Fanovi Proširenog univerzuma postavili bilbord ispred sedišta Lukasfilma!

legends billboard

Fanovi starog Proširenog univerzuma su još jednom dokazali da su verovatno najpredanija i najtvrdokornija podgrupa u Star Wars fandomu! Naime, oni su u onlajn kampanji sakupili skoro 5.000$ kojima su zakupili bilbord nedaleko od sedišta Lukasfilma u San Francisku. Na bilbordu su napisali:

Dradi Lukasfilmu,

Molimo vas da nastavite

Originalni Prošireni univerzum,

Epsku priču koja je postojala od 1976-2014.

Hvala vam.

Da se podsetimo: kada je Lukasfilm 25. aprila 2014. objavio da je stari Prošireni univerzum dekanonizovan i preimenovan u „Legende“, mnogi fanovi ovo i nisu baš dočekali sa oduševljenjem. Oni su se potom organizovali u Give Us Legends pokret koji od Lukasfilma traži da se taj kontinuitet samo nastavi, a ne da se rekanonizuje. Ovim bilbordom oni su dokazali svoju predanost i ljubav prema univerzumu koji vole, međutim, iako nekima sa strane ovo možda deluje romantično, reakcije na bilbord su bile, blago rečeno, oštre i indikator su jednog većeg problema.

Give Us Legends pokret, ali i fanovi starog Proširenog univerzuma u globalu, su već duže vreme pod udarima jedne velike grupe ljudi, koju čine kojekakvi Star Wars blogeri, razni pomodari, ljudi koji jednostavno mrze Prošireni univerzum i, kako ih ja zovem, „diznibotovi“. Deluje kao da je postalo moda pljuvati po Proširenom univerzumu i deluje kao da je Prošireni univerzum zamenio prikvel trilogiju kao meta za blaćenje, a ako slučajno kažete da vam se ne sviđa nešto od novih diznijevih stvari onda za vas kažu da niste „pravi fan Star Warsa“. Doduše, ni fanovi Proširenog univerzuma im nisu ostali dužni: strastveni kao i uvek, ulazili su u rasprave i obračune (naravno ne fizičke), pokušavajući da odbrane univerzum koji vole. Ove kontranapade su isti oni „fanovski“ blogovi i sajtovi iskoristili da obrnu situaciju i kažu da su fanovi Proširenog univerzuma smarači, fanatici, nasilnici, a neki su ih oslovili i sa „teroristi“, „džihadisti“ i „kancer u Star Wars fandomu“.

Sva sreća, ovaj sukob se nije preneo i kod nas, mada problem i dalje postoji, te ćemo svakako pričati o ovoj temi na „Star Wars – pre i posle Diznija“ tribini u nedelju na Danima fantazije u Novom Sadu.

Da li će ovaj bilbord promeniti situaciju i naterati Lukasfilm da krene da pravi nove Legende? Jako teško, mada ne i nemoguće. Kako god, fascinantno i prelepo je videti kako se fanovi Legendi bore da se taj univerzum nastavi. Ovakvo predanim i iskrenim fanovima ima retko koja franšiza da se pohvali. Iskreno se nadam da će oni ostvariti svoj cilj i Give Us Legends pokretu želim svu sreću.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s