Vader’s Quest

Siguran sam da je Darko Macan ime i prezime koje je i te kako poznato svim ovdašnjim ljubiteljima stripa. Ovaj hrvatski autor je jedan od uspešnijih stvaralaca stripa sa prostora bivše Jugoslavije, a sredinom 90-ih se okušao u Americi gde je radio za Dark Horse Comics gde je radio na nekoliko Star Wars naslova od kojih je jedan i Vader’s Quest, koji je predmet ove recenzije. Vader’s Quest je mini serijal koji je izašao u četri broja početkom 1999. godine. Pisac scenarija je Darko Macan, crtež je radio Dejv Gibons (Dave Gibbons), dok je kolorista bio Angus Mekki (Angus McKie).

Priča ovog stripa se odvija oko mesec dana nakon događaja iz Epizode IV. Nakon bitke kod Javina 4 (Yavin 4) i uništenja Zvezde Smrti (Death Star), Dart Vejder (Darth Vader) očajnički pokušava da nađe pilota koji je uništio super-oružije. Uz pomoć nekoliko plaćenika Vejder saznaje da je mladi pilot zapravo njegov sin, što on pokušava da zataška. Sa druge strane galaksije, Luk Skajvoker (Luke Skywalker) odlazi na planetu Džazbina (Jazbina), gde pokušava da ubedi lokalnog vladara koji se zove Prepredenko da se njegova planeta pridruži pobunjenicima. Prepredenko pristaje na Lukov predlog pod uslovom da Luk pronađe, Prepredenkovu ćerku koja se zove Sjajna (Syayna) a koja je oteta. Na planeti Dubrava, jedan pobunjenički pilot koji se zove Džal Te Gniev (Jal Te Gniev) slučajno odaje informaciju da se Luk nalazi na Džazbini. Gniev iako je veoma ljubomoran na Luka, ipak odlučuje da ispravi svoju grešku i da se vrati principima zbog kojih se pridružio Pobunjeničkom savezu.

Kao što vidite, imamo tri priče koje teku paralelno – Vejderova, Lukova i Gnievova priča – a svaka je različitog kvaliteta. Vejderova priča je bila skroz dobra – bilo je zanimljivo videti njegovu reakciju kada je saznao ko je mladi pilot koji je uništio Zvezdu Smrti, a njegov pokušaj zataškavanja te informacije od Palpatina (Palpatine) dosta govori o odnosu između ova dva Sita. Sa druge strane, Lukova i Gnievova priča su dosta lošije i neki njihovi elementi kao da su izvađeni iz nekih dečijih crtaća. Ono što bih takođe zamerio je nemaštovitost u kreiranju nekih novih likova i rasa. Na primer: stanovnici Dubrave su samo zeleni ljudi – baš originalno; stanovnici Džazbine su neki polu-ljudi-polu-mačke čija je kultura copy/paste Persijskog carstva; lik koji se zove Ban Papiga (Ban Papeega) je samo jedan veliki orao, i tako dalje.

Ono što su mi u razgovoru rekli prijatelji koji su takođe čitali ovaj strip je da nekima smeta to što Darko Macan često ubacuje dosta „naših“ reči u imena likova i planeta (na primer: Sjajna, Prepredenko, Bobek, Papiga (Papagaj), Dubrava, itd.), tvrdeći da im to ometa pažnju i skreće sa priče. Da budem iskren, ja tih problema nisam imao i čak šta više ta Macanova praksa mi je skroz simpatična.

Vader’s Quest definitivno ne spada u kvalitetnije Star Wars stripove, čak suprotno, spada među loše. Lukova i Gnievova priča su jednostavno loše i deluje kao da su ih napisali scenaristi Droids ili Ewoks TV serija. Nasuprot tome, Vejderova priča je zanimljivija i ona predstavlja jedini dobar aspekt ovag stripa. Jedina „istorijska“ vrednost koju ima ovaj strip i jedini razlog zbog kojeg biste možda mogli da ga pročitate je taj što u njemu Vejder saznaje da ima sina i da se njih dvoje u ovom stripu prvi put sreću – sve ostalo je jako loše.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s