Analiza Drugog Trejlera Epizode VII

Kako smo i u prošlosti radili analize svih trejlera Epizode VII (potražite ih u kategoriji „Ostalo„), nema razloga da ne nastavimo sa tom tradicijom. Šta nam je sve otkrio ovaj poslednji trejler Epizode VII? Kako spram njega stoje brojne glasine? I šta se dešava u kadrovima koje smo videli? Odgovori slede u nastavku.

Upozorenje! Nastavak članka sadrži veliku količinu spojlera, tako da ostatak teksta čitate na sopstvenu odgovornost.

Ima dosta toga da se izanalizira, pa da krenemo:

0:09 – Trejler počinje sa nekoliko kadrova u kojima se Rej (Rey) provlači kroz zvezdani razarač koji je srušen na Džaku (Jakku) u bici za tu planetu koja se desila godinu dana nakon Bitke za Endor. Rej u razaraču traži materijal koji bi kasnije mogla da proda Unkaru Platu (Unkar Plutt), koji se bavi otkupom „starog gvožđa“. Ova scena se dešava na početku filma. Čujemo ženski glas koji pita Rej: „Ko si ti?„, na šta ona odgovara: „Ja sam niko.“ To pitanje je postavila Maz Kanata, koju smo inače i videli na bioskopskom plakatu Epizode VII (stoji pored Artua).

0:21 – Rej šeta pustinjom, a uz nju se kotrlja BB-8. Ovo se dešava na polovini prvog čina filma. BB-8 je na Džaku došao sa Poom Dameronom da preuzmu svetlosnu sablju koja je pripadala Anakinu Skajvokeru, a kada se pojavi Kajlo Ren (Kylo Ren) sa stormtruperima, BB-8 beži u pustinju (sa sabljom u sebi) i kasnije nailazi na Rej sa kojom se sprijateljuje.

0:25 – Rej čežnjivo gleda kako svemirski brod poleće u daljini. Ovaj kadar nam govori da je ona usamljena i da žarko želi da napusti Džaku.

0:37 – Još jedan kadar scene u kojoj vidimo postrojene stormtrupere u Starkiler (Starkiller) bazi. Na podijumu general Haks (Hux) drži govor za svečano otvaranje i demonstraciju ovog super-oružija.

0:38 – Isti kadar iz prvog trejlera u kom Fin (Finn) skida šlem na kom je krvavi trag prstiju, koji je ostavio njegov umirući prijatelj tokom borbe u selu na Džakuu. Fin pri tom kaže: „Odgojen sam da radim samo jednu stvar. Ali nemam za šta da se borim.“ Pod tim se misli da su deca indoktrinisana i trenirana da budu stormtrupri, što se upravo desilo sa Finom.

0:40 – TAI lovac u kom Fin i Po zajedno pokušavaju da pobegnu biva pogođen od strane zvezdanog razarača. Nakon borbe u selu na Džakuu Po je zarobljen, a Fin odlučuje da dezertira, te se njih dvoje (u nepoznatim okolnostima) udružuju i pokušavaju da pobegnu u ukradenom TAI lovcu.

0:45 – Nakon što se TAI lovac srušio, Fin luta pustinjom Džakua tražeći pomoć i nailazi na naselje. U tom naselju se nalazi baza Unkara Plata kome Rej prodaje svoju robu.

0:50 – Kajlo Ren stoji na mostu zvezdanog razarača, a kroz prozor, u daljini, se vidi putujući zrak crvene svetlosti. To je zrak koji ispucava Starkiler baza, a Kajlo gleda demonstraciju njene moći iz razarača, a general Haks i postrojeni stormtruperi sa zemlje. Pri tom, Kajlo kaže: „Ništa nam neće stajati na putu.

0:53 – Kajlo razgovara sa istopljenom maskom Darta Vejdera. Kajlov govor se nastavlja:“Ja ću završiti, ono što si ti započeo.“ Očigledno je da se Kajlo obraća Vejderu, kog on vidi kao svog uzora, a poslednje glasine kažu i da je Kajlo zapravo Vejderov potomak.

1:01 – Kajlo, koristeći Silu, muči i ispituje Poa koji je zarobljen u okršaju u jednom selu na Džakuu. Kajlo traži svetlosnu sablju, koja je u tom trenutku kod BB-8-a koji je sa Rej. Kajlo saznaje informacije koje je hteo.

1:04 – Starkiler super-oružije pogađa Takodanu, planetu na kojoj se nalazi zamak Maz Kanate. Ovo se dešava pred početak poslednje trećine filma.

1:05 – Milenium Falkon beži kroz groblje zvezdanih razarača od dva TAI lovca. Falkonom upravlja Rej, na topovima je Fin, a sa njima je i BB-8. Njih troje pokušavaju da pobegnu sa Džakua (što i uspevaju). Pri tom Rej kaže: „Ima raznih priča o tome šta se dogodilo.

1:13 – Vidimo Rej i Fina na Falkonu kako razgovaraju sa Hanom Soloom. Nakon što su Rej, Fin i BB-8 pobegli sa Džakua, dospeli su na jednu svemirsku stanicu, koja je puna bandi i ološa, i tu su sreli Hana i Čubaku (Chewbacca).

1:15 – Konačno vidimo i Hana, koji odgovara na prethodni citat koji je izrekla Rej: „Istina je. Sve to.“ Nakon ovoga, BB-8 otkriva da u sebi nosi svetlosnu sablju, koju Han odmah prepoznaje i predlaže da odu do Maz Kanate na Takodanu.

1:23 – Vidimo Kajlo Rena koji stoji s upaljenom svetlosnom sabljom, okružen sa nekoliko osoba. Za ovaj kadar je jako teško odrediti kojoj sceni i kom delu filma pripada – možda je to jedan od flešbekova? Videćemo uskoro. Već se sad na internetu spekuliše da su osobe oko Kajla, zapravo drugi Vitezovi Rena, ali mišljenja sam da je ovo malo verovatno. Sumnjam da bi Vitezovi Rena nosili puške i štapove.

1:27 – Vidimo kako se stormtruperi ukopavaju u ruševinama zamka Maz Kanate (koji su prethodno srušili), a u daljini, sa talasima vode iza njih stižu X-vingovi Otpora.

1:30 – Fin i Po se pozdravljaju u bazi Otpora, pred napad na Starkiler bazu. Ovaj kadar podseća na Epizodu IV, kada se Luk pozdravlja sa Hanom pred napad na Zvezdu Smrti. Nastavlja se Hanov govor: „Tamna strana. Džedaji. Oni zaista postoje.

1:34 – Još jedan kadar u kom vidimo borbu između X-vingova i TAI lovaca iznad zamka Maz Kanate na Takodani.

1:37 – Rej i Fina na Džakuu vijaju stormtruperi i TAI lovci. Njih dvoje očajnički traže brod da pobegnu, a pronalaze Milenium Falkon.

1:39 – Han uvodi Rej, Fina i BB-8-a u zamak Maz Kanate. Primetite da najviša od ovih zastava iznad ulaza ima mandalorski grb.

1:40 – Kadar iz drugog trejlera. Kako stvari stoje, osoba sa metalnom rukom je najverovatnije Luk Skajvoker. Smatra se da je ovo flešbek u kom se Luk pozdravlja sa Artuom pre nego što ode u samoizgnanstvo.

1:41 – Lični šatl Kajla Rena se spušta u selo na Džakuu. Kajlo želi da se domogne svetlosne sablje, koja je nekad pripadala Anakinu Skajvokeru, i koja je dospela (ne znamo kako) na Džaku. Međutim po sablju je pre stigao Po Dameron koji ju je sakrio unutar BB-8 koji beži, a Po nakon okršaja u selu biva zarobljen.

1:43 – Kapetan Fazma (Phasma) takođe učestvuje u borbi u selu. Fazmu igra glumica Gvendolin Kristi (Gwendoline Christie).

1:45 – Scena koja se dešava pred kraj filma. Rej plače, a ne znamo da li je to zbog smrti jednog velikog lika ili zato što je Fin povređen ili zbog nečeg trećeg.

1:46 – Han, Čui i Fin spuštaju ruke, nakon što suih držali u vis. Ovaj kadar se dešava nakon bitke na Takodani, kada Otpor potuče Prvi Poredak. U ovoj sceni se najverovatnije pojavljuje general Leja Organa.

1:47 – Kadar u kom vidimo BB-8-a prikopčanog u mesto astromek droida Poovog X-vinga. Ovo je scena finalne bitke između Otpora i Prvog Poretka iznad Starkiler baze.

1:50 – Kadar u kom vidimo borbu X-ving i TAI lovaca u bici iznad Starkiler baze. Ponovo čujemo Maz Kanatu koja kaže: „Sila. Ona te doziva“ , i na samom kraju: „Samo je pusti u sebe.“ Ovih par rečenica se najverovatnije odnose na Rej, mada postoji mogućnost da to Maz govori Finu (u šta lično sumnjam).

1:53 – Stormtruperi izleću iz desantnog broda i napadaju selo na Džakuu.

1:54 – U šumi u okolini dvorca Maz Kanate na Takodani, Rej biva napadnuta od strane Kajlo Rena i/ili kapetan Fazme. Nakon kraćeg okršaja, Rej biva zarobljena i posle toga odvedena u Starkiler bazu. Pošto je uhvatio Rej, Kajlo Ren naređuje povlačenje.

1:54 – Još jedan kadar bitke kod zamka Maz Kanate.

1:56 – Most zvezdanog razarača Prvog Poretka biva uništen. Bilo je više glasina koje su govorile da i Otpor u svom arsenalu ima super-oružije, koje je u produkciji imalo kodno ime „Malj“ („Sledgehammer“) – možda je ovo „Malj“ na delu? Videćemo.

1:56 – Leja u Hanovom zagrljaju. Njih dvoje se opraštaju pred Hanov odlazak u specijalnu misiju u Starkiler bazu.

1:57 – Fin i Kajlo Ren ulaze u duel na samom kraju bitke za Starkiler bazu. Ono što je zanimljivo je da se vidi da Kajlo ne nosi njegovu masku. Bilo je dosta glasina i koncept arta, koji su predlagali da je Kajlo kiborg i da mu je (makar) deo lica robotski – ovaj kadar to najverovatnije opovrgava, mada ne 100-procentno, jer ipak nismo videli Kajla celog.

To bi bilo to. Moramo i da napomenemo da je nova muzika Džona Vilijamsa (John Wiliams) bila fantastična, jedva čekamo da čujemo njegov ceo saundtrek. Podsetnik za spojlerokusce da imate potencijalni kompletan sinopsis Epizode VII, tako da možete da uživate u tim informacijama do 17. decembra.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s