4 džedajska veća!

Red džedaja je postojao hiljadama godina, sve dok ga Palpatinovo Naređenje 66 nije u neku ruku okončalo. Tokom svog postojanja red je brojao hiljade članova. Sve te ljude je trebalo organizovati i zato su postojaća Veća džedaja. Iako je najpoznatije Veliko veće u kom se sedeli najistaknutiji džedaji sa „Master“ rangom, postijala su jo tri veća, dakle ukupno četiri. U narednom tekstu biće reči o svakom veću ponaosob. Pa da počnemo!

Veliko većedakle svakako najpoznatije. Predsedavalo je u Kuli velikog veća u džedajskom hramu. U njegovom sastavu bili su 12 džedaja sa „Master“ rangom i jedan „Grandmaster“ koji je predsedavao većem. Ovo veće je nadgledalo i upravljalo džedajskim redom kao celinom. Iako je red odgovarao Galaktičkom senatu, Veliko veće  je imalo autonomiju u svim pitanjima koja se tiču džedaja.

Veće Prvog znanjasastajalo se u Kuli Prvog znanja u džedajskom hramu i njime je predsedavao Čuvar Prvog znanja. Veće je nadgledalo poslove vezane za skupljanje i skladištenje znanja, dakle džedajske arhive. Takođe je davalo savete za sve stvari vezane za kako sadašnje tako i drevno džedajsko znanje i mudorst.

Veće Pomirenjasastajalo se u Kuli Pomirenja u džedajskom hramu i njegovo zaduženje je bilo da reši razmirice širom galaksije mirnim, diplomatskim putem. Radilo je u bliskom kontaktu sa Galaktičkim senatom i Republičkim diplomatskim korpusom.

Veće Raspodelesastajalo se u Kuli raspodele u džedajskom hramu i njegov zadatak je bio da raspodeli i organizuje posao za one učenike koji nisu izkazali dovoljno talenta da budu uzdignuti u rank padavana. Takođe je imalo jurisdikciju nad Džedajskim službeničkim korpusom.

Red je u ovakvom obliku funkcionisao milenijumima. Svako veće se sastajalo u svojoj kuli i donosilo odluke u svom domenu, što je učinilo da Red fukcioniše besprekorno kroz razne periode.

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s