Zbog čega se Mejs Vindu najviše kajao?

Mejs Vindu je važio za jednog od najuticajnijih i najmoćnijih džedaja svog vremena. Moćan u Sili, vešt u borbi svetlosnom sabljom do te mere da je stvorio potpuno novi stil, a bio je uzor mnogim padavanima. Strog, ozbiljan i samouveren važio je za nekog ko nikad nije priespitivao svoje odluke i ko je uvek znao šta treba da se radi. Međutim, kada bi ostao napokon sam, u svojim snovima čak se i veliki Mejs Vindu kajao zbog nečega…

U knjizi Shatterpoint je detaljno opisano šta je Vindu svake noći sanjao i zbog čega se kajao.

No, pre nego što pređemo na to, moramo da razumemo da je Vindu posedovao jednu retku moć u Sili koja se upravo zove „shatterpoint“ koja mu je omogućavala da vidi takozvane „tačke pucanja“ svih bića i situacija širom galaksije.

Dakle i sam Mejs kaže u svom dnevniku da u snovima sve uradi kako treba. Da kada se nađe na balkonu na Geonosisu on ne okleva. Mejs u tom trenutku vidi da je Duku „tačka pucanja“ celokupnog Rata Klonova. On u snu ne okleva. Ne zastaje da stavi svetlosnu sablju pod bradu Džanga Feta, pa da u borbi kasnije istog obezglavi, već odmah nasrće na Dukua i jednim zamahom, jednim bleskom ružičaste svetlosti njegove sablje on ubija Dukua a sa njim i ceo rat.

Mejs posle toga gine od ruke Džanga Feta, ali se ne kaje. To uopšte nije bitno. Smrt ne postoji, samo Sila. A njegova i Dukuova smrt nose spas za celu galaksiju, za milione nedužnih života, za hiljade života klonova i za stotine života njegove braće džedaja. Da, Mejs u snovima sve uradi kako treba i uopšta ne žali zbog svoje smrti već pronalazi mir i smisao.

Ali na kraju se uvek probudi i kada se vrate sećanja na taj sudbonosni dan uvek se vrati i gorko kajanje…

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s