Džordž R.R. Martin i Vukiji

Džordž R.R. Martin je široj javnosti poznat kao autor čuvenog serijala epske fantastike Pesma leda i vatre, koji je dobio adaptaciju u popularnoj seriji Igra prestola čija će se konačna sezona pustiti u aprilu ove godine. Pored toga, on je zaslužan i za rad na televizijskim serijama poput Zone sumraka i Lepotice i zveri iz 1987. godine kao i pisanju velikog broja fantastičnih priča. Ipak, interesantno je videti da su se njegovi putevi ukrstili sa ekipom prvog filma Zvezdanih ratova po pitanju dizajniranja jednog od najvoljenijih likova cele sage, Čubake.

Čubaka je započeo život maja 1974. godine kao „ogromno stvorenje slično sivom lemuru sa pavijanskim očnjacima.“ Prvobitan dizajn Ralfa Makvarija prati Džordžovu viziju čovekolikog stvorenja sa glavom sličnom lemuru. Ovaj prvobitan dizajn biće upotrebljen za lika Garazeba Oreliosa, tj. Zeba iz serije Star Wars Rebels.

Tri koncepta Čubake Ralfa Makvarija iz 1975. godine
Prvobitni Čubaka i Zeb Orelios

Konačni dizajn Čubake ima korene iz 1975. godine, u naučnofantastičnom magazinu Analog, gde je te godine objavljena kratka priča Džordža R.R. Martina I sedam puta nikad ne ubij čoveka! (eng. And Seven Times Never Kill Man!) nominovana za Hugo nagradu, čija je glavna radnja fokusirana na konflikt primitivne vanzemaljske rase Džaenši sa ljudskim kolonizatorima koji imaju nameru da pokore njihov dom. Za dizajn Džaenšija postarao se Džon Šenher, ilustrator zaslužan za veliki broj naučnofantastičnih magazina i knjiga, između ostalog, Dine Frenka Herberta. Omot za broj iz 1975. godine je bio njegovo delo, i vidi se da su stvorenja na njemu više nego slična Vukijima kakvim ih danas znamo, posebno u njihovom korišćenju oružja sličnih samostrelu, koji će postati Čuijev zaštitni znak. Prema Makvarijevim rečima, on je dobio ilustraciju od Džordža Lukasa, koji je tvrdio da je ilustracija bila delo crtača iz tridesetih i na osnovu nje razradio konačan dizajn Čubake.

Omot časopisa Analog iz 1975. godine
Poređenje Šenherove ilustracije (levo) sa konačnim Makvarijevim dizajnom (desno)

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s