Kako je Mandalorian spasio Ratove zvezda?

Hello there!

Ovog puta jedan malo drugačiji tekst od mene, ali ne brinite ubrzo se vraćamo na staro i nastaviću da vam prenosim zanimljive detalje iz Star Wars literature. Nadam se da sam vas svojim tekstovima naveo da pročitate bar jednu knjigu ili strip i tako uživate u avanturama džedaja, sitova, lovaca na ucene, krijumčara i vojnika koji su hodili dalekom, dalekom galaksijom.

Elem, da počnemo.

 

U ovoj novoj eri Dizni je uspeo kolosalno da upropasti skoro sve čega se dotakao što se tiče Star Wars univerzuma, te je od ukupno pet filmova uspeo da napravi samo jedan iole dobar (Rogue One).

Česte smene reditelja i krajnja nemaštovitost upropastili su novu trilogiju, a o Solo: Star Wars priča je suvišno trošiti reči. Ipak, desilo se nešto dobro. Dvojica ljudi koji očigledno poznaju i vole Star Wars –  Dejv Filoni i Džon Favro – napravili su seriju koja je ujedinila celokupni fandom. I to ne u lošem smsilu!

Pa šta su to oni zapravo uradili? Sve u svemu ništa posebno. Jednostavno su dali Star Wars fanovima ono što žele. Zanimljvivu priču, interesantne nove likove i mnoštvo referenci za ponavljanje i mimove. Dali su nam Star Wars vestern i to je i te kako dobro! Imamo priliku da vidimo stare i nove planete, da putujemo galaksijom sa čuvenim Mandom i gledamo kako od lovca na ucene postaje krajnje neočikivani heroj i zaštitnik slabih. Favro i Filoni provlače tako diskretno i tanano tu njegovu herojsku crtu na početku, a potom je samo podebljavaju i kao rezultat dobijamo dobar razvoj lika i protagonistu sa kojim se saosećamo, a ne kao u filmovima nove trilogije instant Meri Su!

Razlika između Mandaloriana i filmova je ta što je ova serija dobro osmišljena i dobro izvedena. Iako u The Mandalorian nema mnogo ranije poznatih likova, novi likovi okupiraju pažnju gledalaca i daju im nešto čemu mogu da se raduju iz nedelje u nedelju, za razliku od filmova nove trilogije koji su eksploatisali nostalgiju publike vraćanjem starih likova, samo da bi ih u potpunosti uništili i na kraju skoro sve ubili, bez ikakve razumne logike.

Mandalorian je sve to pobio i uveo novu svežinu u Star Wars kanon. A uveo je i bejbi Jodu (da zovem ga tako, znam da nije Joda, ali zvaću ga tako, pomirite se sa tim) ubedljivo najsimpatičniji lik do sada i neko sa kim će se deca povezati. Ali Mandalorian nije serija za decu. O ne, uz mnoštvo nasilja, obračuna, izdaja i smislenih žrtava Mandalorian nosi veliki emocionalni udar i sate zabave i za starije gledaoce, kakao za „casual“  tako i za „hard core“ Star Wars fanove.

I na kraju Mandalorian i njegova popularnost uticali su i na objavljivanje sezone 7 The Clone Wars serije od koje smo skoro odustali!

Tako da budite zahvalni na Mandalorianu, uživajte u drugoj sezoni koja se trenutno emituje i ono što je sigurno to je da možemo očekivati i treću sezonu i nove avanture Dina Džarina.

Tako da: May the Force be with you all, i, This is the way!

Za poslednje vesti o seriji Mandalorian posetite našu sekciju posvećenu Star Wars serijama i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

One Comment Add yours

  1. Skywalker kaže:

    Skoroz te upravu 7,8,9 I Solo film su loši. Rouge one jeste extra. A Mandalorian I 7 sezona clone wars su nam pokazali 2 stvari:1.STAR WARS NIJE UMRO 2.DZON FAVRO I DEJV FILONI SU CAREVI, ODLIČNO SE DOPUNJUJU!

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s