Potencijalni Kompletan Sinopsis Epizode VII

Ekipa sa portala Making Star Wars je na osnovu brojnih što zvaničnih, što nezvaničnih informacija sklopila moguć sinopsis čitave Epizode VII.

Upozorenje! Iako je sinopsis u nastavku delom napravljen na osnovu neproverenih podataka i glasina, postoji velika verovatnoća da detalji koji slede predstavljaju ključne momente zapleta Epizode VII. Stoga, nastavak čitate na sopstvenu odgovornost.

Još ste tu? Super, pa da krenemo:

Svetlosna sablja lebdi kroz svemir i potom pada na jednu pustinjsku planetu – ta planeta je Džaku (Jakku). Misteriozna osoba pronalazi sablju i odnosi je seoskom starešini koji se zove „Vikar“ („Vicar“), a kog igra Maks Von Sidou (Max Von Sydow). „Vikar“ kontaktira Otpor, koji šalju pilota Poa Damerona (Poe Dameron) i njegovog droida BB-8, da pokupi sablju. Dameron stiže na Džaku i uzima sablju, ali odmah potom iznad sela se pojavljuju desantni brodovi Prvog Poretka. Po stavlja sablju u BB-8 i naređuje mu da beži.

U desantnim brodovima Poretka stormtruperi se spremaju za borbu. Jedan od njih (onaj niski iz prvog tizer trejlera) je Fin (Finn), koji je nervozan. Brodovi se spuštaju na tlo, rampa se spušta a stormtruperi izleću savladavajući slab otpor seljana. Spaljuju čitavo selo i X-ving Poa Damerona. Finu je naređeno da ubije nedužne seljane, ali on ih pušta da pobegnu. Takođe, Finov najbolji drug je smrtno ranjen u borbi i ostavlja krvav trag na Finovom oklopu.

Na polovini bitke, spušta se veliki šatl Prvog Poretka iz kog izlazi Kajlo Ren (Kylo Ren), kog tumači Adam Drajver (Adam Driver). Renu se suprotstavlja nekoliko seljana, ali on ih sa lakoćom odbija. Ren dolazi do „Vikara“ i zahteva svetlosnu sablju. Međutim, „Vikar“ mu ne daje zadovoljavajuće odgovore, pa ga Ren hladnokrvno ubije.

Po Dameron je zarobljen od strane stormtrupera i biva odveden na zvezdani razarač Poretka, koji je u orbiti iznad Džakua. Fin, takođe na razaraču, je potresen događajima koji su se desili tokom bitke, zbog čega skida šlem i povraća. Finu prilazi njegov nadređeni oficir kojimu govori da treba da ode do drugog oficira na raport, jer nisu zadovoljni Finovim postupcima tokom bitke. Fin shvata da će biti kažnjen i to verovatno smrću.

U sledećem kadru vidimo Rej (Rey), a čije moguće pravo ime je Kira, kako na njenom spideru dolazi do olupine zvezdanog razarača. Rej ulazi u olupinu tražeći delove koje će kasnije da proda na otpadu. Rej pokazuje njene akrobatske veštine spretno preskačući preko dubokih pukotina u brodu. Nakon što je našla šta je tražila, Rej se vraća do njenog spidera i odlazi preko pejzaža u zalazak (jednog) sunca.

U međuvremenu, na zvezdanom razaraču iznad Džakua, Kajlo Ren muči Poa Damerona, kako bi saznao gde je sablja. Dameron ipak odaje da je sablja u njegovom droidu BB-8. Kajlo prenosi ovu informaciju „Generalu“ kog igra Domnal Glison (Domhnall Gleeson).

Fin, svestan da će najverovatnije biti streljan, odlučuje da pobegne. Međutim on nije pilot i ne ume da vozi nikakvu letelicu. Stoga, kada vidi da par stormtruper sprovode Poa Damerona u drugu ćeliju (ili na pogubljenje), Fin odlučuje da spasi pilota Otpora. Fin oslobađa Poa i njih dvoje kradu TAI lovac iz hangara. Nekoliko stormtrupera pokušava da ih spreči, ali Fin i Po pucaju iz lovca. Dalje, oni beže sa razarača, ali bivaju pogođeni. Prilikom udara, Po dobija povrede glave i pada u nesvest, a Fin uspeva da se katapultira u poslednji čas. Kada je došao sebi, Fin u daljini vidi srušeni TAI lovac i odlazi do njega gde uzima skida svoj oklop i uzima Dameronovu jaknu. Nije jasno u kakvom se stanju nalazi Po u ovom trenutku. Fin kreće da nađe pomoć U daljini on vidi spider i prati ga do najbližeg naselja.

Na komandnom mostu zvezdanog razarača, Ren i „General“ gledaju Finov dosije. „General“ predlaže hromtruperu kapetanu Fazmi (Captain Phasma), koju igra Gvendolin Kristi (Gwendoline Christie), da skoncentriše svoju potragu za droidom koji nosi sablju, a da potraga za Finom bude sekundarni cilj.

U sledećem kadru vidimo Rej kako sama jede u njenom domu, koji se nalazi u utrobi srušene AT-AT hodalice. Rej čuje nekakvo komešanje ispred i kad izađe vidi BB-8. Ona odlučuje da ode do otpada i tamo proda BB-8 sa ostalim delovima koje je sakupila iz srušenog razarača. Međutim, trgovac na otpadu je dao premalu cenu za droida, te ona odlučuje da ga zadrži.

Kasnije, na ulici ispred otpada Rej okružuje ulična banda. Tu se pojavljuje i Fin koji je nakon šetnje po pustinji našao naselje, i kada je video opkoljenu Rej odlučuje da joj pomogne. Međutim, njoj Finova pomoć (naravno) nije potrebna, a i sumnja u Finove motive kao i to da je on pilot otpora – što sugeriše jakna koju je Fin uzeo od Poa. Iznenada se pojavljuju TAI lovci koji počinju da bombarduju naselje, a Rej, Fin i BB-8 beže tražeći vozilo kojim bi pobegli. Nailaze na Milenium Falkon čija su vrata otvorena.

Njih troje ulaze u Falkon i poleću – Rej ga ekspertski vozi. Međutim za repom su im nekoliko TAI lovaca. Fin seda za četvorostruki top i obara jednog lovca. Rej vozeći Falkon ulazi u jedan srušeni razarač, a TAI lovac koji ih je počeo pratiti ne uspeva da se snađe u lavirintu olupine (koju Rej inače dobro poznaje), a Falkon beži iz razarača, pa iz atmosfere u svemir – moguće je da ulazi u hipersvemir.

U zvezdanom razaraču, Ren koji je u svojim odajama prima vest o neuspeloj potrazi za droidom koji nosi svetlosnu sablju. Ren je besan i počinje da priča sa istopljenom maskom Darta Vejdera.

Dalje, Rej i Fin izlaze iz hipersvemira i dolaze do džinovske krstarice (ili pokretne svemirske stanice), koja je leglo kriminalaca i ološa. Sleću u ogroman hangar i orvaraju vrata Falkona, a na dnu rampe su Han Solo i Čubaka (Chewbacca)! Njih dvoje teraju Rej i Fina da izađu iz broda, međutim oni to odbijaju. Han i Čui ulaze u Falkon, ali od jednom se oglašavaju alarmi na brodu – ispred Falkona je banda gangstera koji traže Hana. On i Čui izlaze napolje da razgovaraju sa gangsterima, ali se situacija pogorša i izbije pucnjava u kojoj je Čui lakše ranjen. Han, Rej, Fin i Čui beže u Falkon i odleću sa krstarice.

Han pita Rej šta oni uopšte rade i kakvi su im planovi. U tom trenutku BB-8 odlučuje da pokaže šta on u sebi zapravo nosi. Han prepoznaje svetlosnu sablju koja je nekad pripadala Luku Skajvokeru (Luke Skywalker) i predlaže da odu do Maz Kanate, koja je mo-cap lik i igra je Lupita Njongo (Lupita Nyong’o). Maz je pirat koja ima svoj štab na jednoj planeti prekrivenoj džunglama (neki smatraju da je to Javin IV (Yavin IV)). Taj štab je zapravo nekakva palata koja je skrovište pirata koji rade za Maz. U unutrašnjosti palate je niz likova različitih vrsta, a jedan od njih sprovodi družinu do Maz koja se nalazi u katakombama ispod palate.

Kada dođu do Maz i pokažu joj sablju, ona je odmah prepozna. Maz je jaka u Sili i veoma je moguće da je ona nekad bila Džedaj ili Padavan. Maz objašnjava put kojim je išla sablja, zašto je ona došla baš do Rej i zašto Rej mora da bude njen vlasnik. Maz, takođe saopštava Rej detalje o njenoj prošlosti i budućnosti, a sve to zajedno kod Rej izaziva bes te ona izlazi van ispred palate da razmišlja.

Sledeći kadar pokazuje Kor Selu (Kor Sella) u palati među ostalim raznolikim narodom. Selu igra Mejzi Ričardson-Selers (Maisie Richardson-Sellers). Sela je špijun Otpora koju je poslala kraljica Leia. Ona kontaktira svoje nadređene i javlja im da je pronašla Soloa i ekipu i da je sablja kod njih.

U tom trenutku iznad piratske palate se pojavljuju brodovi Prvog Poretka. Dok se desantni brodovi Poretka spuštaju ka palati Kajlo preko holograma razgovara sa njegovim nadređenim, koji se zove „Uber“. „Uber“ predlaže renu da iskoristi novo super-oružije Poretka koje se zove „Katapult“, a savetuje Rena da „ne bude previše sentimentalan“ – što jasno predlaže da je Ren u prošlosti imao veze sa Solo porodicom. Na tlu, kapetan Fazma je sa stormtruperima uspela da zarobi Rej i odvodi je na razarač. Ren naređuje da se palata bombarduje.  

Međutim, u poslednji čas se pojavljuje flota Otpora i Po Dameron koji pilotira crnim X-vingom. Brodovi Prvog Poretka beže. Na tlo ispred palate se spušta šatl iz kojeg izlazi kraljica Leia i C-3P0. Leia se pozdravlja sa Hanom, ali sastanak je neprijatno čudan – njih dvoje se očigledno dugo nisu videli.

Leia odvodi ana, Čuia, Fina i BB-8 u bazu Otpora na Javinu IV. Leia u razgovoru sa Finom saznaje namere Poretka, što ubrzava planove Otpora. Naime, Otpor planira veliku ofanzivu i napad na bazu poretka kako bi uništili njihovo super-oružije: „Katapult“. Leia družini objašnjava plan napada i predstavlja super-oružije Otpora koje se zove „Malj“, a koje planiraju da iskoriste u napadu. Deluje da je Leia znatno militantnija, nego kad smo je poslednji put videli. Maz Kanata daje svetlosnu sablju Lei, a ona je predaje Finu.

Napravljen je plan, kojim će Han, Čui i Fin prvo sleteti u bazu Poretka, gde će sabotirati štitove i pokušati da spasu Rej. Kada štitovi budu uništeni, usledeće glavni napada flote Otpora. Na rastanku, Han kaže Lei da će „da požuri nazad.“

U sledećem kadru vidimo Rej koju u zatvorskoj ćeliji u bazi Poretka Kajlo Ren muči i saslušava. Tokom saslušavanja Kajlo uspeva da Silom pročita misli od Rej, ali u isto vreme Rej uspeva da pročita i Renove, tako da saznaje njegove planove. Rej govori Renu da on neće nikad biti moćan kao Vejder, zbog čega se on razbesni i odlazi da saopšti „Uberu“ šta je saznao ispitivajući Rej. Rej potom koristeći Silu beži iz zatvorske ćelije i izlazi napolje na površinu snežne planete.

Han, Čui i Fin u Falkonu izlaze iz hipersvemira tik pored snežne planete na kojoj je baza Poretka i velikom brzinom se spuštaju kroz atmosferu – to su mere da bi što bolje izbegli obezbeđenje. Međutim, padaju prevelikom brzinom i ruše se u šumi pored glavnog štaba Poretka. Ipak, Falkon nije pretrpeo velika oštećenja i svi su dobro. Dok su prolazili kroz šumu, Fin priča Hanu o svojoj prošlosti. U jednom trenutku, družina nailazi na Rej, koja je presrećna jer su oni došli da je spasu.

Falkonov dolazak na snežnu planetu nije bio neprimećen – Kajlo Ren sa kontigentom stormtrupera češlja kroz šumu. Pronalaze Falkon, a Ren ulazi u njega i seda za pilotsku stolicu. Lagano prelazi rukom preko rukohvata i kontrolne table – kao da se priseća starih uspomena ili da razmišlja o budućnosti koju je možda imao. Međutim, naglo ustaje i nastavlja potragu za uljezima.

Potom se iznad planete pojavljuje čitava flota Otpora i započinje jedna velika svemirska bitka. Leia naređuje da Otpor koristi njihovo super-oružije „Malj“, koje uništava zvezdane razarače Poretka kao da su igračke. Međutim, u štabu Poretka „General“ naređuje upotrebu drugog super-oružija koje Poredak ima: „The Array“. Ovo super-oružije onesposobljava sve letelice koje su u svemiru oko planete, ali su one letelice koje su u atmosferi – među kojima je i Po Dameron i njegova eskadrila – su pošteđene.

„Malj“ je uništen i povučen gravitacijom, kreće da pada ka površini snežne planete. Leia je očajna i naređuje potpuno povlačenje. Videvši rasulo koje se dešava na nebu, Han odlučuje da preuzme stvar u svoje ruke. Družina postavlja eksplozive na štab Poretka i generator štita od „Katapulta“.

Međutim, baš kada su postavili poslednji eksploziv, pojavljuje se Kajlo Ren. Han prilazi Renu i pokušava da ga zapriča, kako bi ostali pobegli. Ali Ren svetlosnom sabljom hladnokrvno ubija Hana, verovatno svog oca. Leia oseća Hanovu smrt u Sili. Čui u agoniji ispušta niz krika i počinje ludački da puca. Eksplozivi počinju da detoniraju i svi beže.

Čubaka trči da spremi Falkon za poletanje. Za to vreme Fin, koristeći Lukovu svetlosnu sablju, se sukobljava sa Renom na litici na kraju šume. Međutim, Kajlo nema većih problem da razoruža Fina, koji završava ranjen na zemlji. Ipak, Fin baca sablju prema Rej, koja je uzima i ulazi u duel sa Renom. Od detonacija, tlo ispod Fina se urušava i on počinje da klizi ka litici. Rej ga spasava, a dok im je Ren prilazio da ih dovrši pojavljuje se Čui u Falkonu i salvom laserskih rafala tera Rena u beg.

Preostale snage Otpora bombarduju instalacije poretka, a Čui kupi Rej i Fina u Falkon. Poredak je poražen, a Ren beži i sa „Uberom“ planira naredni korak.

Rej, Fin i Po se vraćaju u bazu Otpora kao heroji, ali slavlje je gorkog ukusa zbog Hanove smrti. Rej se rastaje i oprašta od družine, a ponajviše sa Finom koji se oporavlja u ambulanti. Za to vreme, BB-8, R2-D2 i C-3PO dešifruju mapu kako bi saznali lokaciju Luka Skajvokera, što i uspevaju. Rej ulazi u Falkon, a Čui pokušava da je razvedri. Njih dvoje se upućuju u nepoznatom pravcu.

Falkon izlazi iz hipersvemira i spušta se na jednu planetu sa zelenim brdima i velikim okeanima. Rej izlazi iz Falkona i počinje da se penje uz stepenice koje su uklesane u visoko brdo. Kada dođe do vrha, tamo je čeka figura sakrivena plaštom i kapuljačom. Rej joj predaje Lukovu svetlosnu sablju.

U poslednjem kadru vidimo da je osoba pod kapuljačom zapravo Luk Skajvoker.

KRAJ

To bi bilo to. Za neke delove smatram da su se malo drugačije odvili, ali generalno, mislim da zaplet Epizode VII ide ovim putem. Kako god, ostaje da sačekamo decembar i vidimo.

Advertisements

Jedno mišljenje na „Potencijalni Kompletan Sinopsis Epizode VII

  1. Povratni ping: Epizoda VII na Komikonu! - Emitor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s