Sudbina Luka Skajvokera u Poslednjem džedaju

Poslednji džedaj se pokazao kao najpolarizujući film u sagi Zvezdanih ratova i kritikovan je zbog mnogih aspekata, ali verovatno najznačajniji deo filma, zbog kojih je reditelj i scenarista Rajan Džonson dobio najagresivnije kritike bila je sudbina Luka Skajvokera. Prema najglasnijim kritičarima filma, Luk nikad ne bi napustio galaksiju i izolovao se od svojih bližnjih da bi umro sam na nekoj zabačenoj planeti. Isti ti kritičari takođe smatraju da je Rajan Džonson odbacio sve ono što je Džej Džej Abrams u Buđenju Sile postavio za sledeći film.

Ipak, ideja o sudbini Luka Skajvokera se zapravo pokazala starijom još od premijere Buđenja Sile 2015. godine i da je bila zamisao Džordža Lukasa lično. Prema Esquire-u kao i Tviter nalogu Fila Šostaka, kreativnog menadžera Lucasfilma, vest dolazi od Kristijana Alcmana, ilustratora za Lucasfilm, koji je o tome detaljnije govorio na svom Instagram profilu. Alcman govori:

Prva slika koju sam uradio za Buđenje Sile. Ovo je iz januara 2013. godine. Luk je bio opisan kao lik sličan pukovniku Kurcu koji se krio od sveta u pećini. Nisam mogao da poverujem da sam radio ovu sliku, i dobio sam potvrdu od Džordža lično.

Još informacija pruža ilustrator Dag Čeng u knjizi The Art of Star Wars: The Last Jedi:

U ovom delu priče, trideset godina nakon pada Imperije, Luk se povukao na tamno mesto. Uvek je imao potencijalnu tamnu stranu u sebi, s obzirom da mu je Dart Vejder bio otac. Te pokušava da se nosi sa tim. Povukao se u džedajski hram na novoj planeti, i tamo je meditirao i preispitivao ceo svoj život. Postepeno, tokom filma, ponovo otkriva svoju vitalnost i vraća se samom sebi.

Na osnovu ovih izvora, vidi se da je Lukova priča u Poslednjem džedaju gotovo istovetna sa onim što je bilo isprva zamišljeno. Isto tako, poređenje Luka sa pukovnikom Kurcom je interesantna paralela, uzimajući u obzir da je Džordž Lukas radio na scenariju Kopolinog famoznog filma, Apokalipsa danas (1979).

Za posljednje vijesti o Epizodi IX posjetite našu sekciju posvećenu Novoj Trilogiji i pratite Holonet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s