Rebels – Steps into Shadow (S03E01)

Nakon dugog i toplog leta koje je još više podgrejao fantastičan trejler, Rebelsi nam se vraćaju u svojoj trećoj sezoni, sa epizodom Steps into Shadow. Kakvi su naši utisci o premijeri nove sezone, pročitajte u nastavku.

Steps into Shadow pravi vremenski skok u odnosu na finale prošle sezone i počinje time što Ezra, zajedno sa Sabin, Zebom i Čoperom, oslobađa Honda Onaku iz imperijalnog zatvora na planeti Naraka. Ekipa je oslobodila Honda kako bi im on otkrio informacije o Reklam stanici koju kontroliše Imperija, a na kojoj se uništavaju stari republički Y-vingovi – pobunjenici planiraju da ukradu stare Y-vingove i dodaju ih u svoju flotu. Iako su prvobitno otišli da samo izvide stanicu, Ezra (koji predvodi timom) naređuje da se Y-vingovi ipak ukradu. Iako je u početku sve išlo kako treba, Reklam stanica postaje haos i Ezrina arogancija dovodi do toga da se ekipa nađe u ozbiljnom problemu. Za to vreme Kejnan se sreće sa mističnim bićem koje se zove Bendu koje mu pomaže da on prevaziđe svoj nedostatak vida, a sa imperijalne strane, guvernerka Prajs pronalazi način kako da se reši pobunjeničke pretnje – ona dovodi admirala Trona.

Centralne figure ove prve epizode su svakako bili Ezra i Kejnan. Steps into Shadow nam je pokazala u kakvim se pozicijama nalaze ova dva lika, te šta su oni radili nakon finala prethodne sezone. Nakon smrti Asoke i nakon toga što je Kejnan oslepljen, Ezru progoni krivica – on smatra da nije bio dovoljno jak da to spreči. Takođe, ne pomaže ni to što se Kejnan osamio i nije uz njega, kada mu je potreban. Stoga, Ezra koristi sitski holokron koji mu daje savete i nova znanja kako bi se „unapredio“. U početku, to je Ezri pomagalo i on je napredovao među pobunjeničkim redovima, te je dobio nova ovlaštenja i odgovornosti, međutim, kao i svi koji koriste Tamnu stranu, Ezra postaje neobazriv i previše smeo i arogantan. Upravo to je dovelo i do toga da misija na Reklam stanici skoro bude jedna džinovska katastrofa. Ipak, deluje da je Ezra na kraju naučio svoju lekciju, te da će povratak „prosvetljenog“ Kejnana odvesti mladog Džedaja u pozitivnom smeru.

A kad smo već kod Kejnana, finale prethodne sezone je na njega ostavilo velike posledice – ne samo fizičke, već mentalne i spiritualne – te u ovoj epizodi mi pratimo kako se on nosi sa njima i kako ih na kraju prevazilazi. Kejnan je bio izgubljen i slomljen, ali mu je Bendu pokazao da on uz Silu nikad neće biti slep, te ga je podsetio koliki Kejnan ima uticaj na Ezru (i obrnuto). Bendu je pomogao Kejnanu da se oslobodi od straha i prevaziđe svoje slepilo.

Nebi bila nikakva greška reći da se čitava serija odvija oko Ezre i Kejnana, a kreatori i producenti serije su nas još jednom podsetili na to. Ezra koji zajedno sa eksplodirajućom Reklam stanicom pada u olujnu atmosferu planete Jarme, i Kejnan, koji ga obasjan svetlom spašava od sigurne propasti, je savršen pokazatelj toga. Ezra je Kejnanu postao svrha u ova (za njih) mračna vremena, a Kejnan je Ezri učitelj i vodilja – njih dvoje više ne idu jedan bez drugog.

Jedna od stvari kojoj smo se najviše radovali u trećoj sezoni Rebelsa je svakako bio dolazak admirala Trona. Ipak, njegovo prvo pojavljivanje u seriji je bilo pomalo razočaravajuće. Kao prvo, Tron je u ovoj epizodi proveo zaista malo vremena (minut i po, maksimalno), a ni nije bilo prikazano „šta on sve može“ i njegov ulazak nije bio onako grandiozan kako smo se nadali da će biti. Ruku na srce, za tih minut i po Tron je diferenciran od svih ostalih zlikovaca koje smo do sad videli u Rebelsima, te se odmah vidi da je on pretnja sa kakvom se naša družina pobunjenika nkad nije srela, a upravo to je i bio cilj producenata serije – poenta je bila ljudima koji ne znaju ko je Tron iz starog kanona (a to je 95% ljudi koji gleda seriju) pokazati da on nije tipičan zlikovac na koje smo se navikli, a ne da se udovoljava nama koji smo već čitali o njemu.

To bi bilo to. Bez ikakve dileme se može reći da je Steps8-10 into Shadow otpočela novu sezonu na sasvim dobar način: finale prethodne sezone je ostavilo posledice koje producenti nisu jednostavno zaboravili – naši junaci su se svo ovo vreme (između sezona) nosili sa njima i morali da ih reše (svaki na svoj način). Naravno, bilo bi jako loše, a i neprirodno, da su događaji sa kraja druge sezone samo zapostavljeni i da posada Duha nastavi po starom i da je sve superiška. Tronov ulazak u seriju možda nije bio onako grandiozan kako smo se nadali da će biti, ali temelji ovog lika su postavljeni i on ima potencijal da postane jedan od najboljih negativaca (ne samo ove serije). Naravno, i dalje nas kopka šta je sa Molom i šta on radi, ali to ćemo videti u narednim epizodama. Jednostavno, Steps into Shadow je uvodna epizoda, i ona je taj uvod uradila kako valja.

Kakva su vaša mišljenja i utisci o premijeri treće sezone, napišite nam u komentarima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s