Darth Maul: Saboteur – James Luceno (e-book novela)

E-book novele u Star Wars literaturi generalno imaju dva cilja: Prvi, da daju dodatni uvid u neke likove, i drugi, da povežu ili objasne neke druge priče. Darth Maul: Saboteur e-book novela je jedna od retkih koja je uspela da ostvari i prvi i drugi cilj, a da pri tome i sama bude solidna priča.

Darth Maul: Saboteur e-book novela je u početku bila ekskluzivna samo u digitalnom obliku, ali je kasnije štampana kao dodatak u knjizi Darth Maul: Shadow Hunter.

Priča ove e-book novele se dešava oko godinu i po dana pre Epizode I, i odvija se najvećim delom na planeti koja se zove Dorvala (Dorvalla) a koja je inače bogata rudom lomit (lommite). Upravo zbog toga, ova planeta je postala poprište borbe između dve konkurentske rudarske kompanije, Lommite Limited i InterGalactic Ore. Naime, da bi oslabila i izbacila konkurenta iz igre, obe ove kompanije vrše niz sabotaža u postrojenjima protivnika. Ovaj rat između rudarskih kompanija je prošao nezapaženo kod raznih zvaničnika Republike, ali ne i kod jednog političara i Gospodara Sita u tajnosti – Darta Sidiusa (Darth Sidious). Naime, Sidius u ovom sukobu vidi priliku. Sit je skovao plan da skroz oslabi i jednu i drugu kompaniju do bankrota da bi ih Nut Ganrej (Nute Gunrey) iz Trgovačke federacije (Trade Federation) lako obe preuzeo i time zavladao Dorvalom, a naravno zbog čega bi postao Sidiusov dužnik. Da bi sproveo svoj plan u delo, Sidius na Dorvalu šalje svog učenika – Darta Mola (Darth Maul).

Generalno, kada neki Star Wars naslov u nazivu sadrži reči „Darth Maul“, od njega se automatski očekuje da bude pun akcije i borbi svetlosnim sabljama. E pa, Darth Maul: Saboteur je izuzetak od tog pravila! Akcije naravno ima, ali tek nešto malo pred kraj, a svetlosnu sablju Mol koristi samo da bi odbio laserske zrake upućene ka njemu – naime, ne želi da ostavi tragove od svetlosnih sablji da ne bi privukao Džedaje. Takođe, iako je Mol lik iz naslova ove e-book novele, skoro pa pola priče pratimo iz perspektive nekih drugih likova, a ponajviše iz perspektive jednog radnika Lommite Limiteda, koji se zove Peč Brut (Patch Bruit).

Uprkos prethodno navedenom, Darth Maul: Saboteur baca jedno novo svetlo na ovog Sita demonskog izgleda. Naime, ova novela nam pokazuje da Dart Mol nije jednostavni sivonja koji samo zna da skakuće i vrti njegovom dvostrukom svetlosnom sabljom. Ne, Mol je prikazan kao inteligentan, snalažljiv, predatorski lik, koji poseduje dosta trikova u rukavu.

Kao što rekoh, Darth Maul: Saboteur je ispunio ona dva cilja kojima e-book novele u Star Wars literaturi teže. Dobijen je jedan novi, malo drugačiji, pogled na Darta Mola, a saznajemo i kako je Sidius uspevao da stavi u šake Trgovačku federaciju. Sama priča, iako ne spektakularna i savršena, je sasvim solidna. Na momente je i dosadna, ali s obzirom da ova novela ima samo pedesetak strana, te trenutke dosade je lako prevazići. Sve u svemu, nećete ništa propustiti ako ovu novelu ne pročitate, ali ako imate sat-dva vremena slobodno, Darth Maul: Saboteur Vam može kvalitetno ispuniti vreme.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s