Invasion: Rescues

Rescues je druga (ovaj put šestodelna) priča Invasion serijala. Tih šest brojeva ove priče je izdavano tokom 2010. godine, a pisac scenarija je bio Tom Tejlor (Tom Taylor), dok je crtač bio Kolin Vilson (Colin Wilson). Rescues, kao i čitav serijal, se odvija u New Jedi Order eri, a u odnosu na prethodnu priču, Rescues se praktično nastavlja odmah gde je Refugees stala, te nema velikog vremenskog razmaka između te dve priče. Recenziju prethodne priče možete pročitati ovde.

Da se podsetimo samo kako je Refugees priča završila. Fin Galfridian (Finn) je sa Džejsenom (Jacen) i Džeinom (Jaina) Solo tokom misije na Nar Šadi (Nar Shadda) došao u posedstvo jednog neobičnog holokrona. Naime, taj holokron je pokazao da je  jedan od najbližih saradnika Finovog oca, kralja planete Artorias, zapravo zamaskiani Južan Vong (Yuuzhan Vong) špijun, te se tu priča završila. Sa druge strane, Finova majka i sestra – Nina i Kej (Kaye) – su podigle pobunu robova u vongovskom brodu za prevoz zarobljenika, te su ga preuzele i pobegle u njemu.

Dalje se nastavlja Rescues priča. Fin, naravno, nije mogao nakon onog saznanja da jednostavno sedi u Džedajskoj akademiji na Javinu (Yavin 4), te je odlučio da se iskrade i pobegne ka Artoriasu. Međutim, iako je planirao da ode sam, pridružili su mu se Džejsen i Džeina. Jedini plan koji ovaj trojac ima je da što pre dođu do Artoriasa i da se nadaju da će do vremena kad oni stignu, Finov otac biti živ. Sa druge strane Kej i Nina, sa hiljadama drugih koji su preživeli pobunu, u ukradenom vongovskom brodu dolaze do planete Dibruk (Dibrook). Svemirska stanica koja je u orbiti iznad Dibruka je pod napadom manje Južan Vong flote, a Nina i Kej sa svojim brodom pomažu republičkim brodovima u odbrani stanice. Iako su uspeli da je odbrane, sa stanice je kidnapovan veći broj ljudi koje su Vongovi odveli dole na Dibruk, gde imaju tajnu bazu. Nakon toga, Kej odlučuje da sa vojnicima Republike i onima koji su sposobni za borbu sa njenog broda, pokuša da vrati i spase one koje su Vongovi oteli.

OK, i dalje imam problem sa dizajnom Južan Vonga. Većinu stvari sam objasnio u recenziji prošle priče, ali u ovoj priči se pojavljuju neke nove netačnosti. Na primer, ni jedan Južan Vong shaper uopšte nema na glavi headdress. Da pojasnim, shaper je član istoimene kaste u društvu Južan Vonga, koja se bavi, grubo rečeno, naukom i tehnologijom. Shapere  se lako moglo prepoznati, jer su na glavama nosili headdress. Headdress je predstavljao zbir zmijolikih nastavaka, koji su se pomerali u skladu sa promenama emocija shapera. Da, njihov izgled je podsećao na Meduzu iz grčke mitologije, dok ovde u stripu, oni su jednostavno Južan Vong žene. Takođe, na Dibruku u bazi shapera se pojavljuje i jamosk (yammosk). Jamosci su bili ratni kordinatori Vongovske vojske, koji su telepatski kontrolisali trupe na bojnom polju kako bi one dejstvovale organizovano i efikasno. Oni su komandovali velikim armadama, te im nije bio posao da sede na nekoj zabačenoj planeti u bazi shapera. Zapravo, jedini razlog zašto je ovde jamosk uveden u priču je taj da bi se objasnilo zašto vongovski brod kojim komanduje Nina nije mogao sa vojskom da sleti odmah kod vongovske baze.

Što se tiče same priče, Kej i Nina su definitivno izbile u prvi plan u odnosu na Fina i priču koja prati njega. Bitka koja se vodila dole, na tlu Dibruka, je u potpunosti u duhu knjiga New Jedi Order serijala, a da budem iskren, Rescues je tu atmosferu rata sa Vongovima uhvatio bolje čak i od nekih knjiga. Jednostavno, možete da se borite svom snagom protiv Vongova, možda na kraju i pobedite, ali na putu do pobede ćete izgubiti toliko toga da ćete se zapitati da li je pobeda bila vredna tolike patnje. To se upravo desilo Kej na kraju bitke za Dibruk. Takođe, to što su Južan Vongovi u borbu poslali mutirane zarobljenike, tako da se borba vodila između članova porodica, odlično pokazuje kakvu su taktiku praktikovali. Što se tiče Fina, iako je možda bio u drugom planu, priča koja ga prati nije loša, mada tek na samom kraju ona postaje zanimljiva. Nina i Kej su veoma zanimljivi likovi, pogotovo Nina koja nije onakva kakvom se predstavlja (ne bih da spoilujem previše).

Uprkos nekim problemima koji se pojavljuju i u ovoj kao i prethodnoj priči (netačnosti i dizajn Vongova, kao i to što su neke stvari u vezi njih loše ili nedovoljno objašnjene) Rescues je i više nego solidna priča, a da budem iskren sviđa mi se više od prethodne. Samo da napomenem da kompletan Invasion serijal na srpskom možete da preuzmete iz Download boxa.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s