Disney je optužen za plagiranje postera Han Solo filma!

Nakon što je početkom februara izašao prvi trejler filma Solo: Star Wars priča, dan kasnije objavljena su četri postera sa vodećim likovima tog filma. Čak i oni koji nisu bili preterano uzbuđeni za film o mladom Hanu su se složili da su ovi posteri veoma lepi, ali sada su stigle optužbe da su oni zapravo plagijati!

Naime, umetnik Hakim Bahu je još 2015. godine izradio niz postera za muzičke komiplacije za Sony Music France. Paleta upotrebljenih boja, tipografija i grafika Bahuovih postera je, blago rečeno, slična onoj sa postera likova Han Solo filma. Pogledajte poređenje i uverite se sami:

Bahu nije krio svoje razočarenje i na Fejsbuku je izjavio sledeće:

Polaskan sam time što je kvalitet mog rada prepoznat, ali ovo je i dalje čisto i jednostavno plagiranje. Niko me nije pitao za dozvolu. Želim da budem plaćen i da mi bude pripisano delo koje sam uradio još za Sony.

Čitav ovaj incident je stručnu javnost ostavio podeljenu po brojnim pitanjima. Jedni kažu da su posteri Han Solo filma čist plagijat, dok sa druge strane mnogi tvrde da upotreba fonta kao maske nije ništa novo i da Bahu nije izmislio ovu tehniku. Takođe se postavilo pitanje gde je granica između davanja omaža i čistog kopiranja. Ni Disney, ni Sony se nisu izjasnili o ovom incidentu.

To bi bilo to. Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi i da li mislite da su pomenuti posteri plagijati, napišite nam u komentarima.

Za poslednje vesti o zasebnim Star Wars filmovima posetite našu sekciju posvećenu Anthology filmovima i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s