Novo objašnjenje za različite boje svetlosnih sablji!

greyjedipost

Poslednja knjiga novog kanona, čiji je naslov Ahsoka i koju je napisala E.K. Džonston, nam pored informacija o Asokinom životu nakon Naredbe 66, donosi i potpuno novo objašnjenje za različitu obojenost svetlosnih sablji, koje se podosta razlikuje od onog iz starog kanona!

Upozorenje! Nastavak članka sadrži neke od ključnih detalja iz knjige Ahsoka, tako da ukoliko nameravate da je čitate imajte u vidu da slede spojleri!

Kao i u starom kanonu, i u novom stoji da je ključna stvar od koje zavisi boja sablje kajber kristal. Kajber kristali, koje možemo smatrati srcem svake svetlosne sablje, su popriličo retki i mogu se pronaći na svega nekoliko lokacija u galaksiji, kao što su planete Ilum i Džeda, a videli smo da je Ezra Bridžer našao jedan u džedajskom hramu na Lotalu.

Kajber kristali su u prirodi bezbojni i rezonuju u Sili. Kada na njih naiđe osoba koja je jaka u Sili, a sa kojom je kristal na „istoj talasnoj dužini“, tada se ta osoba i dati kristal vezuju i ulaze u svojevrsnu simbiozu. Na osnovu opisa koje nam je dala Ahsoka, deluje da kristali skoro pa imaju vlastitu volju i biraju sa kim ulaze u „simbiozu“. Kajber kristali su provodnici Sile, i to njene svetle strane, stoga oni lako ostvaruju vezu sa npr. Džedajima, dok će pokušati da se opiru ako pokuša da ih prisvoji neki korisnik Tamne strane.

Kao što rekoh, kajber kristali su u prirodi bezbojni, a kada ostvare vezu sa nekim Padavanom na primer, oni dobijaju jednu od svojih karakterističnih boja – plavu, zelenu ili žutu.

Korisnici Tamne strane, za razliku od Džedaja, ne mogu da uđu u „simbiozu“ sa kajberom, već moraju da uzmu (ili ukradu) kristal i povinuju ga svojoj volji tako da kajber služi toj individui. Kristal u tom slučaju „krvari“ i dobija prepoznatljivu crvenu boju. Za razliku od starog kanona gde su Sitovi pravili i koristili sintetičke kristale, u novom su ih oni mahom krali od Džedaja koje su ubijali ili su ih pronalazili na neke druge načine. U novom kanonu sintetički kajber kristali ne postoje!

Prema novom objašnjenju, kajber kristali mogu da prelaze iz jedne boje u drugu, u zavisnosti na koji način ih upotrebljava njihov vlasnik ili ako je kristal prešao u ruke drugog vlasnika koji koristi drugu stranu Sile. Tako je npr. inkvizitor imena Šesti Brat korumpirao kristal koji je prvobitno imao neku od „džedajskih boja“, pa je potom prešao u crvenu. Nakon što je Asoka Tano porazila tog inkvizitora, ona je uzela njegove kristale, pa ih je „pročistila“, nakon čega su oni postali beli.

Pored tri tipične džedajske boje, te „korumpirane“ crvene, imamo još i nekoliko drugih boja kristala, kao što su crna i ljubičasta. Ne računajući crvenu, i dalje nemamo objašnjenje zašto kajber kristali prelaze u te ostale boje i kakva su uopšte pravila koja osoba će da dobije koju boju kristala. Ipak, uočavamo da žutu boju kristala skoro ekskluzivno imaju Čuvari Džedajskog hrama, dok za ljubičastu (koju npr. ima Mejs Vindu) možemo da dođemo do sledećeg, potencijalnog rešenja: Naime, naša je pretpostavka da je Mejs (kao i ostali koji imaju ljubičastu svetlosnu sablju) prvobitno imao sablju plave boje, a kako je on (što je opšte poznato) koristio neke tehnike koje se graniče sa Tamnom stranom, to su se plava i crvena boja izmešale, te je kao rezultat ispala ljubičasta. Ponavljam, ovo je samo naša pretpostavka.

To bi bilo to. Novi kanon nam je dao još jedno novo objašnjenje, koje, doduše, nije potpuno i očekujemo daljnja razjašnjenja u budućim Star Wars materijalima.

Šta vi mislite o ovom objašnjenju i da li možda preferirate staro, napišite nam u komentarima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s