Kako je džedaj Rael Averos ubio svog padavana?

Veza između džedaj učitelja i padavana je izuzetno snažna. Učitelj i padavan se tokom procesa obuke povezuju na poseban način i često deluju kao jedno ne razmišljajući o tome. Ta njihova usklađenost je upravo ono što donosi prevagu tokom sukoba i izuzetno opasnih misija. Međutim, oni se na neki način povezuju i emocionalno. Učitelj uvek brine za padavana, kao i obratno. Upravo zbog toga je jedna od najtragičnijih situacija gubitak padavana.

Džedaji vrlo teško podnose smrt svojih padavana i čak radije daju svoj život da bi ih zaštitili. Upravo zbog toga je teško zamisliti da džedaj ubije svog padavana… A ipak se i to desilo…

U knjizi Master And Apprentice  upoznajemo se sa Raelom Averosom, jednim nesvakidašnjim džedajem. Rael Averos je došao u Hram prilično kasno, sa punih pet godina i nikad se nije u potpunosti odrekao svog porekla. Obučavao ga je Duku lično i Averos je postao jedan od najveštijih boraca svetlosnom sabljom.

Averos je uvek nosio skoro uništeno odelo, zapodevao šalu gde god bi se našao, znao je da se i potuče, a i često je uživao u ženama. Ipak, bio je vrlo sposoban džedaj i Duku ga je veoma cenio.

Averos je sa svojim padavanom dobio zadatak da čuva jedan brod. Međutim u toku putovanja došlo je do pobune. Averos, budući da je uvek bio spreman za borbu, umesto da prati protokole i da se zatvori sa lojalnom posadom na mostu, on sa svojim padavanom kreće u borbu protiv pobunjenika.

U toku borbe njegovog padavana pogađaju „slajser strelicom“. Osoba pogođena ovom strelicom ostaje svesna ali gubi kontrolu nad svojim telom, odnosno preuzima je neko drugi.

Averos je mogao samo zaprepašćeno da gleda kako ga sa stravom u očima napada sopstveni padavan. U tom trenutku  morao je da donese odluku, ili da proba da spasi svog padavana i tako preostalu posadu prepusti na nemilost pobunjenicima ili da ubije svog padavana i spasi posadu.

Rael Averos je teška srca doneo odluku, podigao je svoju svetlosnu sablju i učinio ono što nijedan džedaj ne bi trebalo nikad da bude primoran da učini, ubio je svog padavana…

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s