču, tako da pri prvom čitanju konsultovanje sa nultim brojem je neizbežno. Takođe, brodovi i tehnologija izgledaju dosta naprednije od one u Tales of the Jedi serijalu koji se odvija 22 ooo godina kasnije!

Ne mogu da se oduprem osećaju da su Ostrander i Dursema sa Force Storm hteli mnogo toga da postignu, ali mislim da su u svojim namerama možda čak i preterali, tako ova priča sadrži dosta nepotrebnih detalja iz lora, ali čak i nekih nepotrebnih likova (Hawk Ryo na primer). Međutim, priča je sasvim solidna, a svet koji je stvoren još solidniji. Uživanje je bilo upoznavati ove stare Jedie i upoređivati ih sa novim. Force Storm je bez sumnje uspešan let u daleku istoriju Galaksije.

*NAPOMENA: Prva verzija ovog teksta je objavljena na portalu sf-serbia.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s