Koju je moć Vejder izgubio nakon dvoboja sa Obi-Vanom na Mustafaru?

Vejder nakon Mustafara jednostavno više nikad nije bio isti. Na stranu što je izgubio udove što je njegovo telo bilo toliko oštećeno da nije mogao da živi bez pomoći svog odela, on je izgubio nešto mnogo bitnije, potencijal u Sili. Od Izabranog, nekog ko je moga da nadmaši i samog Sidijusa, Dart Vejder je postao neko ko nikada neće biti moćniji od vog učitelja. Malo je reći da je i Sidijus bio razočaran sledom okolnosti. Ipak i pored svih gubitaka, Vejder je i dalje bio izuzetno moćan, ali jedna moć koju je imao kao Anakin nestala je i više nikad se nije vratila…

 

U knjizi Dark Lord: The Rise Of Darth Vader saznajemo da je Vejder nakon Mustafara u potpunosti izgubio moć da vidi ili predoseti budućnost. Dakle ono što je toliko mučilo samog Anakina, što je na kraju uticalo na to da pređe na Tamnu stranu Sile, vizije njegove majke u mukama, vizije u kojima Padme umire, sve je to nestalo, otišlo u nepovrat.

Ovo je za Vejdera u neku ruku bio i blagoslov, još jedan od načina da raskrsti sa Anakinom , da ga ubije, iako to nikada u potpunosti nije uspeo. Uvek je jedan deo Anakina koliko god mali i slab bio, postojao u Vejderu i samo je čekao trenutak da bukne i da Anakin ponovo preuzme.

Međutim bilo je to i prokletsvo. Jer zamislite šta bi bilo da je Vejder mogao da vidi da ima decu kao i gde su ta deca, ko ih čuva i šta će postati? Šta bi bilo da je moga ranije da sazna za mladog pobunjenika sa Tatuina koji tazneti Zvezdu smrti? Šta bi bilo da je mogao da vidi ko je u stvari princeza sa Alederana koja je toliko muka zadavala Imperiji?

Da li bi Vejder ponovo postao Anakin brže nego što se to desilo? Da li bi eliminisao svoje potomke kao dokaz odanosti Tamnoj strani Sile i Sidijusu? Da li bi ih preobratio u Sitove?

Nažalost to nikada nećemo saznati, jer je Vejder izgubio moć da vidi budućnost onog dana na Mustafaru kada mu je njegov najbolji prijatelj odsekao udove….

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima i pridružite se diskusiji na našem Diskord serveru.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s