Da li je masa jednako Sila?

Uticaj fanova na razvoj franšize

U jednom od intervjua koji je Mark Hamil dao povodom Poslednjih džedaja rekao je da je njegov zadatak da misli na film a ne na to kako će fanovi reagovati, jer zadatak Ratova zvezda je da izazovu reakcije, kakve god one bile. A, povodom ovog filma vodile su se mnoge polemike, od toga da li je njime uništena cela franšiza do toga kako se vratiti na staro. Na internetu su se za ovaj film pojavile i brojne peticije, a u nekima od njih se čak tražilo i to da se Epizoda VIII posmatra odvojeno i ne bude deo same franšize.

Kada je na direktorsko mesto u Lukasfilmu došla Ketlin Kenedi, mnogo se očekivalo. Međutim, nakon očekivanog uspeha Epizode VII, Poslednji džedaji su podbacili.

Zašto?

Šta su zamerke fanova i šta se očekivalo? Pre svega, logični nastavak Buđenja sile. Jedna od najčešćih zamerki je to da je Rajan Džonson potpuno promenio priču, koju je Džej Džej Adams pripremio za osmu epizodu. Shodno tome da argumenti poput etničke raznovrsnosti, duhovitih opaski svojstvenih Marvelovim filmovima i mnoštva plot tvistova ipak nisu umirili nemirne duhove, koji je sledeći logični korak u razvoju same franšize?

Svaki od ovih koraka, koliko god očajnički bio, rezultirao je većim revoltom. Keli Meri Tren je postala žrtva medijskog progona do te mere da su sve njene kolege morale da stanu u njenu zaštitu. Apropo duhovitih replika, koje su tu da odobrovolje masu pitamo se zašto su uopšte tu u toj meri? Da li su Ratovi zvezda toliko mali da im je potrebno dodatno ulepšavanje? Istina je da se ovde polazilo od smisla za humor publike da bi se publici podvalilo nešto što u svakom slučaju ne bi ostalo neprimećeno- rupe u fabuli.

Kada se radi o filmovima originalne trilogije i čuvenoj replici „No Luke, I’am your father,“ to se zove momenat iznenađenja. Za prvi film Ratova zvezda sam Mark Hamil tvrdi da je mnogo ljudi došlo u kontakt sa scenarijem jer se ništa nije krilo. Međutim, kad se radi o drugim filmovima, nakon što je saznao za „Dart Vejder tatica“ momenat Mark Hamil je to morao da drži u strogoj tajnosti. To je neočekivani momenat. Kada u samom filmu hoćete da publici skrenete pažnju sa ovog ili onog stavite mnogo neočekivanog do te mere da dobijete jak faktor predvidljivosti.

U kojoj meri je odnos prema gnevnim fanovima i njihovo procenjivanje najnovijih poduhvata vezano za Ratove zvezda uticalo na budućnost franšize?

Kada se uzme u obzir da popularnost originalne trilogije i prologa ne opada, podvlači se momenat da publika želi stari sjaj prvobitne postavke. Da bi se smirile strasti mase imamo filmove poput Soloa, a možda i po jedan o Boba Fetu i Obi-Vanu, koji baš zato što ne poštuju originalnu nit možda i umire publiku jer će sniziti očekivanja.

Ostaje da se vidi da li će najavljena 9. epizoda i novi serijal dvojca iz GoT-a biti na nivou dovoljno visokom da se svrsta u red sa idejom, koja živi više od 40 godina.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s