Šta je psihometrija?

Džedaji poseduju mnoge moći u Sili.  Ceo život posvećen meditaciji, treningu i razumevanju Sile može dovesto do zapanjujućih saznanja i moći. I dok se većina moći može naučiti kroz dovoljnu posvećenost i vežbu, neke su ipak urođeni dar pojedninih džedaja. Naravno, da bi se ovladalo i takvim moćima potrebno je provesti dosta vremena u vežbi, meditaciji i spoznavanju sebe, ali ipak one više predstavljaju urođenu predispoziciju koju samo retki poseduju. Jedna od takvih moći je i psihometrija.

Kao što znamo iz mnogih knjiga, stripova pa i iz najnovije Star Wars igre Jedi Fallen Order psihometrija je moć koja džedaju omogućava da “oseti”, “vidi” i “doživi” istoriju predmeta kada ga dotakne. Ovo može biti korisno u mnogim potragama i istragama, jer džedaj putem Sile ima uvid u to ko je sve rukovao predmetom, odakle je predmet potekao, koji je put prešao i manje više sve vezano za isti.

Kvinlan Vos je poznati korisnik ove moći, koju je koristio na svojim tajnim zadacima da bi saznao ko je sve i na koji način umešan u kriminalne aktivnosti da bi prestupnike kasnije kada kucne čas mogao uhapsiti i predočiti im sve njihove prestupe.

Kal Kestis (Jedi Fallen Order) je ovu moć koristio da bi saznao više o stvarima koje su se događale u galaksiji nakon Naređenja 66.

Šigar, džedaj padavan, iz knjige The Old Republic: Fatal Alliance je pomoću ove moći otkrio celu planetu za koju niko nije znao da postoji! To je učini prosto tako što je dodirnuo metal koji je potekao sa te planete dok je meditirao i uspeo je da sazna skoro sve o njoj pa čak i njene koordinate!!!

Psihometrija je dakle vrlo zahvalna moć ali ima i loše strane jer njen korisnik ne može kontrolisati šta će videti kada dodirne nešto, pa su tako nesrećni džedaji sa ovom moći često bili svedoci mnogih mračnih i može se slobodni reći zlih događaja u dalekoj, dalekoj galaksiji…

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s