Outbound Flight – Timothy Zahn

Veliki admiral Tran je, bez sumnje, jedan od najboljih negativaca u Star Wars univerzumu. Bio je jedini vanzemaljac u imperijalnoj vrhovnoj komandi, a Novoj Republici je zadao bezbroj muka tokom njenih početaka. Ali ko je on bio pre nego što ga je Palpatin uključio u svoju vojsku? U ovoj knjizi, koju je napisao legendarni Timoti Zan, jedan od najboljih autora koji su pisali Star Wars priče, dobićemo te odgovore. Ovo je (hronološki) prva knjiga u „Tran sagi“.

Naša priča počinje nekoliko godina nakon događaja iz Fantomske pretnje. Staru Republiku i dalje potresaju nemiri koji će kasnije da eskaliraju u Rat klonova, ali tokom tog vremena, Džedaj učitelj Džorus S’baot već nekoliko puta pokušava da dobije odobrenje od kancelara Palpatina za „Vanjski let“. To je projekat u kome bi se sa šest masivnih drednot brodova počelo istraživanje i kolonizacija nepoznatih regiona pa čak i druge galaksije. Sticajem okolnosti, on dobija odobrenje i počinje svoje putovanje, mada ne sluti ko se nalazi u nepoznatim regionima, a i šire.

Odmah na početku, ova knjiga mi se svidela, ipak ovo je Timoti Zan, veteran Star Wars romana. Zan je kao i obično izbalansirao akciju i dramu. Priča se odvija u dva dela. Jedan prati dešavanja u nepoznatim regionima i prati Trana, dok drugi deo prati Džorusa i njegovu ekspediciju u „Vanjskom letu“. Ta dva dela teku istovremeno i na kraju se susreću.

Što se tiče likova, dominantni su Tran i Džorus S’baot, mada ni ostali likovi nisu ništa manje zanimljivi, ali ova dva su se najviše istakla. Počnimo prvo od Trana ili bolje reći Mitth’raw’nuruodoa, to je njegovo pravo ime. Dakle, Tran je Čis rase koja je karakteristična po tome što izgledaju jako slično ljudima, ali imaju plavu boju kože i upadljive crvene oči. Čis kao vrsta se nalazi u nepoznatim regionima i nije imala, kao zajednica, ranijih kontakata sa Republikom. Oni su dosta tehnološki napredniji u nekim stvarima u odnosu na Republiku. Čis su narod sa bogatom kulturom i jakom vojskom, ali po prirodi nisu ratoborni, nikad ne napadaju prvi, ali ako budu napadnuti… Teško tom protivniku.

No vratimo se na Trana. On je u vremenu dešavanja ove knjige Kapetan. Tran je neverovatan taktičar, uvek je korak ispred ostalih, ima jak osećaj časti i jako je harizmatičan. Kao što rekoh, uvek je korak ispred ostalih i to mi se jako svidelo kod Trana, on uvek ima plan i uvek drži situaciju pod kontrolom. Takođe njegov način pričanja odaje sliku jako kulturnog i časnog ratnika. Sve u svemu Tran mi se definitivno najviše svideo u knjizi.

Drugi jako interesantan lik je Džedaj učitelj Džorus S’baot. Ono što ga izdvaja od ostalih Džedaja je to što on nije tipičan Džedaj. On je samouveren, jako gord i strog, uvek formalan, a i imao je dosta drugačiji pogled na Džedaje kao organizaciju. On je smatrao da Džedaji, kao grupa koja može da koristi silu, treba da vodi galaksiju i da pokazuje pravi put ostalima, jer po njemu jedino oni koji koriste Silu mogu da odlučuju o tome šta je najbolje za ostale. Jako čudno viđenje stvari za jednog Džedaja – takav pogled na svet bi pre odgovarao nekom Situ, ali naravno S’baot nije zao nego ima neke drugačije i dosta radikalnije mere rešavanja određenih problema, a zbog toga me je naveo na mišljenje da su neki njegovi načini možda i bolji od onih koje su Džedaji tada koristili. Odlično napisan lik.

Od ostalih sporednih likova, a ima ih dosta, ističe se Lorana Džinzler, učenica majstora S’baota. Ona je dosta mlada i poštuje svog učitelja, ali u njoj postoji konflikt: ona se ne slaže sa metodama svog učitelja, ali opet ubeđuje sebe da on zna šta radi. Imao sam osećaj da Lorana misli da nije dorasla očekivanjima svog učitelja, mada on traži i previše. Ona možda i ne zvuči kao najinteresantnija osoba, ali ona ima problema sa svojom porodicom, tačnije sa bratom, što čini njen lik zanimljivijim iako mislim da je možda trebalo posvetiti tome malo više pažnje. Među sporednim likovima se pojavljuje i Kinman Doriana, savetnik kancelara Palpatina, ali i on ima svoje tajne. 9-10Dobar deo knjige zauzima i grupa švercera koji slučajno stupaju u kontakt sa kapetanom Tranom i kroz njihove oči vidimo kulturu rase Čis .Pored Trana, Džorusa i Lorane tu se pojavljuju i glavni likovi prikvel trilogije, naime reč je o Obi-Van Kenobiju i njegovom učeniku Anakinu Skajvokeru. Oni imaju svoje mesto u priči, mada nisu neophodni deo nje. Ono što mi se svidelo je Anakinovo viđenje metoda rešavanja problema učitelj S’baota.

Timoti Zan nam je u knjizi Outbound Flight doneo jako dobru karakterizaciju likova, ali naravno tu su i velike svemirske bitke. Ova knjiga mi se svidela više nego što sam mislio da će mi se svideti, ne samo što nam služi kao uvodni deo Tran trilogije, jedne od najboljih ako ne i najbolje knjige u starom Proširenom univerzumu, već zato što ona takođe postavlja temelje i za knjige iz New Jedi Order serijala, tako da je preporučujem svim fanovia Legends kontinuiteta.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s