Šta smo sve dobili u novoj sezoni Mandaloriana?

Upozorenje! Nastavak članka sadrži informacije kakve se mogu smatrati spojlerima druge sezone serije The Mandalorian, tako da ostatak teksta čitate na sopstvenu odgovornost!

Hello there,  again!

Kao što sam pisao u prethodnom tekstu, Mandalorian je serija koja je sve oborila sa nogu i može se reći spasla Star Wars univerzum pod Diznijem.

Zrela odluka da se režiserska palica dodeli dvojici ljudi koji su dokazani profesionalci ali koji su i sami veliki Star Wars fanovi pokazala se (gle čuda) kao pun pogodak. Dakle, sve što je bilo pogrešno sa filmovima ispravljeno je ovde. Odnosno, Dizni je uspeo da upropasti nešto što je trebalo da bude čudo, nastavak Zvezdanih ratova posle decenijske pauze i očekivali biste da će to sa toliko materijala u „Proširenom Univerzumubiti lak zadatak zar ne? E pa, pogrešili ste! Odluka da na čelu nove trilogije bude Ketlin Kenedi pokazala se kao katastrofalna! Naravno nije pomoglo ni menjanje režisera, no ovo nije priča o tome…

 

U prvoj sezoni The Mandalorian nam je dao sjajnu priču, bez mnogo referenci na ranije poznate likove. Dao je nešto novo. Nove kompleksne likove, novu priču, nove heroje i zlikovce. Dao je Star Wars svet u vestern fazonu! I voleli smo ga! O da, može se reći da je Mandalorian skoro jedino dobro što je izašlo od kada je Dizni preuzeo franšizu. Drugo je The Clone Wars sezona 7.

Dakle posle prilično misteriozne prve sezone gde smo sretali samo nove likove i ponešto saznali o njima, u drugoj sezoni Filoni i Favro uvode tešku artiljeriju! Dobili smo Bobu Feta (svi smo znali da je preživeo sarlaka), Bo Katan, Asoku Tano, a obećam nam je i Tron! Ej TRON! Najveći um Imperije! A sezona još nije gotova!

Pa može li bolje? Nadamo se da može! Međutim ono što je bitno ovi likovi nisu usiljeni pokušaj da se novac zgrne preko nostalgije koji se tu pojavljuju bez ikakvog smisla da bi ih publika čisto „videla“ i bez ikakvog smisla i nestaju iako se priča vrti oko njih (khm khm, Palpatin u Epizodi IX). Ne, u Mandalorianu likovi koji se pojavljuju nisu centar priče. Oni su tu kao fusnote u priči o Mandu i bejbi Jodi (znam da se zove Grogu). Oni su samo čuvari znanja, likovi koji su tu svojim poslom kada Mando naiđe na njih. Nipošto nisu epicentar zbivanja. Sve je tako ukusno urađeno da i kada vidimo Asoku mi znamo da to nije priča o njoj, ona je samo neko kog Mando sreće. Priča je oduvek bila o Dinu i Groguu. Oni ih samo upute negde, pomognu im malo i daju im podstrek. Naravno teško da će Tron biti tako marginalno uticajan na priču, ali ko ne želi da vidi Trona?

Velike smo stvari dobili od druge sezone Mandaloriana i nadajmo se da nas čekaju još veće. Jer ako se vraća Tron, vraća li se i Ezra? Ko nas još od naših starih poznanika, dobrih i loših, čeka tu tek iza ćoška u nekoj od sledećih epizoda?

Ostaje nam samo da gledamo i saznamo. Da uživamo u preostalim epizodama i da se nadamo da će ovakve serije biti putokaz ka nečem boljem od Diznija, da će ovakav kvalitet biti pravilo a ne izuzetak od istog….

May the Force be with you all!

Za poslednje vesti o seriji Mandalorian posetite našu sekciju posvećenu Star Wars serijama, pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru i pridružite se diskusiji na našem Diskord serveru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s