Zašto Joda nije napravio novu svetlosnu sablju?

Joda je imao životni vek od preko 900 godina i bio je najcenjeniji džedaj svog doba, a verovatno i najmoćniji. Omaleni džedaj je bio pun mudrosti, izuzetno jak u Sili, ali i neverovatno vešt u borbi svetlosnom sabljom. Borio se stilom koji je nadoknađivao njegove nedostatke u visini.

Svoju svetlosnu sablju je izgubio u dvoboju sa Palpatinom u senatu i ta sablja je kasnije uništena u prvim godinama Imperije zajedno sa mnogim drugim svetlosnim sabljama džedaja. Ipak, postavlja se pitanje zašto tako mudar, cenjen i vešt džedaj kao Joda nije jednostavno napravio drugu svetlosnu sablju?

U stripu Star Wars: Age Of Rebellion Special saznajemo da Joda tokom svog dugog samonametnutnog izgnanstva na Degobi nikad nije kontsruisao novu svetlosnu sablju kao znak svoje pokore.

Naime, Joda se osećao izuzetno posramljeno jer nije video Palpatinov uspon i jer na kraju nije uspeo da ga zaustavi. Zato se zakleo da više nikad neće koristiti oružje džedaja.

Kada bi lovio retke životinje na Degobi, Joda bi tada koristio luk i strelu. Njegova ishrana je bila skromna, uglavnom gulaš od biljaka i ponekad meso kada bi lov bio uspešan.

On je retko koristio i Silu, sve do pred sam Lukov dolazak. Tada je Joda pao u skrivenu pećinu i bio zatrpan gomilom kamenja koje nije mogao da pomeri. Ali onda je Joda shvatio da posramljenost i samosažaljenje vode Tamnoj strani Sile i oprostio je sebi… Ponovo sa Silom kao svojim saveznikom, Joda je lako pomerio ogromne gromade kamenja koje su ga zarobile i oslobodio se u svakom smislu te reči…

Baš na vreme za Lukov dolazak…

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s