Koja stvorenja svetlosna sablja ne seče?

Svetlosna sablja je jedno od najubojitijih oružja u čitavoj galaksiji. Kako kaže Obi-Van, ona je elegantno oružje za neko civilizovanije doba. Sa elegantnim rukohvatom, srcem od kristala i sečivima različitih boja, vrlo je malo stvari u celom univerzumu koje svetlosna sablja ne može da poseče.

Kada su živa bića u pitanju, svetlosna sablja ih seče kao od šale (pitajte samo članove porodice Skajvoker) i smatralo se da ne postoje stvorenja u galaksiji koja mogu da izdrže dodir njenog sečiva. Ili ipak postoje?

U knjizi Darth Maul: Shadow Hunter imamo opis bića koje može da preživi napad svetlosnom sabljom. U toj priči Dart Mol progoni grupicu koju čine džedaj padavan Darša Asant, Lorn Pavan, trgovac informacijama i njegov droid I-5 kroz podzemlje Korusanta. Zajedno, oni nailaze duboko u podzemlju na ogromno biće nalik crvu sa providnim telom koje ne odaje nikakvo prisustvo u Sili.

Kada Darša pokuša da ga ubode svetlosnom sabljom njeno sečivo se „rascveta“ a samo biće ostaje nepovređeno ali ipak razjareno. Sečivo svetlosne sablje se vraća u normalu kada se obustavi kontakt sa džinovskim crvom. To biće se zove taozin (slika iznad).Kasnije Dart Mol uspeva da ga porazi tako što sruši most na kome se taozin nalazi u mračni bezdan podzemlja Korusanta…

Uz to, treba napomenuti da su određena stvorenja koja su koristili Južan Vongovi takođe bila otporna na svetlosne sablje: tako su vondun krabe (koje su Vongovi koristili kao lični oklop, tj. „pancir“) i amfikoplja bez problema mogli da istrpe udarac svetlosne sablje. Dalje, orbalisk paraziti (koje je Dart Bejn čak koristio kao oklop) i lak napravljen od korena drveta norisa su takođe posedovali otpornost.

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s