Čemu se sve radujemo, čega se plašimo i šta sve želimo da vidimo u Epizodi VIII

Odbrojavamo dane i sate do premijere osmog dela sage Zvezdanih ratova, a autorski tim HoloNeta je seo i sve svoje strahove, nadanja i očekivanja za Epizodu VIII koagulisao u reči koje možete pročitati u nastavku. Evo šta su naši autori imali da kažu:

Anastasija:

Malo je reći da nas je ’Buđenje Sile’ provozalo na jednom emotivnom rolerkosteru. Od upoznavanja sa Kajlom Renom do ponovnog susreta sa nama dobro poznatim junacima, Lejom, Lukom i Hanom. Pogotovo su emotivni bili susreti Leje i Hana, kao i Hanova smrt (neću kriti, duša mi je izašla iz tela u vidu suza prolivenih u tom trenutku). Uzimajući to u obzir, ’Buđenje Sile’ je ne samo postavilo savršenu podlogu za dramatične porodične i neporodične trenutke, već je i postavilo mnogo ključnih pitanja čije odgovore željno iščekujemo u ’Poslednjim džedajima’. Da li će Kajlo Ren kompletno preći na mračnu stranu ili će ponovo ta iskra svetla u njemu zasijati i uspeti da preovlada? Ko će, ako dođe do njegovog okršaja sa Lukom ili Rej, pobediti? Ali više od odgovora na pitanja želim da vidim odlazak svoje Princeze, u svoj njenoj veličini. Iskreno, iskreno se nadam da će ispoštovati ogromnu Keri Fišer i sve nas, fanove koji je obožavamo, i prirediti nam scenu koja će nam slomiti srca tako da ih nikada više ne sastavimo, jer ona to zaista zasužuje.

Aleksandar:

Šta očekivati od Epizode VIII? Sa jedne strane sam naslov ‘Poslednji džedaji’ mi odiše nekim Imperija uzvraća udarac vajbom, sa druge strane mač dizni-marvelifikacije visi iznad ovog filma. Plašim se da će film pokušati i jedno i drugo i propasti na oba fronta. Ono u šta sam uveren je da će Rej flertovati sa mračnom stranom, dok će Ren u poslednjim momentima film preći na svetlu stranu (ubeđen sam da će postati novi princ Zuko). Čemu se nadati? Dobroj kinematografiji, saundtreku, odličnom Mark Hamilu kao i uvek odličnom Golumu (pardon Endiju Serkisu) koji obećavaju da će samom filmu dati dubinu koja je po meni nedostajala prošlom poglavlju.

Antonio:

Odmah nakon izlaska sa projekcije Epizode VII prije dvije godine nitko od mojih prijatelja nije skrivao oduševljenje. Međutim što je vrijeme odmicalo sve sam više primjećivao brojne greške, nelogičnosti i sve u svemu gluposti samo prosječne kopije Nove nade. Te mi je sa svakim sljedećim gledanjem postaje sve odbojniji film.  Čak i nakon dvije godine dojam o filmu mi se nije popravio, dok mi je vijest da J.J. Abrams preuzima redateljsku stolicu nad Epizodom IX potpuno uništila vjeru u budućnost Ratova Zvijezda.

Međutim postoji jedna velika razlika između Epizode VII i VIII, a to je Rian Johnson, koji je nevjerojatno kreativan i kvalitetan redatelj i pisac, te za razliku od J.J. Abramsa nije ogroman ‘nerd’ za sve vezano Star Wars da ima potrebu u svaku scenu ubacivati bespotrebne reference na prijašnje filmove, od čega nažalost Ratovi Zvijezda trenutno žive. Iako je Johnson trenutno snimio samo tri veća filma, sva od ta tri filma su izrazito dobro primljena od strane kritičara i publike bez ikakvih velikih kontroverza, dok je Looper odmah nakon izlaska stavljan na razne liste najboljih filmova.

Iako će Disney i ovaj puta pokušati unovčiti svoj projekt nostalgijom na originalnu trilogiju Rian je taj koji je pisao scenarij i odlučivao što će biti priča za Epizodu VIII jer ne vjerujem da bi redatelja takve kvalitete dopuštao drugima da mu diktiraju scenarij. Iako se neke sličnosti s prijašnjim filmovima definitivno mogu vidjeti iz objavljenih trailera, također se može primijetiti mnogo originalnih likova, vozila i ostaloga.

Tako da na kraju moram priznati da imam mnogo viša očekivanja od Epizode VIII nego što sam mislio da ću imati.

Branislav:

Nepotrebno je reći koliko nestrpljivo čekam da Epizoda VIII izađe u bioskope. Kao neko ko je odrastao uz Star Wars sagu mogu da razumem komentare ovih dana da je novi nastavak priče bolje nego da se sve završilo na Sedmici. Međutim, bio bih neiskren kada bih rekao da nemam određenih rezervi.

Poučen iskustvom da kada konglomerat usmeren ka profitu preuzme franšizu to obično ne izađe na dobro (ili smrt franšize pu pu pu da se pomerim s mesta) tako moram i sad da očekivanja ‘spustim’ dozom realnosti. Kao prvo, da…novi deo Star Wars sage je bolje nego ništa, jedan sam od onih koji ne smatraju epizode 1-3 umetničkim delom, ali to nikako ne znači da se kod nas kući te epizode preskaču kad se pravi filmski maraton. Međutim, ono što je počelo sa Džar Džarom pa se nastavilo sa porgovima preti da postane obrazac. Sedmica mi je bila ekstra kad sam je pogledao u bioskopu. Onda je na red došao Rogue One i osećaj da je ocena prethodnog dela bila možda više nošena sentimentalnošću (scena kad Solo i Čui ulaze u Milenijumski soko je bila nešto posebno). Završetak prethodnog dela je svakom dao do znanja da mogu da računaju na dve stvari: Nastavak sledi i ako bude profita saga ima budućnost. Ovo zadnje je nešto što me najviše i brine. Ok…˝to be continued˝ fora je dobra jednom ali ako postane obrazac Star Wars franšiza će biti ‘ceđena’ do iznemoglosti pa po cenu da priča odluta i da neminovno izgubi svoju magiju.

Pomno prateći vesti u vezi Osmice, te snimanja novih delova iz paralelnih priča jasno je da Dizni ima nameru da priču proširi do maksimuma. Od pomenutog Rogue One, do priče o Solou jedino se pribojavam da ne dođemo do epizode posvećenoj džez grupi iz epizode 4 i kako su završili u kafanici na Tatuinu.

Sve u svemu, iz trejlera se fabula da naslutiti, Mark Hamil je nedavno izjavio da nije baš bio zadovoljan putem kojim su uputili Luk Skajvokera ali da ga uspeh Sedmice uverava da ima više poverenja u scenario. Ako je tako, spreman sam i sam da bez predrasuda odem do bioskopa.

Filip(ov „opening crawl“):

Nakon pobede u bitkama na Takodani i Starkiler bazi, OTPOR, pod vodstvom generala Leje Organe je u fazi priprema za sve izvesnije dalje sukobe sa PRVIM REDOM.

U međuvremenu, Rej (za koju još niko ne zna koje joj je poreklo) je uspela da pronađe Luka Skajvokera na planeti AK-TU, gde će započeti svoju obuku da postane džedaj.

Sa druge strane, Kajlo Ren, unuk Anakina Skajvokera, je pretrpeo poraz od Rej i sada je i on na putu da poveća svoje znanje o Sili pod mentorstvom vrhovnog vođe Snouka.

Kakve metode obučavanja imaju Luk i Snouk, kakvo im je gledište na Silu i da li su porgovi u stvari ‘Poslednji džedaji’ ostaje da sačekamo još par dana, kada će se ovaj film pojaviti u bioskopima, pa ćemo otkriti i šta nas to čeka na planetama Kanto Bajt i Krejt i da uživamo u novim, zanimljivim avanturama naših omiljenih junaka iz daleke galaksije….

Lazar:

Decembar, mesec praznika i slavlja. I dok neki kite jelke i oblače se u stilu deda mraza, Star Wars fanovi vade svoje kostime i Fx svetlosne sablje u pripremi za novi film. Od kada je Dizni kupio franšizu, dobili smo dva kvalitetna filma: 2015., pomalo neoriginalnu, ali svako zabavnu epizodu sedam Buđenje Sile i 2016. samostalni i fantastični Odmetnik-1, a ove godine čekamo nastavk glavne sage, epizodu osam Poslednji Džedaji.

Kao što sam već napisao, epizoda sedam i nije bila mnogo originalna, mada ni to nije sasvim neočekivano s obzirom da je Dizni želeo da se udajli od loše primljenih prikvela, vraćajući se „korenima“ franšize. Iako zabavan film, mnogi fanovi su ipak očekivali nešto novo i svežije, a ako je verovati trejlerima, to je upravo ono što ćemo dobiti u Poslednjim džedajima.

U epizodi osam, videćemo nove planete kakve još nismo videli na velikom ekranu i koje ne liče na planete iz prethodnih delova (primer Tatuin i Džaku). Mnogi su mislili da će novi film isuviše pratiti radnju Epizode V, pošto je ‘Buđenje’ bio skoro identičan Novoj nadi, ali sudeći po trejlerima i razgovorima sa glumcima i rediteljem, ‘Džedaji’ će biti drugačiji, ali će imati mračniji ton u odnosu na Epizodu VII. Kritike su bile upućene i na dizajn hodačica i brodova, ali smatram da dovoljno drugačije izgledaju i da nisu kopije prethodnih vozila, mada opet imamo A-ving lovce koji izgledaju gotovo identično onima iz Epizode VI, međutim, kad se sve uzme u obzir, zadovoljan sam izgledom. Ovo će potencijalno biti najvažniji Star Wars film zbog naznaka da se ‘raskida sa prošlošću’ Lukovim rečima da Džedaji treba da nestanu, a takođe nadam se da ćemo otkriti neke do sada nepoznate detalje o redu Džedaja, a i o samoj Sili, tačnije o tome šta tačno znači ‘ravnoteža Sile’. Takođe, u ovom delu ćemo konačno videti gardiste u akciji, nešto što do sada nismo videli, sem u stripovima starog Legends kontinuiteta. Ono što smatram da apsolutno ne sme da se desi je, da Luk padne na mračnu stranu. Jedno je da je koristi zajedno sa svetlom, ali ne sme totalno pasti, jer se on u Povratku džedaja definitno opredelio za svetlo pa bi njegov pad bio skrnavljenje njegovog lika.

Ostalo je još jako malo vremena do premijere i kao i sa većinom fanova, ‘hajp je jak sa mnom’.

Marko Milenković:

Ja od Epizode VIII očekujem dosta toga. Najpre pitanja da se razjasne ko su Rejini roditelji, šta se desilo Luk Skajvokeru, kao i ostala pitanja iz 7., a i 6. dela takođe. Recimo nismo videli Landa i takođe taj ‘čudesni’ Snouk da vidimo koliko je zaista moćan. To su neka najuopštenija pitanja što bih voleo da se razjasne. Od očekivanja samog filma voleo bih da Rej vodi onako umnu bitku izmedju strana u Sili, a možda će i Kajlo promeniti stranu. Takođe me zanima scena sa princezom Lejom i njenim brodom, odnosno trenutak u trejleru kad Kajlo cilja njen brod. Pretpostavljam da se Fin infiltrirao u Prvi red pa je izbio sukob izmedju njega i Fazme. Mislim da će ovogodišnji deo uništiti Epizodu VII po zaradi, jer se za ovu epizodu mnogo više očekuje i mnogo je uloženo!

Vladimir Jakšić:

Za mene, jedna od najlepših i najzanimljivijih stvari kod Star Wars filmova jeste taj ‘mistični’ deo, u kom naši protagonisti i antagonisti istražuju puteve Sile i u kom ulaze u moralne dileme za šta i koje aspekte ove mistične moći treba (ili smeju) da koriste. Uz veoma loše implementiranu ideju koja je ‘Treća Zvezda smrti’ (tj Starkiler baza), kao jednu od najvećih mana Epizode VII vidim upravo to – preko tog ‘mističnog’ aspekta franšize se, blago rečeno, samo preletelo i eto došlo je do ‘buđenja u Sili’ i Rej je odjenom svemoćna. Na osnovu trejlera, tizera i intervjua sa glumcima, rediteljem i producentima, deluje da će Epizoda VIII ispraviti ovu grešku i da će zapravo srž filma biti posvećena upravo toj temi. E sad, ponovo ćemo imati situaciju da heroj, tj. u ovom slučaju heroina, dolazi kod mudrog učitelja koji samuje na nekoj zabačenoj planeti. Ponovo imamo bitku u kojoj imperijalne hodačice u liniji idu ka bazi pobunjenika, tj u ovom slučaju bazi Otpora. Da li ćemo ponovo imati slučaj da novi film obiluje paralelama sa filmom iz izvorne trilogije i da, što bi neki rekli, bude kopija? Pa, lično ne smatram da je Epizoda VII kopija, a deluje da Epizoda VIII ide ka smeru koji je, uprkos ovim pojedinostima, jedinstven i koji će učiniti da ovaj film postane jedno od ključnih poglavlja sage.

Ipak, do premijere je ostalo svega još par dana pa ćemo sačekati i videti. Kao i uvek, mislim da je optimizam jedini način kako da se nosimo u ovim danima čekanja.

Vladimir Sumina:

Posle reciklirane radnje iz The Force Awakens, moje jedino pravo očekivanje od The Last Jedi je da će ovoga puta napraviti koliko-toliko originalnu priču. Verovatno će u nekim stvarima, kao što je narativna struktura i mračniji ton nego u pređašnjem delu, imitirati The Empire Strikes Back, ali se nadam da te paralele neće biti toliko očigledne i lenje kao u A New Hope v2.0 (aka – The Force Awakens).

Sem toga, bilo bi odlično kada bi makar delić njihovog budžeta od par stotina miliona dolara otišao na časove glume za Dejzi Ridli.

Zlatan:

Isto ali mračnije. Najavljeno je da će se film direktno nastaviti na kraj prethodnog, znači imaćemo novi odnos učitelj-učenik. Opet je učitelj izolovan, razočaran i gotovo poražen, a učenik neiskusan. Idealno bi bilo da je učenik Rei istovremeno i Kenobi. Očekujem kraj džedaj pokreta i nastanak nečeg novog. Očekujem surovije imperijalce, nemilosrdne Haksa i Phasmu i luđeg Rena. Očekujem sukob Rei i Rena, uz prividnu pobedu Rena. Konačno očekujem priču koja će ozbiljno da protrese fanove i neku repliku Keri Fišer zbog koje ćemo gutati knedle. Očekujem ubrzo i novelizaciju jer je potpunija i sa više detalja.

Kakva su vaša očekivanja, kao i to čemu se radujete, od čega strahujete i šta biste voleli da vidite u Epizodi VIII, napišite nam u komentarima.

Za poslednje vesti o Epizodi VIII posetite našu sekciju posvećenu Novoj trilogiji i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s