Rogue Planet – Greg Bear

Želeći da istražim korene invazije i prve pojave famoznih Južan Vongova (Yuuzhan Vong) u Star Wars univerzumu, sledeća knjiga na mojoj listi za čitanje je bila Rogue Planet pisca Grega Bera (Greg Bear). Ber je poznat po tome da piše dosta drugačiju vrstu naučne fantastike od Star Warsa, tako da je bilo interesantno za videti kako će se on snaći u dalekoj, dalekoj galaksiji. Rogue Planet je reklamirana kao akciona avantura prekrivena plaštom misterije, ali šta smo zaista dobili pročitajte u nekoliko pasusa koji slede.

Priča knjige se odvija tri godine nakon Epizode I: The Phantom Menace. Anakin Skajvoker (Anakin Skywalker) je najtalentovaniji Padavan svoje generacije i znatno je napredniji u svojim moćima u odnosu na ostale vršnjake. Uprkos tome, njegov Učitelj, Obi-Van Kenobi (Obi-Wan Kenobi), ima mnogo poteškoća da trenira ovog dečaka u kom je Sila ekstremno jaka. Naime, pored toga što Anakina više zanima popravljanje i sklapanje droida, on se neretko iskrada iz Džedajskog hrama da bi učestvovao u opasnim, nelegalnim trkama koje se odvijaju u sumnjivim četvrtima Korusanta (Coruscant). Nakon što je Obi-Van vratio u Hram Anakina iz upravo takve jedne trke, njih dvoje dobijaju jednu specijalnu misiju od Mejsa Vindua (Mace Windu). Naime, pre godinu dana Džedajsko Veće je poslalo jednu Džedajku – Verdžer (Vergere) – u misiju na misterioznu planetu Zonama Sekot da bi ona od lokalnog stanovništva kupila brod koji oni prave. Ono što je zanimljivo je da pored toga što su brodovi koji se prave na Zonami Sekot najbrži u galaksiji, oni su i živi! Međutim, nakon što je otišla na Zonamu, od Verdžer više nije bilo ni traga ni glasa. Stoga, Mejs je naložio Obi-Vanu i Anakinu da odu i saznaju šta se desilo sa nestalom Džedajkom, te, ako mogu, da kupe sekotanski brod. Međutim Obi-Van i Anakin nisu jedini koje zanimaju tajne Zoname Sekot. Naime, ambiciozni oficir Vilhuf Tarkin (Wilhuff Tarkin) šalje svog starog prijatelja, koji je biznismen i konstruktor brodova, Reita Sienara (Raith Sienar) u misiju da se dokopa sekotanske tehnologije.

U prvi plan je, pomalo neočekivano, dospeo Anakin. Delovalo je da onom klincu iz Epizode I koji je trčkarao okolo vičući „Jupi“, predstoji veoma dugačak put ka tome da postane Dart Vejder (Darth Vader). Međutim, Greg Ber nam je ovom knjigom pokazao da je u Anakinu uvek postojala ta klica tame, te da se ona vremenom samo razvijala. Bilo je veoma zanimljivo za čitati delove o Anakinu koji se u ovoj knjizi nalazi na bitnoj raskrsnici u njegovom životu – na pola puta između roba sa Tatuina (Tatooine) i budućeg Džedaj Viteza. Takođe, u ovoj knjizi smo prisustvovali prvom ubistvu koje je počinio Anakin, što je definitivno bio vrhunac ove priče. Pored samog Anakina, zanimljiv je bio i Obi-Van. Njihov učiteljsko-učenički odnos je još u ranim fazama, a Kenobi neretko sumnja u svoje sposobnosti i pre svega u to da on nije prava osoba da bude Učitelj ovom izuzetno talentovanom Padavanu.

Berov stil pisanja je lep, a opisi jasni zbog čega nije bilo teško zamisliti date scene – što je bilo veoma bitno jer je planeta Zonama Sekot, u najmanju ruku, neobična. Jedina dva izuzetka od ovog dobrog opisivanja su bili trka u kojoj na početku knjige učestvuje Anakin, te proces sklapanja sekotanskog broda. Te dve instance su bile poprilično konfuzne, tako da je bilo neophodno vratiti se u nazad da bi se shvatilo koja su uopšte pravila trke, te šta se to dešava prilikom sklapanja broda. Za razliku od toga, negativci nisu bili konfuzni, ali su bili ekstremno bledi i nezanimljivi, pogotovo Sienar. Tarkin je imao par svojih prepoznatljivih momenata, ali je Sienar bio poprilično dosadan i iako je postojala ta sekundarna priča u kojoj on sumnja da mu je Tarkin smestio čitavu stvar, Sienar je bio skoro pa nepotreban lik.

Kao što sam napisao u uvodu, jedan od ciljeva sa kojim sam ušao čitajući ovu knjigu je bio da istražim jednu od prvih pojava Južan Vongova. Taj cilj je ostao u najvećoj meri neispunjen, jer je knjiga odala zaista malo informacija. Zapravo, Vongovi se ovde direktno ne pojavljuju, ali imaju svoju ulogu u čitavoj misteriji oko Verdžer. A kad smo već kod te misterije, ako ste poput mene pročitali knjige New Jedi Order serijala, onda već znate šta se desilo sa Verdžer i šta se desilo sa Zonamom Sekot, tako da već na početku knjige misterija je ubijena. U idealnom slučaju, onima koji planiraju da čitaju Rogue Planet savetujem da to urade pre nego što pročitaju New Jedi Order serijal.

U principu, Rogue Planet je uspešno spojila tri ere Star Wars istorije: Rise of the Empire/prequel eru u kojoj se ova knjiga dešava, zatim Rebellion eru zbog Tarkina i prve pojave Zvezde Smrti, te New Jedi Order eru zbog Vongova i Zoname Sekot. A da li sve to ovu knjigu čini esencijalnom? Apsolutno ne. Greg Ber je napisao jednu kratku, zabavnu avanturu u čijem je fokusu pre svih Anakin. Rogue Planet je jedna sasvim OK knjiga, koju možete da pročitate kao predpriču New Jedi Order serijalu.

One Comment Add yours

  1. Goldy kaže:

    Ja bih vam preporučio da ipak ne čitate ovo. Kratka je ali ubitačno dosadna, konfuzna i ukupno gledano nepotrebna.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s