Darth Bane: Dynasty of Evil – Drew Karpyshyn

Prošlo je deset godina od kada je Dart Bejn, sa svojom učenicom, Dart Zanom osujetio otkrivanje Sitskog reda od strane Džedaja. Svi dokazi o njihovom postojanju  su izbrisani, svi svedoci su ubijeni. Pred Bejnom je zadatak da očuva svoju „Dinastiju zla“, do konačnog uništenja Republike i reda Džedaja. Da li je ovo dostojno poslednje poglavalje Bejnove priče, saznajmo.

Od početka ove knjige vidi se napredak u odnosu na prethodni Darth Bane: Rule of Two. Prethodna knjiga je u početku umela da bude pomalo suvoparna, ali to nije slučaj sa Dynasty of Evil. Još jedan napredak u odnosu na prethodnu knjigu su likovi. Ovde je svaki lik interesantan na svoj način i svaki ima svoje mesto u priči. I ovde priča prati više likova, ali su oni daleko interesantniji nego oni iz Rule of Two.

Počnimo prvo od glavnih likova, Bejna i Zane. Bejna smo pratili od njegovih skromnih početaka kao rudara, do vojnika u armiji Sita, pa sve do njegovg uspona u moćnog gospodara Sita. U ovoj knjizi njegov lik dostiže vrhunac. On je sada stariji i mudriji. Posle dvadeset godina, još uvek je izuzetno moćan korisnik mračne strane, mada godine ga polako stižu . On je okrutan i manipulativan i mogu reći da mi se njegov lik najviše dopao. Njegova učenica Zana je takođe postala još moćnija. Kao i njen učitelj,  vrlo je okrutna ali je i arogantna. Zanimljiva je njena unutrašnja borba o tome kada i da li da se suoči sa Bejnom.

Što se tiče ostalih likova i oni su vrlo zanimljivi, naime tu se pojavljuju likovi koji su povezani sa Bejnovom prošlosti. Jako mi se dopalo kako je Dru Karpišin povezao prvu knjigu, Path of Destruction, sa ovom i završio priču – da iskoristim reči Darta Vejdera: „Krug je sada zatvoren“. Ti likovi  su princeza Sera (Serra) i njena prijateljica i telohraniteljka Lucija. Sera je ćerka iscelitelja Kejleba koji je dva puta u prošlosti izlečio Bejna. Ona ima konekciju sa silom, ali nema nikakav veći trening. Tokom priče ona je u stalnom sukobu sa svojim emocijama, tačnije u dilemi je između svetle i tamne strane sile. Drugi lik je Lucija. Ona je većinu svog života vojnik, hrabra je i lojalna svojoj prijateljici Seri. Ona je služila u armiji Sita i bila je u Bejnovoj jedinici. Jako mi se dopalo gledište običnog vojnika na ceo rat izmedju Džedaja i Sitova, kao i to zašto su pojedinci stupali u armiji Sita za koju je Republika smatrala zločinačkom. Zbog toga njen lik mi se posebno svideo – retko smo imali priliku da vidimo drugačiju tačku gledišta tog rata.

Među novim likovima je i Set Hart. On je bio Džedaj, ali je napustio red zbog svoje opsesije za sitovskim artefaktima. On nema ambicije da vlada galaksijom, niti da postane Sit. Vrlo me je podsetio na Atona Randa, lika iz igre Knights of the old Republic. On je dovitljiv, voli da popije dobro vino i jednostavno da uživa u životu. Za kraj od likova ostavljam misteriznu plaćenu ubicu, jednostavno znanu kao Lovica (Huntress). Ona je veoma uspešna u svom zanatu i uživa u patnji drugih. Ona nije čovek, već je ona Iktoči (Iktotchi) rase, što joj daje ograničenu mogućnost da čita misli i prekognitivne sposobnosti, odnosno ume da vidi budućnost, a takođe je snažna u Sili. Ona je istovremeno jako interesantan i isteriozan lik.

Kada je priča u pitanju, ona nikada ne zastaje, uvek se nešto dešava i poglavlja svakog lika su veoma zanimljiva, što nije bio slučaj u prethodnoj knjizi u kojoj sam jedva čekao da pređem poglavlja koja se ne bave Bejnom ili Zanom. Poslednji deo knjige je odlično odrađen. Veoma je napeto i taman kada mislite da je sve gotovo onda nastupa ubedljivo najbojli deo knjige, a to je duel između Bejna i Zane. Borba je bila odlično odrađena, jako napeta i jednostavno epska. Kako se završila to ću vama da ostavim da otkrijete, ali sam siguran da 9-10nećete biti razočarani. Jedino što mi je krivo je da nema nastavka priče za neke od likova i ne znamo šta se dalje sa njima desilo, ali to nije nedostaka ove same knjige – zapravo, likovi u Dynasty of Evil su mi se toliko svideli da čim sam završio knjigu hteo sam da saznam šta se potom desilo, ali jednostavno nema drugih knjiga ili stripova koji nastavljaju njihove priče. S obzirom da je stari Prošireni univerzum ugašen, sumnjam da ćemo ikada dobiti odgovore.

Na kraju rekao bih da je ovo jedna od najboljih knjiga u Legends kontinuitetu. Jako je zabavna i interesantna, i predstavlja odlično poslednje poglavjle priče o jednom od najmoćnijih gospodara Sita ikada. Trilogija kao celina je esencijalni deo, ne samo istorije Sita, nego i istorije celog Star Wars univerzuma i nakon čitanja ove trilogije mogu slobodno da kažem da je Dart Bejn postao jedan od mojih omiljenih gospodara Sita.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s