Dobrodošli!

Za prosečnog fana Star Warsa ili naučne fantastike, Star Wars postoji kao 6 filmova (za sada) i The Clone Wars animirana serija, a verovatno je načuo da postoje neke knjige i stripovi i igre, koje ljudi nazivaju EU. Taj EU (Expanded Universe), tj. na srpskom Prošireni Univerzum, je do aprila ove godine brojao preko 260 knjiga, preko 1000 stripova i na desetine video igara, čije su radnje smeštene u periodu od nekoliko hiljada godina pre filmova, pa do sto i nešto godina nakon Epizode VI. Priče svih tih knjiga stripova, igara, itd. (zapravo većine njih) su bile kanon, tj. te priče su bile u kontinuitetu sa onima iz filmova. A onda,25. aprila ove godine, Disney je objavio da se EU više ne smatra kao kanon i da je preimenovan u Legends.

Samo vrh Star Wars ledenog brega čine filmovi i serija, a sve ostalo je Legends!

 E sada nakon ovog uvoda, da objasnim razloge pokretanja ovog bloga i moju „misiju“ koja ide sa njim. Nakon te objave Disneya iz 25. aprila, svi ti silni sadržaji čije sam količine naveo gore su bukvalno bačeni u vodu. Jeste, Disney će neke poznatije od tih naslova pomalo izdavati, ali Legends je osuđen na sporu i sigurnu smrt. Već danas neki (čak i oni koji čitaju Legends knjige npr.) izbegavaju naslove koji su preko dvadeset godina stari, kao što je Splinter of Mind’s Eye, a šta će tek da bude za deset godina ili možda za jednu čitavu generaciju? Legends će tada postati gomila matorih i obskurnih knjiga, stripova i igara u kojima će jedino uživati neki retro frikovi.

Naravno želeći da sprečim takvu crnu budućnost, pisaću recenzije raznih Legends materijala sa ciljem da ih privučem nekoj novoj publici (koja će nadam se čitati ovaj blog), ali radiću i na tome da onima kojima je Legends već poznat možda još više približim taj svet. Da ne ispadne da je ova stranica posvećena samo za Legends, ovde, ali i na facebook stranicu koja će biti otvorena, biće pisane i kačene najaktuelnije Star Wars vesti i teme, ali i razne zanimljivosti. Takođe, radom na facebook stranici nadam se da ću uspeti da napravim nešto što mislim da inače fali srpskoj Star Wars fan zajednici – jednu stranicu koja će konstantno izbacivati vesti, zatim razne zanimljive sadržaje i to na srpskom jeziku. Na toj stranici bih rado davao neke odgovore na pitanja o Legends, ili savete onima koji se prvi put upuštaju u ovaj svet.

E sada, pisanje raznih tekstova za ovaj blog, kao i održavanje i rad na facebook stranici su veoma velik posao (verovatno još veći nego što ja mislim da jeste), tako da će, skoro sigurno, biti problema, pogotovo imajući u vidu moje obaveze na fakultetu. Međutim, trudiću se da nikako ne zanemarim ovaj projekat, a i što da ne, ako neko vidi ovu moju „misiju“ kao i svoju, te želi da doprinese, rado ću izaći u susret.

Još jednom, dobrodošli, i

Neka Sila bude sa vama…uvek.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s