Battlefront II: Inferno Squad – Christie Golden

U Star Wars filmovima, a pogotovo u originalnoj trilogiji, Pobunjenički savez i Galaktička imperija su predstavljeni crno-belo. Pobunjenici su uvek dobri, dok su imperijalci svi do jednog zli kao Palpatin. U Legends kontinuitetu, uz par izuzetaka, bila je održana ista slika. Ono što sada radi novi kanon, je predstavljanje i jedne i druge strane u nijansama sive. Kao što je Luk Skajvoker simbol pobunjenika, tako je recimo So Gerera njihova „mračnija“ strana. Ali onda se postavlja pitanje, ko je „svetlija“ strana Imperije? Odgovor na to pitanje je u ovoj knjizi.

Inferno Squad je kao i Twilight Company, knjiga koja je povezana sa igrom Battlefront, s tim što Inferno Squad služi kao prikvel priči koju ćemo videti u drugom delu te igre. Sama priča knjige je o formiranju elitnih, imperijalnih specijalnih snaga u koje ulaze samo najbolji od najboljih. Oni kreću u razne „undercover“ misije po čitavoj galaksiji sa ciljem uništenja imperijalnih neprijatelja. Njihov najveći izazov će biti infiltriranje i uništavanje preostalih boraca Soa Gerere.

Ako očekujete mnogo pucnjave i bitaka, kao u Twilight Company, bićete razočarani, ali ipak ova knjiga pruža jednu od najuzbudljivijih priča do sada u novom kanonu. Kao što sam napisao radi se o Inferno odredu koji se sastoji od četiri, jako dobro napisana lika. Oni su svi do jednog odani imperijalci, ali niko od njih nije zao, nego oni jednostavno veruju u Imperiju, kao  stabilan poredak koji održava mir u galaksiji, a pobunjenike vide kao anarhiste koji narušavaju taj mir.

Svi članovi odreda su bili jako zanimljivi i lako prepoznatljivi, ali najveći utisak je na mene ostavila glavna junakinja ove knjige, Ajden Versio. Nju bih mogao najbolje da opišem kao Džin Erso odgajanu u Imperijalnom duhu. Obe su borci, briljiraju u svakom izazovu i žele da impresioniraju svog oca. Ajden navlači na sebe ljubomoru svojih kolega, koje veruju da je ona dobila tako visok položaj u vojsci zbog svog oca, admirala Versia. Njihov međusobni odnos je takođe jako dobro napisan i na kraju knjige imamo odličnu scenu koja pokazuje da, iako je Aiden okoreli borac, koji je uvek formalan, duboko u sebi ima emocije koje mogu i najjačeg vojnika da pobede.

Takođe jako je dobro napisano do koje  granice treba ići da bi se ispunila misija. U ovoj knjizi takođe dobijamo i drugu tačku gledišta na pobunjenike, pogotovo na ostatke jedinica Soa Gerere i njihove metode borbe, ali ni tu nije sasvim crna slika. Još jedan bonus u ovoj knjizi je pojavljivanje jednog lika iz The Clone Wars animirane serije, ali njegov identitet neću otkriti.

Bio sam veoma prijatno iznenađen sa ovom knjigom. Mnogo mi se više svidela od Twilight Company, koja je isto dobra knjiga, ali opet na neki način generična ratna priča, dok je Inferno Squad sve samo ne generična. Jednu zamerku bih ipak istako, a to je nepojavljivanje nekih ključnih članova Gererinih pobunjenika, recimo Edria (lik sa maskom i dve cevi) koji mi je možda i omiljeni lik u Rogue One i ne verujem da se njegova pirča završila na Džedi i baš mislim da bi on bio jedan od prvih koji bi nastavio Gererinu borbu.

Sve u svemu ovo je jedna jako dobra Star Wars knjiga, koja vas vodi iza borbenih linija, ali iz imperijalne perspektive i jedva čekam da vidim šta će se sve izdešavati sa Ajden i Inferno odredom u nadolazećem Battlefrontu II.

I zapamtite… Sila će biti sa vama… Uvek.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s