Analiza Prvog Trejlera Epizode VII

Star Wars Celebration je danas uspešno otpočeo i odmah smo na startu dobili novi trejler Epizode VII. Šta nam je novo ovaj dvominutni trejler doneo i kako u odnosu na njega stoje dosadašnje glasine, pročitajte u nastavku.

0:19 – Počinje kadar u kom speeder prelazi preko pustinjskog pejzaža. Speeder je u daljini, ali deluje da je to onaj „kockasti“ koji je vozila Rej (Rey) u prvom tizer trejleru. Vidimo u daljini srušeni zvezdani razarač i srušeni X-Wing, što jasno predlaže da se iznad ove planete vodila žestoka bitka. Takođe, po izgledu motora deluje da je ovo starija verzija X-Winga, na osnovu čega bi mogli da zaključimo da se ta bitka vodila neposredno nakon Epizode VI. Na posletku, Džej Džej Abrams (JJ Abrams) je na panelu izjavio da ova pustinjska planeta nije Tatuin (Tatooine), već da se zove Džaku (Jakku).

0:38 – Kadar u kom vidimo istopljenu masku Darta Vejdera (Darth Vader). Počinje naracija u kojoj Luk Skajvoker (Luke Skywalker) izgovara svoj citat iz Epizode VI kada saopštava Lei da mu je ona sestra: „Sila je snažna u mojoj porodici. Moj otac je ima.“ Još smo ranije znali, iz procurelog koncept arta, da Kajlo Ren (Kylo Ren) ima Vejderovu masku.

0:45 – Kadar u kom misteriozna figura stavlja svoju veštačku ruku na R2-a. Nastavlja se i Lukova naracija: „Ja je imam.“ Teško je bilo šta izvući iz ove scene. Neki smatraju da je osoba pod kapuljačom lik kojeg igra Maks Von Sidou (Max Von Sydow), dok drugi smatraju da je to Luk Skajvoker. Međutim, ja sam mišljenja da je ovo zapravo flešbek scena sa Kajlom Renom, kada on napušta Džedajsku akademiju. Ko zna? Videćemo.

0:52 – Kadar u kom Rej prima u ruke svetlosnu sablju, a ta sablja i više nego liči na onu koju je Luk izgubio, zajedno sa šakom, na Bespinu u Epizodi V. A kada je u pitanju osoba koja predaje sablju, ona definitivno nije ljudsko biće, već je to onaj mali CGI vanzemaljac. Sliku ove scene smo videli ovde (druga slika po redu). Završava se Lukova naracija: „Moja sestra je ima. Tu moć imaš i ti.“

1:05X-Wingovi u niskom letu prelaze iznad nekakvog jezera. Istu ovu scenu, iz malo drugačijeg ugla, smo videli u prvom tizer trejleru. Smatra se da se ova scena dešava negde pred kraj filma kada Pobunjenici (ili Republika) napadaju zamak Kajla Rena na snežnoj planeti.

1:07 – Po Dameron (Poe Dameron) uživa u letenju. O ovom interesantnom liku se ne zna mnogo toga. Većina glasina govori da na početku filma on dobija specijalnu misiju od Leie, te se on kasnije udružuje sa Rej i Finom (Finn).

1:08 – Kratak kadar u kom Kajlo Ren zamahuje svojom svetlosnom sabljom. Ovaj kadar deluje da pripada onoj sceni u kojoj Ren sa stormtruperima napada i spaljuje selo, što smo videli u koncept artu.

1:09 – Kadar u kom Rej, Fin i BB-8 beže od eksplozija izazvanih bombardovanjem TIE-lovaca – ako pažljivije pogledate sliku, u gornjem levom uglu se i vidi jedan TIE-lovac u daljini.

1:11 – Kadar u kom vidimo Kajla Rena u krupnom planu kako koristi Silu. Ovaj kadar je takođe deo scene u kojoj Ren sa stormtruperima spaljuje selo. Ovo je prvi, zvanični, put da vidimo Renovu masku, mada smo jutros dobili pregršt promo arta na kojem je Ren poprilično i detaljno zastupljen.

1:13 – Kadar u kom su postrojeni stormtruperi – ovo deluje kao neki ceremonijalni doček, poput onog u Epizodi VI kada Imperator dolazi na Drugu Zvezdu Smrti (Death Star). Obratite pažnju na zastave na kojima je novi logo Imperije, a u gornjem desnom uglu se vide topovi poput onih na Zvezdi Smrti, a levo se vide novi TIE-lovci čiji su motori bele boje. Takođe, na podijumu je neka istaknuta tamna figura.

1:14 – Još jedan kadar u kojem vidimo Rej, koja deluje umorno.

1:15 – Kadar u kom TIE-lovce malo detaljnije. Dizajn ovih letelica je takođe pretrpeo neke kozmetičke promene, jer deluje da je trup (mat) crne boje, dok su motori skoro pa beli.

1:16 – Kadar u kom TIE-lovac puca po hangaru zvezdanog razarača. Delić ove scene (pre izbijanja haosa) smo videli u procurelom koncept artu. Inače u ovoj sceni Fin (verovatno sa Dameronom) krade dotičnu letelicu i beži sa razarača, nakon čega se ruše na planetu (Džaku) ispod.

1:17 – Kadar u kom Fin, vidno uznemiren, skida šlem. Ova scena je sa početka filma, nakon što je Imperija spalila ono selo. Na šlemu se vide neki tragovi prstiju, koji deluju da su od krvi – prema nekim glasinama tokom borbe u selu, Finov najbolji drug biva ubijen, tako da je moguće da je možda on na samrti ostavio te tragove.

1:18 – Kadar u kom nekakav šatlzajedno sa transporterima (verovatno za trupe), leti ka zvezdanom razaraču. Novi šatlovi i razarači Imperije su, očigledno, novog unapređenog dizajna. U prvi mah, razarač me je podsetio na onakve razarače koje je Imperija imala u The Old Republic video igri. Moguće je da ovaj kadar pokazuje imperijalce koji se vraćaju iz napada na selo.

1:20 – Kadar u kom vidimo kapetana Fazmu (Captain Phasma), koji je prvobitno nazivan „hromtruper“. Prema većini glasina, Fazmu igra glumica Gvendolin Kristi (Gwendoline Christie). Prema poslednjim glasinama, ova uloga i nije baš velika u Epizodi VII.

1:21 – BB-8 viri iz ćoška. Ovaj kadar deluje da se dešava na Milenium Falkonu. Još je ranije Mark Hamil izjavio, a danas je i 100% potvrđeno, BB-8 je praktični rekvizit i za njegovo „oživljavanje“ nije korišten CGI.


1:23 – Rej pruža ruku Finu. Deluje da se ovo dešava nakon onog imperijalnog bombardovanja.

1:26 – Milenium Falkon beži od TIE-lovca, i ulazi u „auspuh“ srušenog razarača. Ova scena se dešava na kraju prve trećine filma kada Rej, Fin (verovatno i Dameron) sa Hanom i Čubakom (Chewbacca) beže sa Džakua.

1:28 – U krupnom planu po prvi put vidimo i pilota TIE-lovca. Očigledno, i piloti su, poput ostalih branši vojske Imperije, pretrpeli promene u izgledu.

1:34 – „Čui, kod kuće smo,“ prvi put da vidimo neke od pripadnika originalne trilogije kako će da izgledaju u filmu. Deluje da su Han i Čui u jednom trenutku filma izgubili Falkon, pa ga ovde preotimaju ili da su u ovom trenutku zatekli lopove koji su hteli da ukradu brod. Hanov novi izgled je sjajan, pogotovo sa Indy jaknom.

To bi bilo to. Ovaj prvi dan Proslave je bio sjajan i nadam se da ste uživali uz Star Wars Legends Serbia. Narednih dana se očekuje još uzbudljivih stvari.

One Comment Add yours

  1. makaroni87 kaže:

    Svaka cast na analizi! Extra odradjen posao! 😀

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s