Kako je grof Duku ubio svog prvog džedaja?

Vrlo malo znamo o grofu Dukuu, naročito o ranim danima njegovog prelaska na Tamnu stranu Sile. Naravno, znamo da je on plemić poreklom sa plenete Sereno i da je iz vrlo bogate porodice. Bio je jedan od najtalentovanijih i najuticajnijih džedaja svog vremena. Kasnije, razočaran Republikom koja je ogrezla u korupciju i pokvarenjaštvo, kao i zastarelim i dogmatskim pogledima džedajskog veća, Duku napušta red da bi ga kasnije vrbovao i preveo na Tamnu stranu niko drugi do Sidijus lično!

Ipak, pre nego što se Duku vratio na galaktičku pozornicu i javno se deklarisao kao vođa Separatista, postojao je period kada je grof delovao iz senki i kada je malo ko znao šta on zapravo radi…

U stripu Star Wars: Age of Republic: Count Dooku, koji pripada novom kanonu, nekoliko godina pre početka Ratova Klonova grof odlazi na planetu Solust naizgled da bi pregovarao sa tamošnjim predstavnicima o trgovini, a u stvari po nalogu Sidijusa da bi pronašao tajnu kriminalnu grupu i vrbovao je za njihov cilj. U šetnji Solustom sasvim slučajno Duku nailazi na mladog džedaja koji se seća grofa kao džedaja i njegovih pokaznh dvoboja sa Jodom iz vremena kada je on sam bio tek učenik u Hramu.

Ovaj mladi džedaj se zove Jak Zin i neizmerno se divi Dukuu i njegovom umeću. On takođe traži kriminalnu grupu za koju je Duku zainteresovan ali iz sasvim drugih razloga. Grof koristi džedajevu fasciniranost njime i dobroćudno mu nudi pomoć u njegovoj misiji. Jak Zin pošto zna da je Duku bio čuveni džedaj i pošto gaji ogromno poštovanje prema njemu svesrdno prihvata pomoć i njih dvojica zajedno odlaze u bazu kriminalaca. Tamo bivaju opkoljeni i dok se Jak Zin bori plavom svetlosnom sabljom, Duku pali svoju crvenu zakrivljenog rukohvata i njih dvojca brzo uspevaju da poraze kriminalce.

Nakon borbe mladi džedaj primećuje boju Dukuove svetlosne sablje i začuđeno ga pita gde ju je našao. Duku prezrivo odgovara da ju je napravio, a u isto vreme iskoristivši Silu podiže blaster iza mladog džedaja i pogađa ga njime s leđa. Jak Zin pada na mestu mrtav. Nakon toga Duku podiže sve preostale blastere pomoću Sile i okreće ih ka preživelom iz kriminalne grupe da bi sklopio sa njim „dogovor“….

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s