Povezanost Zvezdanih ratova i arturijanskih legendi

Dobro je poznata činjenica da je Džordž Lukas za stvaranje svoje legendarne franšize uzimao inspiraciju kako iz filmova Akire Kurosave, tako i iz raznih naučnofantastičnih knjiga i serijala, posebno Fleša Gordona i Baka Rodžersa, ali i iz istorijskih perioda čiji je opseg obuhvatao drevnu istoriju i modernu politiku SAD. Ipak, verovatno najveći uticaj na celokupnu sagu imale su srednjovekovne romanse, a posebno legenda o kralju Arturu i Vitezovima okruglog stola.

Povezanost Zvezdanih ratova sa arturijanskim legendama bila je očigledna još i u vremenu kada je film izašao u bioskope. Merilin Šerman je 1979. godine napisala:

Paralele sa arturijanskim legendama su mnogobrojne i očigledne. Na primer, Luk dobija znanje o vitezovima džedajima i njihovim plemenitim vrednostima od mudrog, mističnog lika sličnom Merlinu, Obi-Van Kenobija. Ovi vitezovi su čuvari mira i pravde u ovoj galaktičkoj civilizaciji, i naoružani su odgovarajućim oružjem. Ekskalibur Luka Skajvokera je svetlosna sablja, ne trapavi blaster jurišnika koji nasumično ubija, već bistri zrak koji svoju žrtvu ubija sa finesom.

Mnogo jasnije ispitivanje teme je iznela Anđela Džejn Vajl u svojoj knjizi The Persistence of Medievalism govoreći:

Iako Džordž Lukas tvrdi da su Zvezdani ratovi mit za moderna vremena, zapanjujuće je videti da su među mnogim mitskim narativima koje emulira, njegova najsnažnija inspiracija srednjovekovne arturijanske romanse.

Prva sličnost jeste između priča o Luku Skajvokeru i Kralju Arturu. Oba lika odrastaju bez znanja o svojim roditeljima i upoznaju se sa mentorima koji im otkrivaju pravu prirodu njihovog porekla. U slučaju Artura, to je čarobnjak Merlin, dok su u slučaju Luka, Obi-Van i Joda. Uz to, oba lika poseduju poseban mač, Ekskalibur u slučaju Artura i svetlosnu sablju u slučaju Luka, i obojica saznaju bitne stvari o svom poreklu, sa tim da je Artur sin bivšeg kralja Utera Pendragona, a Luk sin Anakina/Darta Vejdera. Isto tako, važan element originalne trilogije čini ljubavni trougao između Luka, Leje i Hana, koji predstavlja odraz odnosa Artura, njegove žene Ginevre i Lanselota, njegovog prijatelja i najboljeg viteza. Ipak, dok se u Arturijanskim romansama Artur oženio Ginevrom, koja se potom zaljubila u Lanselota, Han i Leja postaju par čim se otkriva da su Luk i Leja brat i sestra.

Nova trilogija pojačava arturijansku simboliku, i ovo je verovatno najočiglednije u liku Bena Soloa/Kajla Rena koji predstavlja jasnu paralelu ključnom liku iz arturijanskih legendi, Mordredu.

Prema različitim izvorima, Mordred je izdajnik i uzurpator prestola Kamelota koji smrtno ranjava Artura nakon što ga ovaj ubija u bici na Kamlanu. U modernim interpretacijama je on prikazan kao vanbračni sin Artura i njegove polusestre Morgase, mada je u starijim izvorima bio njegov nećak. Uprkos njegovom statusu zlikovca, Mordred je u nekim srednjovekovnim izvorima i adaptacijama legendi prikazivan kao osoba koja se pod uticajem okolnosti okrenula zlu. Isto tako, vizuelno gledano, dizajn kostima Kajla Rena ukazuje na to da je jasno inspirisan srednjovekovnim vitezovima, od njegove svetlosne sablje koja liči na evropski dvoručni mač, do njegovog šlema i kostima, koji evociraju srednjovekovnu estetiku u odnosu na kvazisamurajski oklop Darta Vejdera. Slično Mordredu, Kajlo Ren izdaje svog mentora i Lukov red džedaja, ali u isto vreme narativ Poslednjeg džedaja, u skladu sa idejom Mordreda kao žrtve okolnosti, prikazuje Benovo okretanje tamnoj strani Sile kao posledicu tragičnog nesporazuma.

Sudbina Luka Skajvokera u Poslednjem džedaju isto tako predstavlja odraz onoga što se dešava kralju Arturu u kasnijim delovima nekih verzija legendi. Kao što je Artur bio odgovoran za propast Kamelota svojim incestuoznim odnosom sa polusestrom koji je stvorio Mordreda i događajima koji su usledili, isto tako je Luk odgovoran za Benov prelazak na Tamnu stranu Sile i postanak Kajla Rena. Ipak, kao što se Artur vraća u Kamelot da bi se suočio sa Mordredom, Luk se suočava sa Benom na planeti Krejt. Bitka između Luka i Bena evocira bitku na Kamlanu gde je Artur ubio Mordreda, ali ne pre no što ga je ovaj smrtno ranio. Ipak, za razliku od te bitke, Ben je preživeo, a Luk je umro/postao jedno sa Silom na planeti Ak-To. U ovom kontekstu, Ak-To predstavlja jasnu paralelu legendarnom ostrvu Avalon, budući da oba mesta predstavljaju ključna mesta porekla centralnih elemenata priče, sa tim da je Ak-To mesto gde je prvi hram Džedaja izgrađen, a Avalon ostrvo gde je Ekskalibur iskovan.


Nova trilogija takođe menja uloge likova u smislu da Rej ovde predstavlja paralelu Arturu, dok Luk predstavlja figuru sličnu Merlinu. Pored toga, lik Maz Kanate predstavlja interesantnu paralelu Gospi od jezera, figuri od koje Artur u nekim verzijama legendi prima Ekskalibur, u smislu da Rej pronalazi Lukovu svetlosnu sablju u njenom dvorcu, koji se nalazi na ivici velikog jezera.

Ipak, uticaj arturijanskih legendi na likove je cementiran u sceni kada Rej uz pomoć Sile izvlači Lukovu svetlosnu sablju iz snega, što predstavlja očiglednu paralelu maču u kamenu, osnovi mita o Arturu, uz implikaciju da je svetlosna sablja izabrala Rej, nastavljajući tematsku osnovu osobe skromnih početaka predodređene za nešto veće.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s