Ko je bio Zozridor Slajk?

U svakoj sferi života postoje usijane glave ili što bi Ameri rekli „hot shots“ (da , baš kao film, ko nije gledao obavezno da gleda) koje čine stvari zanimljivim i raznovrsnim. Te „usijane glave“ često ne da nisu loše, već su to jako inteligentni i sposbn ljudi koji se jednostavno ne uklapaju u društveno prihvaćene okvire. Nezavisni su, misle svojom glavom, nadahnjuju ljude da ih prate i nikad ne znate šta će sledeće smisliti i uraditi. Jedna od takvih usijanih glava (pravi Hot Shot) galaksije je bio i Zozridor Slajk

 

U knjizi Star Wars: Jedi Trial, koja pripada starom kanonu, saznajemo da je Zozridor Slajk bio „čovek iz naroda“ što bi se reklo. Niskog porekla iz siromašne porodice svojim radom, sposbnošću i pameću probio se kroz muljevite Korusantske vojne krugove i postao kapetan korvete.

Kada je počeo teror Separatista i dok je Republički Senat, kao i svako drugo trulo kvazidemokratsko telo, bio neodlučan šta treba raditi i da li napasti Separatiste ili ne, Zozridor je to rešio na jedan krajnje elegantan način. Jednostavno je sa svojom posadom i brodom napustio vojsku i počeo da napada Separatiste.

Naravno, odmah je od strane istog tog trulog Senata proglašen za dezertera i izdajnika, te za pirata i ucenjena mu je glava. Međutim to ništa nije smetalo Zozridoru koga je narod voleo i sve više mu se priključivao te je na kraju skupio pravu malu vojsku i nazvao ih Sinovi i Ćerke Slobode.

Dalje je senat poslao džedaja Halciona da zarobi Zozridora i rasformira njegovu vojsku, međutim Zozridor je izveo „fintu“ nadmudrio džedaja i ukrao mu njegov komandni brod! Halcion je ostao mesecima na polupustom svetu a Zozridor je nastavio svoje aktivnosti.

Na kraju je Palpatin kada je postao kancelar i dobio ovčašćenja pomilovao Zozridora i dozvolio mu da sa svojom vojskom napada Separatiste.

U bici za komunikacioni centra na Prestlinu, Zozridor je učestvovao sa svojim Sinovima i Ćerkama Slobode, a sudbina ga je spojila ponovo sa Halcionom i, gle čuda, Anakinom Skajvokerom. Iako je njihov odnos počeo klimavo jer je Zozridor bio oprhvan mnogim gubicima, a i nije nešto voleo džedaje, vremenom se razvilo poverenje i prijateljstvo i oni su zajedno (dobro de, uglavnom Anakin) uspeli da poraze Separatistički silu na Prestlinu, oslobode taoce i sačuvaju komunikacioni centar u rukama Republike…

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima i pridružite se diskusiji na našem Diskord serveru.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s