Master & Apprentice – Claudia Gray

Bitno je koju stranu izaberemo. Čak iako nikad ne bude više svetla nego tame. Čak iako u galaksiji ne može biti više radosti nego bola. Za svaki potez koji načinimo, za svaku reč koju izgovorimo, za svaki život koji dotaknemo – bitno je. Ne okrećem se svetlu jer ću zbog toga jednog dana ‘pobediti’ u nekakvoj kosmičkoj igri. Okrećem mu se jer je ono svetlo. – Kvaj-Gon Džin

Sa svega tri knjige – Lost Stars, Bloodline i Leia: Princess of Alderaan – Klaudija Grej se bez ikakve sumnje nametnula kao najbolji Star Wars pisac novije generacije. Originalni likovi koje je kreirala za svoje priče su postali omiljeni, a njene interpretacije legendarnih likova (ponajviše Leje) su voljene i od najtvrdokornijih fanova tih likova. Stoga, zaista ne čudi što je Del Rey omogućio Grejevoj da radi na novoj Star Wars knjizi.

Kada smo prošle godine imali tu čast da pričamo sa gospođom Grej ona nam je i više nego hintovala da radi na knjizi o Obi-Vanu i Kvaj-Gonu. I zaista, svega par meseci kasnije je najavljeno da ona radi na knjizi naslova Master & Apprentice, koja će pratiti priču o ranim danima Kenobija i Džina. Knjiga je izašla u aprilu ove godine, pročitali smo je što smo pre mogli i već sad slobodno možemo reći da nema nikakve dileme da je Klaudija Grej opravdala svoj status kao jednog od najboljih Star Wars autora današnjice.

master and apprentice knjiga

Priča se dešava nekih osam godina pre događaja koje smo videli u Epizodi I (dakle u 40. godini pre bitke za Javin). Kvaj-Gon Džin i njegov sedamnaestogodišnji padavan Obi-Van Kenobi nisu ni blizu onakav tandem kakav znamo iz pomenutog prvog filma sage. Kenobi, koji džedajske kodove i naređenja Veća poštuje doslovce, često negoduje kako njegov ekscentrični učitelj ista ta pravila zakrivljuje i zaobilazi kako bi došao do cilja. Njih dvojica su potpuno suprotne ličnosti između kojih vlada apsolutni nedostatak razumevanja i dobre komunikacije. I jedan i drugi potajno smatraju da jednostavno nisu dobar par, a Džin čak razmišlja da svog padavana prepusti drugom učitelju. Ionako slabe temelje njihove učiteljsko-učeničke veze dodatno narušava to što Obi-Van sazna da je Kvaj-Gon dobio poziv da se priključi Džedajskom veću, a da to nije ni rekao svom učeniku. Ipak, pre nego što se verovatno raziđu, Džin i Kenobi su od strane Veća poslati u misiju na zabačenu planetu Pidžal. Poziv za pomoć sa Pidžala je poslao regent te planete Rael Averos, Džinov prijatelj i prvi padavan (grofa) Dukua.

Iako nam Klaudija Grej do sad nije dala ni jedan jedini razlog da sumnjamo u kvalitet njenog pisanja, moram priznati da sam u ovu knjigu ušao sa blagim otporom. Kao prvo, ova knjiga se može smatrati prednastavkom Epizode I i pričom o poreklu tandema Džin-Kenobi, što u samom startu delimično seče napetost i neizvesnost jer znamo kako i u kojim tačkama će završiti Kvaj-Gon i Obi-Van. Takođe, upravo iste takve priče smo dobili u Jedi Apprentice serijalu (koji sada pripada starom kontinuitetu), a koji volim do koske i na koji upućujem sve one koji vole Kvaj-Gona ili one koji misli da „young adult“ fikcija starog kanona nije kvalitetna. Uz to, sam početak knjige je porušio dosta stvari koje smo znali i koje smo pretpostavljali da znamo o tom periodu Republike i hronologiji te ere, te je bilo potrebno „prešaltati“ se i navići na novu situaciju i zaboraviti ono što smo znali o tom periodu iz starog kanona.

I uprkos svemu, Master & Apprentice ni u jednom jedinom trenutku nije odavala utisak tipične priče o poreklu ili prednastavka (prikvela jelte). Da, recimo dobili smo objašnjenje zašto je Kvaj-Gon bio toliko opsednut drevnim džedajskim proročanstvima, ali to objašnjenje je od krajnje važnosti za ovu priču i bilo je u službi same ove knjige. Jednostavno, Grejevoj je jedini cilj bio da napravi potpuno originalnu priču, a ne da se trudi da nam ponudi prosta objašnjenja kako su se stvari koje već znamo desile. Recimo, scenaristi filma Solo: Star Wars priča su hteli da nam daju odgovor i kako su se Čui i Han upoznali, kako je Han osvojio Sokola, kako je Han dobio svoj DL-44, kako je izgledao „Kessel Run“, itd. Takve stvari – za koje praktično već znamo odgovore ili stvari čije pojašnjenje zapravo nije ni potrebno – nisu bile cilj Grejevoj. Jednostavno, dobili smo isečak iz života Džina i Kenobija koji je veoma zanimljiv i koji fantastično ilustruje razvoj njihovog odnosa, ali i njih samih.

Master & Apprentice je u svojoj osnovi jedan politički triler, i to vrlo dobar. Ni ova knjiga Grejeve nema mnoštva akcionih sekvenci – zapravo, te scene su veoma svedene i imam osećaj da ih Grejeva, znajući da joj to nije jača strana, zapravo pomalo izbegava. Ono na šta se Klaudija najviše fokusira su sami likovi i drama između njih, drama koja nije veštačka, već predstavlja razumljive reakcije likova na stvari koje se dešavaju oko njih. Slično Leji i Ransomu Kasterfu u knjizi Bloodlines, Džin i Kenobi ovde takođe rešavaju misteriju (doduše, u ovom slučaju samo planetarnu) iza koje stoji neko iz vrha vlasti. Usudio bih se reći da je ta misterija u ovom slučaju bolja, a sam kraj knjige je doneo obrt koji kao da je izašao iz Igre prestola. Uz to, knjiga u potpunosti odiše atmosferom prikvela: Sve od maloletne kraljice, preko politike, džedaja koji oslobađaju robove, pa do zle militarističke korporacije. To se možda neće svideti onim fanovima koji ne preferiraju Epizode I, II i III, ali pomenute stvari su samo kulisa ove priče dok su srž, kao i uvek kod Klaudije Grej, fantastični likovi.

Dakle, u fokusu knjige su ponajviše Kvaj-Gon i Obi-Van. Njihovi stavovi i viđenja koja je uloga džedaja u galaksiji i kako treba rešavati probleme su na potpuno suprotnim stranama spektra, a do kraja priče mi pratimo kako oni pronalaze zajednički jezik, razumevanje za drugog i kako postaju džedaji kakve znamo iz Epizode I. Međutim, Klaudija Grej je i u ovoj knjizi uradila ono što joj je maltene postao zaštitni znak: Uvela je niz fantastičnih sporednih likova koji poseduju iznenađujuću složenost. Od Raela Averosa, Rahare Vik, preko Paksa Marifera, pa do princeze Fanri, zaista je teško reći ko je od njih zanimljiviji lik. Ipak, verovatno zbog toga što je njemu posvećeno najviše strana, Rael Averos je pored Kenobija i Džina najveća zvezda ove knjige.

Master & Apprentice nam daje jedan temeljan uvid u intimu veze učitelja i padavana. Kroz prizmu Džina i Kenobija vidimo kakav je odnos kada su u tom partnerstvu dve nesigurne osobe koje sumnjaju u sebe, u svoje sposobnosti, u svoju ulogu u tom partnerstvu, ali i u ulogu sebe kao džedaja. Sa druge strane, Rael Averos je sušta suprotnost njima dvojici. Na Averosovom primeru vidimo kako stvari izgledaju i kako se završe kada je učitelj previše nonšalantan, neobazriv i samouveren. Videli smo da je zbog takvog Raelovog stava njegov prvi padavan stradao i da je on progonjen time. Nakon toga, Averos je postao staratelj princeze Fanri – u strahu da ne ponovi stare greške Rael je sada postao previše zaštitnički nastrojen, te je otišao u drugu krajnost.

I Kvaj-Gon i Obi-Van i Rael se kroz čitavu knjigu muče sa istim pitanjima: Zašto uopšte pratimo Svetlu stranu Sile i kako da joj najbolje služimo? Sva trojica imaju različite odgovore i pristupe. Kenobijev stav je da se džedajski kodovi i naređenja Veća i Vrhovnog kancelara prate doslovce. Džin je Obi-Vanu sušta suprotnost – on smatra da se džedaj mora da osluškuje Živu Silu i da se vodi instinktima, makar se to kosilo sa naređenjima Veća. Sa treće strane Rael je, ophrvan krivicom za smrt svog padavana i svakodnevnim dužnostima regenta planete, čak i zaboravio šta to znači biti džedaj. Srećom, Kvaj-Gon je na svom putu samospoznaje uspeo da rasani klonulog Raela i vrati ga na pravi put sa par verovatno najlepših rečenica novog kanona (vrh stranice).

Da polako završavam. Master & Apprentice je jedna sjajna knjiga. Klaudija Grej je uradila bukvalno sve ono što smo od nje očekivali i na šta smo se navikli kada su njene Star Wars priče u pitanju.

Najveće bogatstvo ove knjige su fantastični likovi, koji iako žive u izmišljenom, fantastičnom univerzumu, deluju i ponašaju se tako prirodno i tako prizemno. Novi likovi koji su uvedeni ovom knjigom su jedinstveni i veoma složeni, dok je starima udahnut nov život.

Ime Klaudije Grej je postalo sinonim za dobru Star Wars priču i zaista jedva čekam šta ćemo novo dobiti od nje (mada, iskreno, voleo bih da to budu potpuno originalni likovi i priče, jer smatram da je kreacija istih Grejevoj najjača strana).

2 Comments Add yours

 1. Zlatan Jović kaže:

  Htedoh ja da pišem o ovome ali srećom Vlada je to obavio pre mene. Srećom, jer je tekst odličan i daleko bolji nego što bih ja iskucao.

  Ukratko, jedna od knjiga koju bih kupio iako sam je pročitao elektronski. To je slučaj i sa ostalim SW knjigama Klaudije Grej (Lost stars je verovatno najbolja knjiga novog kanona).
  Pored živih likova i dinamične radnje, ova knjiga nam donosi pojašnjenja određenih događaja :

  1. Kvaj Gonovo odbijanje da udje u Visoki savet džedaja – pored zastranjenja džedaja od osnovne funkcije i pretvaranja u svemirske šerife, to je pre svega njegov odnos sa Silom i želja da se posveti njoj kroz meditaciju. Znamo da je Kvaj Gon postao prvi Duh Sile posle dužeg vremena.

  2. Poreklo opsesije proročanstvima i odnos sa Dukuom.

  Uvek je bila aktuelna i dilema šta bi bilo sa Anakinom da ga je Kvaj Gon uzeo za učenika. Obično se smatra da bi to bilo po sve daleko bolje jer je iskusniji od Kenobija, ali ovde vidimo da je i on pun sumnji u sebe i da često greši.

  Ono što bih još da kažem je da ova knjiga već sada ima nastavak, makar kao jedno poglavlje knjige Star Wars: From a Certain Point of View, gde Kenobi traži savet od Duha Sile Kvaj Gona ( i čini mi se da pominje da je to već radio).

  Sviđa se 1 person

 2. Vladimir Jaksic kaže:

  Slobodno napiši svoju recenziju. Što više različitih perspektiva, to bolje. 🙂

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s