Nova zvanična mapa galaksije otkriva šta je zapravo Starkiler baza?

Internetom se danas proširila zvanična mapa Star Wars galaksije (slika ispod; klik za veću sliku), na kojoj su pored nekih dobro nam poznatih planeta prikazane i nove koje ćemo videti u Epizodi VII – nove planete imaju crveni okvir.

Upozorenje! Iako članak ne sadrži neke ključne delove zapleta Epizode VII, nastavak teksta se nikako ne preporučuje za čitanje onima koji žele da izbegnu sve spojlere Buđenja sile, jer ih ima (mada nisu ogromni).

galaxy_map

Među novim planetama su: D’Kuar (D’Qar) koja se nalazi u Spoljašnjem prstenu južno od Nabua (Naboo). D’Kuar, planeta prekrivena džunglom, je inače mesto na kom se nalazi baza Otpora. Među novim planetama na mapi je i Takodana, koja se nalazi u Srednjem prstenu, istočno od Ratataka (Rattatak). Takodana je planeta bogatih šuma i brojnih jezera, a na njoj se nalazi zamak Maz Kanate. Tu je još naravno i pustinjski Džaku (Jakku), koji se nalazi u Unutrašnjem prstenu, severno od Takodane. Među novim planetama je i Hosnian Prajm (Hosnian Prime) koji se nalazi na ivici Jezgre, južno od Korelije (Corellia). O Hosnian Prajmu nemamo zvaničnih informacija, ali glasine kažu da je ta planeta postala nova prestonica Nove Republike, što bi značilo da je Čandrila (Chandrila), koja je postala prestonica nakon bitke za Endor, u nekom trenutku između Epizoda VI i VII napuštena.

I na kraju je ostala Starkiler (Starkiller) baza koja se nalazi u Neistraženim regionima (Unknown Regions) na galaktičkom severozapadu, a kojoj ćemo da posvetimo poseban deo ovog članka. E sad, „Starkiler“ naravno nije ime same planete, već naziv postrojenja Prvog poretka koje se tu nalazi. Međutim, da li ikako možemo da znamo koje je pravo ime planete na kojoj se Starkiler baza nalazi? Apsolutno da!

Ako ste se ikad, makar malo, bavili kartografijom daleke galaksije, odmah možete da primetite da je raspored planeta na ovoj mapi isti kao i na svim dosadašnjim mapama, tj. planete se nalaze na istim mestima kao i u starom kanonu. E sad, pogledajte na gornjoj mapi poziciju Starkiler baze i njen položaj u odnosu na planetu Ord Mantel (Ord Mantell). Dalje, pogledajte bilo koju „staru“ mapu (na primer ovu), na njoj pronađite Ord Mantel i na osnovu relativnih položaja sa „nove“  mape pokušajte da pronađete poziciju koja bi pripadala Starkiler bazi. Ono što ćete naći je planeta Ilum (Illum)! Dodatni prilog tome da se Starkiler baza nalazi na Ilumu je i njen izgled koji smo videli u brojnim tizerima i trejlerima. Videli smo da se Starkiler baza nalazi na planeti koja je izborana brojnim planinskim vencima i da je prekrivena snegom – i u starom i u novom kanonu, Ilum je isti takav!

Ilum je inače planeta čija je kora ispunjena ogromnom količinom kaibur kristala, koje su Džedaji koristili u izradi svojih svetlosnih sablji. Ali pored svetlosnih sablji, od kaibur kristala su se u dalekoj istoriji, gle čuda, pravila i super oružja! Kaibur kristali su, po novom kanonu, bili ključni elementi i prve i druge Zvezde smrti. Dakle, Prvi poredak je napravio svoje super oružje na samom mestu koje je izvor ključnih komponenti tog oružja. Moja lična teorija je da Starkiler baza nekako crpi energiju jezgre same planete koju foksira kroz kaibur kristale i tako nastaje ubojiti zrak ovog super oružja. Znamo da je Starkiller mnogo potentnije oružje od prve i druge Zvezde smrti – Starkiler baza svojim zrakom gađa zvezdu odabranog zvezdanog sistema, čime pravi supernovu koja uništava čitav zvezdani sistem, a ne samo jednu planetu.

Takođe što je zanimljivo na novoj mapi je da u polju Starkiler baze piše „origin point“ , tj. lokacija porekla, odnosno „odakle je krenula“. Dakle, to u prevodu znači da je Starkiler baza pokretna! Da, kako stvari stoje, čitava planeta može da putuje kroz hipersvemir galaksijom! Međutim, „putujuće planete“ u Star Wars univerzumu nisu nikakva novina (barem za nas koji smo čitali stari Prošireni univerzum, ili makar samo New Jedi Order serijal), siguran sam da makar deo vas zna za Zonamu Sekot.

Dakle, to bi bilo praktično sve što znamo o Starkiler bazi. Veoma zanimljivo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s