Star Wars Squadrons: Kako će izgledati komponente i sistem upravljanja energijom i gorivom?

Nedugo nakon što je zvanično predstavio igru, EA je objavio i „gameplay overview“ trejler u kom smo dobili osnovne informacije o tome kako će Star Wars: Squadrons izgledati. Međutim, na EA-evom blogu su nedavno objavljena dva članka u kojima je detaljnije objašnjeno kako će funkcionisati neki od ključnih aspekata gameplay-a ove igre. Konkretno, reč je o komponentama koje se mogu kačiti na brod i sistemu upravljanja energijom i gorivom (power management sistem). Pa, da krenemo.

Komponente

Komponenti će u igri biti barem 50 i one na razne načine poboljšavaju pojedine brodske sisteme ili daju neke nove sposobnosti. Na primer, imamo komponente koje jačaju štitove broda, a imamo i komponente koje daju nova (sekundarna) oružja, kao što su torpeda ili mine. Komponente se otključavaju progresijom igrača u igri i neće se moći kupiti pravim parama, niti kojekakvim in-game valutama.

Otključane komponente mogu da se postave u jedan od 6 slotova broda – doduše, neki brodovi imaju slot manje, ali o tome nešto više u nastavku. Svaki slot je predviđen za jedan od šest tipova komponenti:

  • Primary Weapons
  • Auxiliary
  • Countermeasures
  • Hull
  • Shields
  • Engines

Svaka komponenta na jedinstven način utiče na poboljšanje efikasnosti pojedinih sistema broda, međutim one uglavnom dolaze sa cenom. Na primer, jedna komponenta čini to da se štitovi manje troše (tj. jači su) kada brod biva pogođen laserskim hicima, međutim, istovremeno, štitovi su sada slabiji na udare torpeda.

Inače, brodski štit efektivno predstavlja sekundarni health bar koji se prvi troši kada je brod pogođen i vremenom se polako puni. Brod biva uništen kada hull (primarni health bar) padne na nulu. Hull se vremenom ne leči – izuzetak je jedino situacija kad igrač kao auxiliary komponentu stavi astromek droida koji popravlja brod. Brod se može popraviti odlaskom u hangar kapitalnog broda vašeg tima, a Support klasa brodova (U-Wing i TIE Reaper) može da heal-uje saborce.

Pojedine komponente (npr. torpeda, mine, razne protivmere i sl.) se svakom upotrebom troše i ima ih u ograničenom broju – tu opet nastupa Support klasa koja saborcima može da dostavlja zalihe.

Ranije je pomenuto da pojedini brodovi imaju slot manje. Brodovi o kojima je reč su TIE Fighter, TIE Interceptor i TIE Bomber. Ta tri broda po kanonu nemaju štitove i developeri iz EA Motive-a su tu činjenicu preneli i u igru – njima se ne mogu dodavati komponente koje jačaju štitove, jer oni štitove ni nemaju.

Treba napomenuti i to da postoji još komponenti koje su predviđene isključivo za jednu od četri klase brodova. Igrači će svakom od osam brodova koji će isprva biti dostupni u igri moći pojedinačno da menjaju komponente.

Sistem upravljanja energijom i gorivom

Power management sistem u Star Wars: Squadrons će igračima omogućiti da balansiraju ukupnom energijom broda i po potrebi je preusmeravaju u jedan od tri ključna brodska sistema: motore, lasere i štitove.

Preusmeravanje energije u jedan sistem čini da on funkcioniše sa znatno većom snagom, međutim preostala dva sada slabije rade. Na primer: Ako igrač preusmeri svu energiju u lasere, primarna oružja broda će u tom slučaju biti jača i brže će se hladiti, ali, brod će biti sporiji i štitovi će biti slabiji.

Uz to, brodovi koji poseduju štitove će moći da ih fokusiraju napred ili nazad. To na primer može dobro da posluži u situaciji ako vam je protivnik na repu, pa duplirate snagu štitova na zadnjem delu broda (što doduše znači da ste nezaštićeni sa prednje strane).

Tri broda koja nemaju štitove će brže moći da preusmeravaju energiju u jedan od (njima) dva dostupna sistema. Uz to, ta tri broda imaju nešto jači base health i primarna oružja.

Kada se energija maksimalno preusmeri u jedan od tri sistema u tom trenutku brod dobija novu sposobnost koju inače nema. Na primer, ako igrač energiju motora dovede na 100% tada se otvara mogućnost speed boost-a. Ako se sva energija preusmeri na primarno oružje, laseri dobijaju mogućnost overcharge-a, a ako se energija štitova dovede na 100% otvara se mogućnost overshield-a sa kojom štitovi rade na 200% snage.

Igrači će imati mogućnost da izaberu jedan od tri načina kako će izgledati power management sistem. Biće osnovni, pojednostavljeni i napredni sistem upravljanja energijom – razlika je u tom koliko precizno igrač želi da podešava priliv energije.

Star Wars: Squadrons izlazi u prodaju 02.10.2020. i moći će da se igra na PlayStation 4, Xbox One i PC (SteamOrigin i Epic Games Store). Ukoliko planirate da ovu igru igrate na PC-ju, na ovom linku pogledajte minimalnu i preporučenu konfiguraciju kompijutera.

To bi bilo to. Kakva su vaša očekivanja za ovu igru, da li ćete je igrati i na kojoj platformi, napišite nam u komentarima ili na našem Diskord serveru.

Za poslednje vesti o Star Wars: Squadrons posetite našu sekciju posvećenu Star Wars igrama i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s