Analiza prvog TV spota Epizode VII

Kako je sinoć objavljen prvi TV spot Epizode VII, rešili smo, naravno, da i za njega uradimo analizu. Imajte u vidu da nećemo obrađivati kadrove i replike koje smo već videli i čuli u prethodnim tizerima i trejlerima, već samo one nove. Nego, hajde da vidimo šta se dešava u novim kadrovima, da li neke glasine mogu da nam pomognu u tom odgonetanju, te šta smo uopšte novo saznali.

Upozorenje! Nastavak članka sadrži veliku količinu detalja koji se vrlo lako mogu ispostaviti kao spojleri, tako da ostatak teksta čitate na sopstvenu odgovornost.

0:01 – Milenium Falkon sleće na planetu Takodanu, u zamak Maz Kanate, koji se vidi u daljini na obali (jezera? fjorda?). Nakon što su Rej (Rey), Fin (Finn) i BB-8 pobegli sa Džakua (Jakku) na svemirsku stanicu (punu ološa i gangstera) gde su se sreli sa Hanom i Čubakom (Chewbacca), BB-8 je otkrio da je kod njega svetlosna sablja koja je nekad pripadala Anakinu, pa Luku Skajvokeru (Luke Skywalker). Han je prepoznao sablju i predložio je da svi zajedno od kod Maz na Takodanu.

0:03 – Rej i BB-8 se nalaze na pijaci na Džakuu. Ovo je scena kada se ona po prvi put sreće sa Finom.

0:05 – Han i Fin se nalaze na Starkiler (Starkiller) bazi. Njih dvoje su zajedno sa Čubakom došli na Starkiler bazu da bi spasili Rej i da bi postavili eksplozive kojima bi uništili komandni centar baze.

0:16 – Rej se tuče (i pobeđuje) sa lokalnim siledžijama. Ovo je deo sekvence kada se ona sreće sa Finom, koji joj pomaže u ovoj borbi. Njih dvoje potom pričaju i sprijateljuju se, ali odmah potom dolaze stormtruperi i TAI lovci Prvog poretka.

0:17 – X-vingovi u borbi iznad Starkiler baze. Koliko znamo, Otpor u bitku šalje dve eskadrile X-vingova: Plavu i Crvenu eskadrilu (ti nazivi eskadrila su korišteni u produkciji i ne mora da znači da će se one tako zvati i u filmu). Vođa Crvene eskadrile je Gorvin, najbolji prijatelj Poa Damerona.

0:24 – Rej, koja se nalazi u šumi pored zamka Maz Kanate, puca na Kajlo Rena (Kylo Ren) koji joj se približava. Kajlo savladava i hvata Rej, te je odnosi sa sobom u Starkiler bazu.

0:26 – Milenium Falkon, u kom su Han, Fin i Čubaka, naglo sleće na Starkiler bazu. Oni su u misiji da spasu Rej i unište oružije Prvog poretka. Inače mišljenja smo da je litica na obodu šume iznad koje Falkon preleće, zapravo poprište finalnog duela filma između Kajlo Rena sa jedne i Rej i Fina sa druge strane.

I pred kraj moramo obavezno da se pozabavimo i sa novim replikama koje izgovara Maz Kanata. Maz kaže sledeće: „Živela sam dovoljno dugo da vidim iste oči u različitim ljudima. Gledam tvoje oči… znam te oči!“ E sad, hajde da vidimo šta ovo znači. Prvi deo nam jasno predlaže da je Maz zapravo poprilično stara i da je gledala generacije koje se smenjuju – nije nemoguće da je ona dovoljno stara da je videla i Ratove Klonova. Drugi deo nam govori da Maz zna roditelje (ili pretke, generalno) osobe sa kojom razgovara, a to je najverovatnije Rej. E sad, postavlja se pitanje poznajemo li i mi njene roditelje? Pa, moraćemo da sačekamo decembar i saznamo uopšte ko su oni.

To bi bilo to za analizu prvog TV spota Epizode VII. Ako ste videli nešto što nam je promaklo i koje je vaše mišljenje o ovom TV spotu, napišite u komentarima ispod.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s