Koji je od novih Star Wars filmova bio najuspešniji u srpskim bioskopima?

IZMENA (04.02.2020.): Od distributera smo dobili informaciju da brojke koje stoje na sajtu Filmskog centra Srbije nisu konačne. Gledanost koju smo mi uzeli je samo ona iz poslednje nedelje u kojoj se dati film našao u prvih 10 najgledanijih filmova, mada je on u praksi u bioskopima proveo još nedelju ili dve dana. Distributer – Taramount film – nam je takođe dao tačnu gledanost poslednjih Star Wars filmova (koju smo uneli u listu ispod) i napomenuo da Epizoda IX i dalje ide u bioskopima. Takođe, kako sada više nemamo tačnu zaradu za taj finalni broj gledalaca, uradili smo proračun koji predstavlja našu procenu ukupne zarade datog filma. 

Sledi prvobitni tekst. 

Nakon nešto više pet nedelja prikazivanja poslednji film Skajvoker sage, Epizoda IX: Uspon Skajvokera, je završio svoj bioskopski život u srpskim bioskopima, te smo odlučili da podvučemo crtu i da vidimo kako je svaki od pet „Disney Star Wars“ filmova prošao na blagajnama srpskih bioskopa.

Uzeli smo podatke koji su javno dostupni na sajtu Filmskog centra Srbije i poređali nove filmove po broju gledalaca, od najgledanijeg ka najmanje gledanom filmu.

1. Star Wars: Buđenje Sile (2015)

Br. nedelja: 9+; Ukupan br. gledalaca: 167,015; Ukupna zarada: ~79,674,810 RSD

2. Star Wars: Poslednji džedaj (2017)

Br. nedelja: 6+; Ukupan br. gledalaca: 113,197; Ukupna zarada: ~55,994,314 RSD

3. Star Wars: Uspon Skajvokera (2019)

Br. nedelja: 6+; Ukupan br. gledalaca: 85,037; Ukupna zarada: ~45,720,971 RSD

4. Odmetnik-1: Star Wars priča (2016)

Br. nedelja: 5+; Ukupan br. gledalaca: 70,436; Ukupna zarada: ~35,119,764 RSD

5. Solo: Star Wars priča (2018)

Br. nedelja: 4+; Ukupan br. gledalaca: 26,469; Ukupna zarada: ~12,613,563 RSD

Iz ovih podataka vidimo da širu javnost kada su Star Wars filmovi u pitanju ipak najviše zanima priča porodice Skajvoker. Uprkos pričama o kojekakvim bojkotima, svi filmovi su na blagajnama prošli makar solidno – izuzetak je jedino Solo, čiji je neuspeh rezultat niza faktora, od katastrofalnog marketinga, turbulentne produkcije, činjenice da je izašao svega ~5 meseci nakon Epizode VIII i drugih.

Takođe vidimo da je trend zarade filmova nove Star Wars trilogije kod nas skoro pa isti trendu u svetu. Na primer, gledajući ukupnu zaradu na svetskim blagajnama Epizoda VII je zaradila 1.55 puta više novca Epizode VIII – kod nas je Epizoda VII zaradila 1.45 puta više od Osmice. Takođe, Epizoda VII je u svetu zaradila 1.97 puta više novca od Epizoda IX, a kod nas je taj odnos 1.77.

Uz to, vidimo da nova trilogija ne prati trend prednastavaka da treći film trilogije bude gledaniji od drugog, već, poput izvorne trilogije, svaki naredni film ima manju zaradu.

Buđenje Sile je svakako imalo najviše gledalaca i najveću zaradu. Čemu možemo da pripišemo taj uspeh? Pa, za taj film je vladalo neverovatno interesovanje i uzbuđenje je bilo samo u rangu onog koje je vladalo pred premijeru Epizode I 1999. godine. Nakon Osvete Sita za širu javnost Star Wars je bio završen, a kada je najavljeno da se radi na novoj trilogiji sa starim glumcima iz izvorne trilogije mnogi su obradovali novom susretu sa likovima uz koje su odrasli.

E sad, kakav je bio taj susret i da li smo dobili onom čemu smo se nadali, to nije tema ovog članka.

Za poslednje vesti o Epizodi IX posetite našu sekciju posvećenu Novoj trilogiji i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s