Šta je kriodeks?

U galaksiji postoji mnogo načina za slanje poruka i čuvanje informacija. I za njihovo šifrovanje. Šifrovanje je oduvek bilo jako važno jer to obično znači da niko bez odgovarajućeg “ključa” ne može pristupiti podacima. Ipak svaka šifra ima svoju manu i neki talentovani slajser može vrlo lako obići svaku zaštitu. Ipak postojao je jedan uređaj koji onemogućavao hakovanje i pružao vrhunsku zaštitu…

U knjizi Star Wars: Scoundrels, koja pripada starom kanonu, saznajemo za postojanje kriodeksa. Kriodeks je uređaj koji vodi poreklo sa Alderana nakon čijeg uništenja je ostalo svega osam uređaja u čitavoj galaksiji. Podaci šifrovani kriodeksom se mogu rastumačiti samo kriodeksom i nikako drugačije. Ne postoji slajser koji može probiti šifru.

Kao takav uređaj se najviše koristio u diplomatskim korpusima Alderana. Nakon njegovog uništenja jedan od preostalih osam uređaja je dopseo u ruke Crnog sunca koji su ga koristili da šifruju i čuvaju podatke za ucenu raznih viđenijih ljudi galaksije.

Međutim nakon nekog vremena i pljačke jednog od glavešina Crnog sunca koju je izveoa Han Solo zajedno sa Landom i još nekim prijateljima uređaj je završio u rukama Imperije, tačnije ISB-a.

Ipak Han je uspeo da izigra Imperijalne agente i nekako zadrži same fajlove za sebe koje će kasnije odneti Pobuni u nadi da će naći još jedan kriodeks i dešifrovati ih…

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s