Dark Force Rising – Timothy Zahn

Nakon neverovatnog uspeha Zanove prve knjige, Heir to the Empire, Star Wars univerzum je počeo da se širi neverovatnom brzinom. U to vreme je izašlo mnogo Star Wars knjiga, stripova i igara. Neke su bile dobre, dok su neke bile… i ne baš tako dobre, ali svi su iščekivali nastavak „Tron trilogije“. Zan nas nije izneverio.

Ovaj roman počinje odmah nakon dešavanja iz prve knjige. Nova Republika je uz dosta muka izvojevala jednu pobedu nad Tranom, ali to admirala nije pokolebalo, čak naprotiv. Republika gubi sisteme, potresaju je unutrašnji nemiri, ali javlja se faktor koji bi mogao da odluči rat. To je flota od dvesta brodova drednot klase, poznatija pod imenom „Katana flota“.

Kao i obično počnimo od likova. Vidi se da Zan poznaje i voli Star Wars univerzum – što se doduše videlo i u prvoj knjizi. Likovi koje znamo iz filmova su verno prikazani, kao i njihove interakcije, a likovi iz prethodne knjige se postepeno razvijaju i saznajemo ponešto novo i o njima. Razvoj lika Mare Džejd mi se jako svideo. Kao i u svakoj Zanovoj knjizi likovi su predstavljeni kao stvarni ljudi, koji imaju konflikte – nije sve crno ili belo, a to je jedna od stvari zbog koje obožavamo njegove knjige. Jedan baš takav odnos je između generala Garm Bel Iblisa i vođe Nove Republike, Mon Motme. Bel Iblisovi razlozi njegovog razilaženja sa Motmom su odlično urađeni i čak sam se i slagao sa nekim od njih.

Knjiga je podeljena u poglavlja koja prate određene likove koji su na svojim zasebnim misijama, a svaka od tih misija je zanimljiva na svoj način i to nas pokreće da i dalje čitamo. Meni lično su bila najbolja sva poglavjla koja su se ticala Trana jer je on tako dobro napisan lik, da je uživanje čitajući o njemu, mada su i ostala poglavlja sjajna.

U ovoj knjizi ima mnogo egzotičnih planeta među kojima mi se posebno svideo Hongor i rasa Nogri. Nogri su predstavljeni još u prvoj knjizi kao Tronovi telohranitelji, ali ovde vidimo na kojoj planeti žive, njihove običaje i plemensku strukturu njihovog stanovništva. Cela priča sa Nogri rasom je odlično odrađena i povezana je sa vremenom Ratova klonova, što je odlično spajanje ove dve ere, iako prikveli tada još nisu izašli. Nogri imaju uske veze i sa Vejderom, te saznajemo zašto su bili primorani da budu u službi Imperije. Priča o njima je, sve u svemu, jedna jako tragična priča, koja je odlično napisana i koja je jedan od dodatnih razloga zašto volim ovu knjigu.

Katana flota je takođe iz prikvel ere, a, kao što rekoh,9-10 spominju se i sami Ratovi klonova – čak deset godina pre nego što su oni prikazani na filmu. Neko bi rekao da su oni onda prikazani pogrešno pošto niko nije znao zbog čega su vođeni, niti ko je bio učesnik sem klonova, za koje se nije znalo na čijoj su strani bili, ali ono što je bilo iznenađujuće je to da nije bilo toliko kontradiktornosti. Naravno nije se zalazilo u detalje i može se videti iz naše perspektive da možda i ima nekih stvari koje se ne poklapaju, ali one su ispravljene sitnim retkonima.

Ovo je odlično drugo poglvalje jedne jako bitne trilogije u Legends kontinuitetu. Uporedio bih je sa filmom Imperija uzvraća udarac po tome što je Dark Force Rising nastavila i poboljšala radnju iz prethodne knjige – likovi se razvijaju i otkrivaju se njihove tajne i sprema se konačni okršaj između Nove Republike i velikog admirala Trona. Sve je spremno za The Last Command.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s